Derde plaats voor BoulangerieTeam op Europees podium

26 maart 2024 Redactie Bakkers in bedrijf Facebook BoulangerieTeam
Succes voor het Nederlands BoulangerieTeam. Maurits de Greef, Suranga Kellaert en Daan Filius behaalden onder begeleiding van coach Roel Tegels de derde plaats tijdens de European Artisanal Bakery Cup. Daarnaast veroverden ze ook de titel beste Baguette Tradition.

De European Artisanal Bakery Cup staat ook wel bekend als ‘Les Pellons d’Or’. De 22e editie van deze vakwedstrijd vond plaats op 24 en 25 maart tijdens een vooraanstaande vakbeurs voor professionals uit de horeca- en voedingsindustrie in het Rest’Hôtel in Clermont-Ferrant. Tijdens de wedstrijd gingen teams van drie personen en coach uit landen als Engeland, Italië en Frankrijk de strijd met elkaar aan.

Nederlands team

Het Nederlandse team bestond uit Maurits de Greef, Suranga Kellaert en Daan Filius. Roel Tegels coachte hen tijdens de voorbereidingen en gedurende de wedstrijd. Het team ontving acht weken geleden de uitnodiging voor de European Artisanal Bakery Cup. Dit betekende een korte voorbereidingstijd. Coach Roel Tegels benadrukt de uitdagingen die het team heeft overwonnen in dit korte tijdsbestek. “Het samenstellen van een volledig wedstrijdprogramma inclusief recepten, trainingen en intensieve voorbereiding vergde veel inzet van het team. Desondanks is een derde plek een prachtige beloning voor hun harde werk.” De eerste plaats ging naar het Franse team en de tweede naar het team uit Italië.

Sierstuk, brood en viennoiserie

Alle teams kregen zeven uur de tijd voor de creatie van een artistiek stuk van 80 cm met het thema ‘de auto door de eeuwen heen’ en de productie van zeven soorten brood en viennoiserie in verschillende vormen en samenstellingen. Binnen het Nederlandse team nam Daan de vienoisserie voor zijn rekening, Suranga het sierstuk en Maurits het brood.

Vakjury

Een vakjury beoordeelde het eindresultaat op verschillende punten. Bij het artistieke stuk letten ze op artistiek gevoel, technische moeilijkheden, originaliteit en respect voor het thema en bij het brood en viennoiserie waren uiterlijk, smaak en originaliteit de uitgangspunten. Daarnaast keek de jury ook naar de  organisatie van de werkruimte en de naleving van hygiëne- en netheidsregels op het werk. Elk deelnemend land mocht een jurylid aanleveren. Namens Nederland was dit Roel Tegels.

European Artisanal Bakery Cup

De Federatie van Ambachtelijke Bakkers en Patisseriebakkers van Puy-de-Dôme en Allier organiseert de European Artisanal Bakery Cup met het doel om het ambacht van Europese ambachtelijke bakkers te bevorderen. Dit gaat verder dan alleen een wedstrijd; het wil de buitengewone vaardigheden van de ambachtsman op de Europese markt benadrukken en professionals aanmoedigen om de diverse Europese bakculturen beter te leren kennen.

Het Nederlands Boulangerieteam laat weten trots te zijn op hun prestatie en uit te kijken naar de verdere ontwikkeling van hun ambacht op het internationale toneel.

Bron: BoulangerieTeam

Altijd op de hoogte blijven?