Nationale kampioenen brood- en banketbakken 2024 bekend

15 april 2024 Bianca Roemaat Stichting Jeugdvakwedstrijden
De nationale kampioenschappen voor brood- en banketbakkers op 10 april bij ROC Rijn IJssel in Wageningen hebben verschillende nieuwe titeldragers opgeleverd. De wedstrijdorganisatie wil samen met Bakery Nexus de competitie voor jonge bakkers nog meer op de kaart gaan zetten en breder uitdragen.

“We willen de winnaars niet alleen letterlijk een podium geven bij de prijsuitreiking maar ze ook in de media zichtbaar maken door er meer over te vertellen. Voor volgend jaar denken we aan het maken van materiaal voor de scholen om zo de opkomst bij de regionale wedstrijden te stimuleren”, vertelt Jarno Ammerlaan namens Bakery Nexus.

Nauwe samenwerking

Dit netwerk van jonge professionals in de bakkerijbranche is sinds een paar jaar betrokken bij het NK brood- en banketbakken. Ze werken nauw samen met de Stichting Jeugdvakwedstrijden voor de bakkerij die de competitie organiseert. Dit jaar zit Stefan van Daalen (mede-eigenaar Brood&Ko) die actief is bij Bakery Nexus, voor het eerst ook bij de wedstrijdorganisatie.

“Bij de stichting zitten veel bakkers en patissiers met vakkennis. Wij denken mee over het imago van de wedstrijd”, legt Ammerlaan uit die in het dagelijks leven directeur is bij Ammerlaan de bakkers. Meer aandacht voor het vak en voor de jonge aanwas is daarbij het doel.

Pers en sociale media

Om de wedstrijd meer op de kaart te zetten, was van te voren verschillende nationale, regionale en vakpers benaderd. Verder is er via sociale media aandacht gevraagd. Daarnaast was de pers voor het eerst welkom om tijdens de wedstrijddag te komen kijken.

“Dit is de enige vakwedstrijd waarbij de deelname voor alle leerlingen open staat, je hoeft er niet voor worden gevraagd of geselecteerd”, laat Robbie Robert weten die vanuit de NBOV de communicatie rond de wedstrijd verzorgde.

In totaal deden 42 deelnemers mee die zich eerder via regionale kampioenschappen op hun naam hadden geschreven. In Wageningen moesten ze in een paar uur tijd een opdracht uitvoeren. Dat varieerde van bonbons tot desembroden en van dessertaart tot brioche. In totaal waren er acht wedstrijdklassen waaraan leerlingen van verschillende niveaus aan mee kon doen.

Digitale beoordeling

Nieuw dit jaar was dat de puntentelling digitaal verliep. Alle deelnemers kregen na afloop een digitale beoordeling met daarin feedback van de jury.

Bij de prijsuitreiking werden de deelnemers werden eerst digitaal door de Meesters toegesproken, waarna de kampioenen een voor een in het zonnetje werden gezet. “De acht Nederlands Kampioenen Brood en Banketbakken hebben bewezen dat passie in combinatie met vakmanschap van simpele ingrediënten fantastische lekkernijen kunnen worden gemaakt. De toekomst ziet er veelbelovend uit!”, aldus de organisatie in een persbericht.

Jury

De jury bestond dit jaar uit Daan Hesseling, Renske Huyben, Peter Bienefelt, Mike  Onasse, Stéfano van Leeuwen, Kiki Suijkerbuijk, Tom van Veen en Imana Safira.

De winnaars van de Nederlandse Kampioenschappen

Uitvoerend broodbakker:   Owen Schaapman
Uitvoerend brood- & banketbakker:   Luna Bussing
Uitvoerend banketbakker:     Nienke Klein Wolterink
Zelfstandig werkend broodbakker: Janthijs van Belzen
Zelfstandig werkend brood- & banketbakker: Rianne van der Vlugt
Zelfstandig werkend banketbakker:      Marloes den Hartog
Patissier: Julia van der Werff
Boulanger:  Sander Loman

 

Altijd op de hoogte blijven?