‘Anders naar smaak kijken’
PREMIUM
ter Klosse: "De instructie voor de branche is niet alleen minder zout, maar ook geen concessie op smaak, op proces en prijs.”
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Bakery Nexus en het Genootschap voor de Bakkerij inspireerde Peter Klosse de aanwezigen met een verhaal over smaak. Bakkers moeten anders naar smaak gaan kijken en inzetten. “Zout is geen zout, maar een mineraal.”
Smaak is belangrijk, maar wat is smaak nu eigenlijk? De meeste mensen definiëren smaak als iets persoonlijks en dat is geen goede definitie volgens Klosse. Want als smaak persoonlijk is dan wordt het subjectief en daarmee oncontroleerbaar. Klosse pleit ervoor om van smaak iets feitelijks te maken. Andere zintuigelijke waarnemingen zijn natuurkundig meetbaar. Bijvoorbeeld geluid. Daar onderscheiden we hoge of lage tonen en kunnen het meten hertz en decibel. “Dat is heel anders dan de muziek is mooi of lelijk. Het is heel feitelijk”, aldus Klosse. Voor kleuren geldt hetzelfde. “Rood is rood, daar is geen discussie over mogelijk. Niemand rijdt door rood licht, omdat hij/zij rood als groen beschouwd.”