Gelden de doelstellingen voor zoutvermindering ook voor zeezout?

22 augustus 2008
vraagbaak_04_2008_page1_image1

De branche heeft zich tot doel gesteld om het zoutgehalte in brood te verminderen. Uiteraard leidt dat tot vragen. Afgelopen weken kwam onder meer de volgende vraag binnen: ‘Ik maak biologisch brood met 2,2% zeezout op meelbasis. Moet ik ook mee met de branchedoelstelling van 1,8% zout op meelbasis?’

‘De doelstellingen om het zoutgehalte in brood te verminderen zijn opgesteld om bij te dragen aan de reductie van natriuminname door de Nederlandse bevolking. Natrium is namelijk de stof die bij een te hoge inname een te hoge bloeddruk veroorzaakt. Zeezout bestaat voor het overgrote deel uit natriumchloride. Eén gram zeezout bevat ongeveer 0,36g natrium, dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid natrium in één gram keukenzout. Brood dat is bereid met zeezout in plaats van keukenzout draagt dus vrijwel evenveel bij aan de natriuminname van de Nederlander.’

‘Dus, ja ook bakkers die hun brood met zeezout bereiden, moeten ervoor zorgen dat het gehalte natriumchloride in hun brood per 1 januari 2009 niet hoger ligt dan 2,1% op droge stof (1,8% op meelbasis). Het is tenslotte van groot belang dat al het brood, inclusief biologisch brood, zijn positieve en gezonde imago blijft behouden.’

Hoe u het zeezoutgehalte aanpast, leest u op www.nbc.nl.

Altijd op de hoogte blijven?