Grondstoffen

Uit dit dossier
Ingrediënten­ontwikkeling

Ingrediënten­ontwikkeling

De ontwikkeling van nieuwe ingrediënten is na WOII sterk op gang gekomen. De behoefte aan meer voedsel was toen erg groot. Er moest ‘brood op de plank’ komen, en wel zoveel mogelijk.

Ethyleenoxide: veel terugroepacties

Ethyleenoxide: veel terugroepacties

“Ethyleenoxide is het nieuwe fipronylschandaal.” Stevige woorden van Frank Lindner van Foodwatch. De organisatie vindt dat de NVWA steviger moet ingrijpen. Het begon allemaal met een partij sesamzaadjes uit India, waarin het bestrijdingsmiddel werd aangetroffen. Recalls volgden, maar het middel wordt nu ook in andere producten aangetroffen. Hoe moet...

Allergeenvrije producten: maak machines goed schoon

Allergeenvrije producten: maak machines goed schoon

In de bakkerij en chocolaterie werk je elke dag met allergene grondstoffen. Wanneer je een allergeenvrij product wilt maken, moet je daarom niet alleen rekening houden met de ingrediënten voor dat product. Ook de productieomgeving en de machines die je gebruikt, moeten vrij zijn van allergenen.

EU eist terughaalacties van voedingsmiddelen met ethyleenoxide

EU eist terughaalacties van voedingsmiddelen met ethyleenoxide

Na onder andere druk van voedselwaakhond foodwatch, gaat de Europese Commissie een grote terughaalactie uitvoeren van producten met het levensmiddelenadditief E410 (johannesbroodpitmeel), die (mogelijk) verontreinigd zijn met ethyleenoxide.

Ireks lanceert Fruit to Fill Tropical

Ireks lanceert Fruit to Fill Tropical

Grondstoffenproducent Ireks lanceert deze zomer Fruit to Fill. Met deze kant en klare tropische fruitvulling maken bakkers gemakkelijk fris zomers gebak, cake, stukswerk of ijs.