Granen

Uit dit dossier
Broodspecialist Sjouke Boersma maalt zijn meel deels zelf

Broodspecialist Sjouke Boersma maalt zijn meel deels zelf

Sjouke Boersma is de vierde generatie bakker in de familie Boersma. Hij specialiseert zich in brood. Het meel dat hij hiervoor gebruikt, maalt hij deels zelf. “Dat kan bijna niet anders als je specialiteitenbrood wilt maken”, vertelt de bakker.

Tarwe met ingebouwde ‘glutenvernietiger’ biedt mogelijk soelaas voor glutenmijders

Tarwe met ingebouwde ‘glutenvernietiger’ biedt mogelijk soelaas voor glutenmijders

Wetenschappers hebben een tarwe-variant ontwikkeld met glutenasen, enzymen die gluten afbreken. De gentech-tarwe zou mensen met een glutenintolerantie minder afhankelijk kunnen maken van een strikt glutenvrij dieet.

Geen Nederlands patent meer op Ethiopisch teff-graan

Geen Nederlands patent meer op Ethiopisch teff-graan

Er rust niet langer een Nederlands patent op het Ethiopische oergraan Teff. De Haagse rechtbank verklaarde de patenten van Ancientgrain nietig. De termijn voor het hoger beroep is inmiddels verlopen en dat betekent dat Bakels Senior verder kan met de ontwikkeling van producten met teff. Teff is een unieke graansoort uit Ethiopië. Het graan heeft...

Geen prijsstijging bij Kollenberger Spelt

Geen prijsstijging bij Kollenberger Spelt

Kollenberger Spelt heeft besloten de prijzen niet te verhogen na de uitschieter van ons klimaat afgelopen zomer. De zomer van 2018 was erg droog, zonnig en warm. Voor gewassen was het een moeilijke periode. Hierdoor vinden er diverse prijsstijgingen plaats van grondstoffen voor de bakkerij. Ook de oogst van Kollenberger Spelt was ruim drie weken eerder...

Tritordeum Best ‘Better-For-You Ingredient of the Year’

Tritordeum Best ‘Better-For-You Ingredient of the Year’

De nieuwe graansoort Tritordeum is gekozen als de Best ‘Better-For-You Ingredient of the Year’. De prijs werd uitgereikt op de Food Matters Live beurs en conventie in Londen. De hier uitgereikte prijzen geven erkenning aan de belangrijkste innovatieve ontwikkelingen binnen de food. De nieuwe graansoort Tritordeum biedt voordelen aan de...