Zout

Uit dit dossier
Download gratis hulpmiddel drogestof berekening

Download gratis hulpmiddel drogestof berekening

In het warenwetbesluit ‘Droge stof van brood’ staan de eisen van de hoeveelheid droge stof. Op droge stof produceren moet als het eindgewicht ligt tussen de 350 en 1.000 gram of wanneer het brood een beschermde naam als aanduiding heeft (deze beschermde namen worden weergegeven in de bijlage bij de droge stof berekening). Met behulp van de droge stof...

Mening over zoutreductie

NBC organiseert in mei en juni een rondetafelgesprek over de (verdere) zoutreductie in de bakkerijbranche. Elke betrokken branchegenoot is uitgenodigd om deel te nemen. Reden is de recente maatschappelijke discussie over zout in levensmiddelen en het effect hiervan op de volksgezondheid. Er worden acht rondetafelgesprekken georganiseerd in omgeving Utrecht, Amsterdam, Zwolle en Eindhoven. Er zijn acht tot tien deelnemers per tafel. Aan de hand van verschillende thema’s discussieren collega’s over zoutreductie in brood. De gesprekken worden geleid door onafhankelijk tafelvoorzitter Kasper Klaarenbeek....

Bakkerij-innovatie: Zócijs van Smilde Bakery

Bakkerij-innovatie: Zócijs van Smilde Bakery

Tijdens het Nationaal Bakkerij Gala op 1 juni is de winnaar van de Bakkerij-innovatie 2009/2010 officieel bekend gemaakt. Het is Zócijs van Smilde Bakery geworden. Zócijs is een saucijzenbroodje bereid met 25% minder vet, zout en calorieën. Lex Burki en Marjolein Schouten ontvingen uit handen van jurylid Dees De Smet de unieke ‘Haantje de Voorste’-award....

'Alleen broodsector boekt resultaten met zoutreductie'

'Alleen broodsector boekt resultaten met zoutreductie'

Minister Klink (Volksgezondheid) heeft de levensmiddelenindustrie opgeroepen harder aan zoutreductie te werken. De Consumentenbond stelt op haar website dat enkel oproepen geen zin heeft en dat het tijd is voor actie. In landen als Groot-Brittannië en Finland blijkt dat concrete afspraken of wettelijke maatregelen veel beter werken dan de zelfregulering...

Consument akkoord met minder zout in brood

Consument akkoord met minder zout in brood

Brood dat slechts half zo veel zout bevat wordt net zo goed gegeten als normaal brood, zo blijkt uit een studie gepubliceerd in het Journal of Nutrition. De studie werd uitgevoerd in het kader van het project ‘Herformuleren Voedingsmiddelen’ door een projectteam van Wageningen UR, TNO en RIVM in opdracht van de ministeries van EL&I en VWS. De proefopzet...