Zout

Uit dit dossier
Hoe kun je de hoeveelheid zout in broden vergelijken?

Hoe kun je de hoeveelheid zout in broden vergelijken?

“De hoeveelheid zout in brood wordt op verschillende manieren weergegeven: als percentage zout op meel of op droge stof, en in grammen zout per honderd gram product of per sneetje. Waar kan ik nu het beste van uit gaan?” Debora van Zee, kennisspecialist Voeding & Gezondheid van het NBC: “Het door elkaar gebruiken van verschillende eenheden zorgt...

Thema Food4You: Zout, de smaak van leven

Food4You is hét jaarlijkse kennisfestival op het gebied van gezond en lekker eten. Het thema is Zout: de smaak van het leven. Het Food4You kennisfestival draait om het delen van ‘foodkennis’ en dat maakt Food4you uniek. Waar andere foodfestivals vaak vooral over smaak en producten gaan, slaat Food4You een brug tussen kennis en praktijk, tussen wetenschap en de dagelijkse boodschappen. Food4You richt zich op een zeer brede doelgroep: van overheden tot het bedrijfsleven, van potentiële studenten tot de consument in de breedste zin van het woord. Om kennis voor iedereen toegankelijk te maken, zijn...

Bakkers goed op koers met zoutreductie

Bakkers voegen sinds het voorjaar van 2012 weer 10 procent minder zout aan hun brood toe dan een jaar eerder. Dat blijkt uit actuele metingen van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) in opdracht van de NVB en NBOV. Die reductie volgt op een eerdere zoutvermindering van 10 procent in 2008. Hiermee ligt de bakkerijbranche goed op koers naar een totale reductie van 25 procent in 2013. De brancheverenigingen maken de 2012 cijfers bekend ter aanvulling op onderzoeksresultaten over zout in levensmiddelen, die de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) onlangs publiceerde. In deze rapportage...

Zout reduceren zonder smaakverlies

De brancheorganisaties NBOV en NVB hebben in oktober 2011 aangekondigd hun leden op te roepen om uiterlijk per 1 januari 2013 de hoeveelheid zout verder te verlagen van 1,8 naar 1,5%. Inmiddels is bekend dat het verder verlagen van zout naar 1,5% een wettelijke verplichting wordt. Sonneveld speelt hierop in. Men heeft de samenstelling van 'smaakverrijker' Proson Taste vernieuwd zodat verlaging naar 1,5% zout geen probleem is, zo stelt Sonneveld. Brood draagt van alle levensmiddelen relatief het meeste bij aan de zoutinname door de consument, aangezien brood zorgt voor een kwart van de dagelijkse...

Consumenten willen gezonder eten

Steeds meer Nederlanders willen hun eetpatroon verbeteren: 41 procent wil gezonder eten. Tegelijk vindt 43 procent van de consumenten het moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Winkels zouden volgens 53 procent van de consumenten meer gezonde producten moeten aanbieden. Ook fabrikanten kunnen hun producten gezonder maken, vindt driekwart. Kant-en-klaarmaaltijden en soepen, maar ook brood en groente in blik of glas zou bijvoorbeeld minder zout kunnen. Minder vet en minder suiker scoren ook hoog op de wensenlijst van consumenten. En als de producten gezonder worden, dan is tweederde van de mensen...