NBC test 'nieuw zout'

19 augustus 2010

Onlangs ontwikkelde het Engelse bedrijf Eminate een nieuw soort zout ‘Soda-Lo’. Dit product is gelijk aan het gewone keukenzout.Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) heeft monsters opgevraagd en is inmiddels gestart met het nemen van proeven.

Het product is gelijk aan keukenzout, echter de kristallen zijn zo bewerkt dat maar de helft nodig zou zijn voor eenzelfde smaakbeleving.

NBC toetst of het ‘nieuwe zout’ toepasbaar is op het Nederlandse brood en de Nederlandse processen. Soda-Lo is verkrijgbaar in twee varianten, deze zijn verschillend in kristalgrootte. In deze eerste verkenningsfase test NBC beide varianten.

Door het uitvoeren van diverse bakproeven wordt gekeken naar de invloed van het zout op de verwerking, de productkwaliteit en natuurlijk de smaak. Er wordt getest met verschillende proces types, traditioneel proces en rijsonderbreking (remrijs).

Afhankelijk van het eerste resultaat volgt een ‘opschalingsstap’ in de praktijk bij een aantal ambachtelijke en industriële bedrijven.

NBC zal de branche, mede via de vakbladen, blijven informeren over de resultaten van deze testen.

Altijd op de hoogte blijven?