Zout

Uit dit dossier
Gelden de doelstellingen voor zoutvermindering ook voor zeezout?

Gelden de doelstellingen voor zoutvermindering ook voor zeezout?

De branche heeft zich tot doel gesteld om het zoutgehalte in brood te verminderen. Uiteraard leidt dat tot vragen. Afgelopen weken kwam onder meer de volgende vraag binnen: ‘Ik maak biologisch brood met 2,2% zeezout op meelbasis. Moet ik ook mee met de branchedoelstelling van 1,8% zout op meelbasis?’ ‘De doelstellingen om het zoutgehalte in brood te...

Hoe beantwoord ik vragen over voeding en gezondheid?

Hoe beantwoord ik vragen over voeding en gezondheid?

Gezondheid is ‘hot’. En dus willen meer consumenten weten wat er in hun voeding zit. Dat leidt er toe dat bakkers meer vragen krijgen over ingrediënten of actuele gezondheidsissues als zout, vet en foliumzuur. Bij het NBC melden zich dan ook steeds meer bakkers met de vraag hoe zij hun klanten goed kunnen helpen met deze vragen. “Het is waar: meer...

Welke rol spelen mineralen in de gezondheidswaarde van brood?

Welke rol spelen mineralen in de gezondheidswaarde van brood?

Het voedingscentrum beveelt volwassenen 6 sneetjes brood per dag aan. Debora van Zee vertelt u meer over de belangrijkste mineralen in brood. “Brood - vooral bruin-, meergranen- en volkorenbrood – bevat belangrijke mineralen: ijzer, zink, koper, magnesium, selenium, kalium, fosfor en jodium. Mineralen zijn nodig bij allerlei processen. Zo kan het bloed...

Is brood bereid met zeezout ook een goede bron van jodium?

Is brood bereid met zeezout ook een goede bron van jodium?

Biologisch brood is een trend. Vaak wordt daarin zeezout gebruikt. Bevat dit evenveel jodium als bakkerszout? Debora van Debora van Zee, voedingsdeskundige bij het Voorlichtingsbureau Brood: “Het gebruik van gejodeerd keukenzout (bakkerszout, voorheen broodzout) bij het bereiden van brood, broodvervangers en andere bakkerijproducten wordt al jaren...

Hoe zit het precies met bakkerszout, het convenant en de wet maximum zoutgehalte?

Hoe zit het precies met bakkerszout, het convenant en de wet maximum zoutgehalte?

Veel bakkers zitten met vragen rondom de reductie van zout in bakkersproducten. over afspraken en de wetgeving, maar ook over de volksgezondheid. Daarom in deze vraagbaak: het antwoord op drie veel gestelde vragen. Wat is het verschil tussen het Convenant Bakkerszout en de wet maximum zoutgehate? Het convenant gaat over het gebruik van gejodeerd zout...