Zout

Uit dit dossier
NVWA: Daling zoutgehalte in voeding bij brood het grootst

NVWA: Daling zoutgehalte in voeding bij brood het grootst

UTRECHT - Het zoutgehalte in levensmiddelen wordt langzaam minder, maar er zijn nog steeds grote verschillen in zoutgehaltes in vergelijkbare producten van verschillende fabrikanten. Bij brood, conserven (enkelvoudige groenten en peulvruchten) en kaas (Goudse 48+) is de daling zout het grootst. Het zoutgehalte in diepvriessnacks, kant- en klaarmaaltijden,...

Download gratis hulpmiddel drogestof berekening

Download gratis hulpmiddel drogestof berekening

In het warenwetbesluit ‘Droge stof van brood’ staan de eisen van de hoeveelheid droge stof. Op droge stof produceren moet als het eindgewicht ligt tussen de 350 en 1.000 gram of wanneer het brood een beschermde naam als aanduiding heeft (deze beschermde namen worden weergegeven in de bijlage bij de droge stof berekening). Met behulp van de droge stof...

Altijd Wat: 'Bakker vooruitstrevend in zoutreductie'

Altijd Wat: 'Bakker vooruitstrevend in zoutreductie'

Het NCRV-programma Altijd Wat heeft een uitzending besteed aan vet-, suiker- en zoutgehalte in ons eten. Over het algemeen een negatieve berichtgeving over de traagheid van de voedingsmiddelenindustrie en de vraag of de overheid nu wel of niet hiertegen in actie moet komen. Over brood is het programma echter lovend: de bakker wordt "vooruitstrevend"...

Hoe kun je de hoeveelheid zout in broden vergelijken?

Hoe kun je de hoeveelheid zout in broden vergelijken?

“De hoeveelheid zout in brood wordt op verschillende manieren weergegeven: als percentage zout op meel of op droge stof, en in grammen zout per honderd gram product of per sneetje. Waar kan ik nu het beste van uit gaan?” Debora van Zee, kennisspecialist Voeding & Gezondheid van het NBC: “Het door elkaar gebruiken van verschillende eenheden zorgt...

Thema Food4You: Zout, de smaak van leven

Thema Food4You: Zout, de smaak van leven

Food4You is hét jaarlijkse kennisfestival op het gebied van gezond en lekker eten. Het thema is Zout: de smaak van het leven. Het Food4You kennisfestival draait om het delen van ‘foodkennis’ en dat maakt Food4you uniek. Waar andere foodfestivals vaak vooral over smaak en producten gaan, slaat Food4You een brug tussen kennis en praktijk, tussen wetenschap...