Granen

Uit dit dossier
Oude graanmolen als meetingpoint

Oude graanmolen als meetingpoint

Mevrouw de Molenaar is de alias van Christa Bruggenkamp. Een 30-jarige gedreven ondernemer die een oud ambacht nieuw leven inblaast. Samen met Jippe Braaksma maakt ze elk weekend ambachtelijke producten van eigen, steengemalen graan. Mevrouw de Molenaar valt in de smaak bij een groeiend publiek dat snakt naar regionale producten. “Dit is geen marketing,...

Keuringsdienst van Waarde onderzoekt term meergranen

Keuringsdienst van Waarde onderzoekt term meergranen

De aflevering van de Keuringsdienst van Waarde stond donderdag 1 april in het teken van meergranen. Wanneer is een product meergranen? Om antwoord op de vraag te krijgen bezoeken de panelleden een molenaar, bakkers en docent. Ook bellen ze met verschillend producenten.

Bisschopsmolen start campagne voor slow food

Bisschopsmolen start campagne voor slow food

Kies voor slow food. Dat is de oproep van Frank van Eerd van de Bisschopsmolen in Maastricht. Mensen moeten kiezen voor voeding die is geteeld en bereid volgens de wetten én het tempo van de natuur. Daarom loopt de komende weken een campagne over de meerwaarde van Slow Food.

Graangeluk brengt oude granen terug

Graangeluk brengt oude granen terug

In 2017 begon Marcel van Silfhout van Graangeluk met het verbouwen historische streekgranen. Op zijn akkers verbouwt hij onder andere Veluws kruiprogge en Brabants zandboekweit. Deze granen worden lokaal verwerkt tot brood en bier.

Het Graanschap maakt brood van Nederlands graan

Het Graanschap maakt brood van Nederlands graan

Veel bakkers bakken hun brood van graan dat niet uit Nederland komt. Nederlands graan bevat minder eiwitten, waardoor het een uitdaging is om er goed brood van te maken. Het Graanschap wil dit veranderen en de graanketen korter, transparanter en duurzamer maken.