Welke rol spelen mineralen in de gezondheidswaarde van brood?

22 januari 2010
vraagbaak_04_2008_page1_image1

Het voedingscentrum beveelt volwassenen 6 sneetjes brood per dag aan. Debora van Zee vertelt u meer over de belangrijkste mineralen in brood.

“Brood - vooral bruin-, meergranen- en volkorenbrood – bevat belangrijke mineralen: ijzer, zink, koper, magnesium, selenium, kalium, fosfor en jodium. Mineralen zijn nodig bij allerlei processen. Zo kan het bloed geen zuurstof vervoeren als er niet genoeg ijzer aanwezig is. De afweer kan alleen optimaal zijn als er voldoende zink is opgenomen en jodium speelt een rol in je schildklier. Wie elke dag brood eet, krijgt belangrijke mineralen binnen.

Mineralen zitten vooral in het buitenste deel van de graankorrel. Volkorenmeel heeft dus een hoger gehalte aan mineralen dan bloem. Daarom is het gehalte aan mineralen in volkorenbrood en meergranenbrood op basis van (volkoren)meel groter dan in witbrood of een croissant. De voorziening van ijzer bijvoorbeeld loopt uiteen van 12% van de behoefte met 6 sneden witbrood tot 28% van de behoefte met 6 sneden volkorenbrood. Toch betekent dit niet dat uw klant uitsluitend volkorenbrood moet eten om voldoende mineralen binnen te krijgen. Volkorenbrood kan goed afgewisseld worden met meergranenbrood en brood met vruchten- en notenvulling. Dan is er ook ruimte voor een witte boterham op zijn tijd. Noten en zaden bevatten ook vitamines B3, B6, B8 en foliumzuur (B11) en de mineralen ijzer, zink, koper, calcium en magnesium. Brood met veel noten en/of zaden levert dus extra voedingsstoffen. Ook rozijnen en krenten leveren extra voedingsstoffen. Ze bevatten bijvoorbeeld ijzer. Daarom zit in een krentenbrood meer ijzer dan in witbrood, ondanks dat beide van bloem gemaakt zijn.

Jodium vormt een uitzondering. Jodium in brood is namelijk niet afkomstig van de graankorrel, maar wordt via gejodeerd broodzout toegevoegd. Dit wordt gedaan omdat mensen anders onvoldoende jodium binnen krijgen. Voor een goede jodiumvoorziening maakt het dus niet uit welke broodsoort je kiest. Het gehalte is voor allemaal even hoog. Met ongeveer 6 sneetjes brood per dag krijgt de consument voldoende jodium binnen. Bij een te lage jodiuminname kan vergroting van de schildklier (krop) ontstaan. Bij kinderen kan een tekort aan jodium zorgen voor groeiachterstand en een verminderd leervermogen.”

Altijd op de hoogte blijven?