Zout

Uit dit dossier

Bakkers goed op koers met zoutreductie

Bakkers voegen sinds het voorjaar van 2012 weer 10 procent minder zout aan hun brood toe dan een jaar eerder. Dat blijkt uit actuele metingen van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) in opdracht van de NVB en NBOV. Die reductie volgt op een eerdere zoutvermindering van 10 procent in 2008. Hiermee ligt de bakkerijbranche goed op koers naar een totale reductie van 25 procent in 2013. De brancheverenigingen maken de 2012 cijfers bekend ter aanvulling op onderzoeksresultaten over zout in levensmiddelen, die de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) onlangs publiceerde. In deze rapportage...

Zout reduceren zonder smaakverlies

Zout reduceren zonder smaakverlies

De brancheorganisaties NBOV en NVB hebben in oktober 2011 aangekondigd hun leden op te roepen om uiterlijk per 1 januari 2013 de hoeveelheid zout verder te verlagen van 1,8 naar 1,5%. Inmiddels is bekend dat het verder verlagen van zout naar 1,5% een wettelijke verplichting wordt. Sonneveld speelt hierop in. Men heeft de samenstelling van 'smaakverrijker'...

Consumenten willen gezonder eten

Consumenten willen gezonder eten

Steeds meer Nederlanders willen hun eetpatroon verbeteren: 41 procent wil gezonder eten. Tegelijk vindt 43 procent van de consumenten het moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Winkels zouden volgens 53 procent van de consumenten meer gezonde producten moeten aanbieden. Ook fabrikanten kunnen hun producten gezonder maken, vindt driekwart. Kant-en-klaarmaaltijden...

Consument akkoord met minder zout in brood

Consument akkoord met minder zout in brood

Brood dat slechts half zo veel zout bevat wordt net zo goed gegeten als normaal brood, zo blijkt uit een studie gepubliceerd in het Journal of Nutrition. De studie werd uitgevoerd in het kader van het project ‘Herformuleren Voedingsmiddelen’ door een projectteam van Wageningen UR, TNO en RIVM in opdracht van de ministeries van EL&I en VWS. De proefopzet...

Mening over zoutreductie

NBC organiseert in mei en juni een rondetafelgesprek over de (verdere) zoutreductie in de bakkerijbranche. Elke betrokken branchegenoot is uitgenodigd om deel te nemen. Reden is de recente maatschappelijke discussie over zout in levensmiddelen en het effect hiervan op de volksgezondheid. Er worden acht rondetafelgesprekken georganiseerd in omgeving Utrecht, Amsterdam, Zwolle en Eindhoven. Er zijn acht tot tien deelnemers per tafel. Aan de hand van verschillende thema’s discussieren collega’s over zoutreductie in brood. De gesprekken worden geleid door onafhankelijk tafelvoorzitter Kasper Klaarenbeek....