Granen

Uit dit dossier
Broodketen ondertekent Intentie van Nijkerk: ‘We gaan voor eigen graan’

Broodketen ondertekent Intentie van Nijkerk: ‘We gaan voor eigen graan’

Meer graan van eigen bodem in ons brood. Daar streven de bakkers, graanhandelaren en molenaars naar die tijdens de Themadag Graan de Intentie van Nijkerk onder het motto ‘We gaan voor eigen graan’ ondertekenden. Hoe gaan we over op een graanketen dichter bij huis?

‘We gaan voor eigen graan’

‘We gaan voor eigen graan’

Nederlands graan voor Nederlands brood: het kan. Als alle schakels in de keten zich inzetten, kan het brood van de Nederlandse bakkers in de toekomst standaard van eigen bodem komen.

Belgische bakkerijen roepen op tot exportverbod tarwe

Belgische bakkerijen roepen op tot exportverbod tarwe

Verschillende industriële bakkerijen in België willen een verbod op de export van Europese tarwe buiten de Europese Unie. Dat schrijft het Belgische dagblad De Tijd. De bakkers vrezen een tekort aan bloem omdat landen buiten Europa hun grondstoffen nu ook bij hun leveranciers halen.

Tarwe bereikt recordprijs

Tarwe bereikt recordprijs

De Europese granentermijnmarkt MATIF in Parijs bereikte in augustus voor de tweede keer in 2021 een record. De prijs van tarwe bereikte een niveau van €260 per ton. Volgens een marktanalyse van Foodbusiness.nl ligt de oorzaak in de tegenvallende graanoogst op het noordelijk halfrond.

Biologisch sorghum voor brood, bier en pasta

Biologisch sorghum voor brood, bier en pasta

Arjen van Buuren verbouwt biologisch sorghum op zijn akkers. Dit alternatief voor mais is goedkoper voor de boer en beter voor de bodem vertelt de boer in dagblad Tubantia. Het gewas kan verwerkt worden tot brood, bier en pasta.