• Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Recepten
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Bakkers in bedrijf
  • Inloggen
  • Abonneren
  • Home
  • Nieuws
  • Artikelen
  • Blogs
  • Agenda
  • Dossiers
  • Edities
  • Recepten
  • Bedrijvengids
  • Bedrijfsinformatie
  • Adverteren
  • Foodbanen
Grondstoffen & ingrediënten

De kracht van enzymen voor deeg en brood

26 april 2024 Janneke Vermeulen dsm-firmenich
dsm-firmenich onderzoekt onder andere hoe enzymen reageren in verschillende soorten bloem en broodverbetermiddelen.
PREMIUM
dsm-firmenich onderzoekt onder andere hoe enzymen reageren in verschillende soorten bloem en broodverbetermiddelen.
Grote kans dat je op de ingrediëntenlijst van je broodverbetermiddel of bloemproduct geregeld de term ‘enzymen’ tegenkomt. Maar wat doen enzymen precies voor je deeg en brood? En waarom zijn ze zo waardevol voor onze sector? Meester Boulanger Reindert Hameeteman ging op onderzoek uit.

Van avocado tot zuurkool en van banaan tot brood: al onze voedingsmiddelen bevatten enzymen. “Vaak zijn ze van nature al aanwezig, maar vaak worden ze ook toegevoegd om het beste uit het product te halen. Ook brooddeeg bevat enzymen van zichzelf én toegevoegde enzymen die van natuurlijke oorsprong zijn”, aldus Meester Bakker Reindert Hameeteman. Voor meer uitleg raadpleegt hij Bert Strubbe. Hij houdt zich in verschillende rollen al 35 jaar bezig met enzymen, en mag zonder overdrijven een wandelende enzymenencyclopedie genoemd worden. Strubbe weet alles van het werkingsmechanisme en de toepassingsmogelijkheden van verschillende enzymen. Nog altijd kan hij enorm gefascineerd zijn door de immense kracht die enzymen in zich hebben. Een voorbeeld: “Als ik een Nederlands witbrood maak en start met slechts bloem, gist, water, zout en een heel klein beetje ascorbinezuur, en ik voeg dan een kleine hoeveelheid van drie enzymen toe – een amylase, xylanase en een lipase – dan leidt dat tot een verbetering van broodvolume van zomaar 60%. Bovendien verbetert de algemene kwaliteit van je brood enorm. Dat is toch superindrukwekkend!”, aldus Strubbe. Sinds twintig jaar is hij Senior Technical Service Manager bij dsm-firmenich, een innovatief biotech bedrijf actief op het gebied van voeding. Bij het bedrijf worden onder andere 75 tot 100 verschillende enzymen ontwikkeld en verkocht voor de bakkerijbranche (zie kader). 

Artikel voor abonnees

Dit artikel is alleen voor abonnees, bekijk onze abonnementen.


Abonnementen
  • Onbeperkt toegang tot alle artikelen op bakkersinbedrijf.nl
  • Ontvang 10x per jaar het Vakblad Bakkers in Bedrijf
  • Ontvang 1x onze special Slimmer werken in food
  • Ontvang 1x onze verpakkingsspecial
  • Ontvang 1x onze hygiënespecial
  • Ontvang 2x onze machinebouwspecial
Dossiers
  • Grondstoffen & ingrediënten
Meer over
  • Enzymen
  • Deeg
  • Reindert Hameeteman
Lees ook

Elvis wint eerste editie NK Broodbeleggen

De winnaar van de eerste editie NK Broodbeleggen is bekend. Melloney Lapidaire gaat er met haar Broodje Elvis met de titel vandoor. “Nederland heeft ons echt verrast met alle verrassende broodjes. Van...
4 februari 2025

Top 5 artikelen Bakkers in bedrijf januari 2025

CAO Industriële Bakkerijen, Visie 2025, de lekkerste croissant en NK Broodbeleggen. Wat waren de afgelopen maand de meest gelezen artikelen op Bakkers in bedrijf? Dit is de top vijf van januari 2025.
3 februari 2025

Brouwgraan wordt bakkersproduct

Brouwgraan is in opmars. Maar wat is het? En wat kan de bakkersbranche ermee? We vroegen het aan Madeleine Gielens en Jan-Aart Schuld.
28 januari 2025
12345>>>
Foodbanen

De beste banen in de brood- en banketsector

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de gratis digitale nieuwsbrief van Bakkers in bedrijf en blijf op de hoogte van vakinformatie, nieuws en ontwikkelingen in de bakkerijbranche.

Inschrijven

Superaanbieding!

Ontvang Bakkers in Bedrijf 2 nummers gratis inclusief digitale toegang

Aanvragen

Agenda

  • 14 MEI 10:00 - 15 MEI 20:00

    Food Tech Event 2025

  • 15 MEI 12:00 - 19:30

    IFFI: 'Salt, Less is More'

  • 18 MEI 04:00 - 22 MEI 23:00

    IBA Trade fair 2025

Bakkers in bedrijf © 2025 Bakkers in bedrijf.
Alle rechten voorbehouden.
Facebook Instagram LinkedIn
Dit is een uitgave van Alea Publishers

Alea_Logo

  • Over Bakkers in bedrijf

    • Abonneren
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Edities
    • Over ons
    • Contact
  • Andere platformen

    • AutomationNL
    • Bioprocessing News
    • EVMI
    • Industrial Cybersec
    • Vakblad IJs!
    • Vleesmagazine
    • Vismagazine
    • VoedingNU

Contactgegevens

Bakkers in Bedrijf
Postbus 595 - 3700AN Zeist
Huis ter Heideweg 13 - 3705MA Zeist
Nederland
info@bakkersinbedrijf.nl
+31 (0)85-0407400
    • Privacy Statement
    • Algemene Voorwaarden
    • Disclaimer