Is brood bereid met zeezout ook een goede bron van jodium?

22 maart 2010
vraagbaak_04_2008_page1_image1

Biologisch brood is een trend. Vaak wordt daarin zeezout gebruikt. Bevat dit evenveel jodium als bakkerszout?

Debora van Debora van Zee, voedingsdeskundige bij het Voorlichtingsbureau Brood: “Het gebruik van gejodeerd keukenzout (bakkerszout, voorheen broodzout) bij het bereiden van brood, broodvervangers en andere bakkerijproducten wordt al jaren gestimuleerd door de overheid. Dit in verband met de volksgezondheid. Door het gebruik van bakkerszout wordt een jodiumtekort bij een groot deel van de bevolking voorkomen. Jodium is belangrijk om groei- of leerachterstanden en stofwisselingsproblemen te voorkomen. De NBOV en de NVB hebben daarom in 2008 met het ministerie van VWS afgesproken dat zij hun leden stimuleren gejodeerd zout te (blijven) gebruiken.

In verband met de vraag van klanten is voor biologische bakkers een uitzondering gemaakt bij de afspraken met het ministerie van VWS. Zij kiezen er regelmatig voor om zeezout te gebruiken in plaats van bakkerszout. Bakkerszout bevat 50-65 mg jodium per kg zout. Zeezout bevat van nature wel wat jodium maar dat is zo weinig (0,14 – 1,42 mg per kg), dat brood bereid met zeezout niet noemenswaardig bijdraagt aan de jodiuminname. Dit geldt ook voor andere bakkerijproducten zoals crackers, koek en gebak waarin bakkerszout is vervangen door zeezout.

Het is daarom belangrijk om uw klanten duidelijk te informeren over de aan- of afwezigheid van gejodeerd zout in uw producten. Als u als bakker besluit over te stappen van bakkerszout naar zeezout of andersom, vraagt dit om een heldere uitleg. Ook weten veel consumenten niet dat zeezout minder jodium bevat. Volgens het Voedingscentrum kunnen mensen die minder dan 3 boterhammen met gejodeerd zout per dag eten, een jodiumtekort krijgen. Dit tekort kan worden opgevangen met het innemen van supplementen. Als de consument zich echter niet bewust is van dit risico, kan hij hier op ook geen actie ondernemen.”

Altijd op de hoogte blijven?