Zout

Uit dit dossier

'Te veel zout heeft geen invloed op hart'

Te zout eten vergroot de kans op hart- en vaatziekten, werd tot nu toe gedacht. Nieuw onderzoek zou echter laten zien dat er helemaal geen verschil is tussen een hoge en een lage inname van zout, althans wat betreft het hart. De omstreden conclusie komt voort uit nieuw Europees onderzoek gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association. De resultaten van het onderzoek staan haaks op de huidige aanbevelingen voor het verminderen van de zoutinname. Uit eerdere onderzoeken is naar voren gekomen dat de bloeddruk baat heeft bij het consumeren van minder zout. Hoe dit zich vertaalt naar...

Moet ook het zoutgehalte in vruchtenbrood en croissants omlaag?

Moet ook het zoutgehalte in vruchtenbrood en croissants omlaag?

De insteek bij het verlagen van het zoutgehalte is om zo min mogelijk verschil te maken tussen verschillende broodsoorten. Maar hoe zit het met croissants en vruchtenbrood? Croissants Voor zover bekend heeft het algemeen geadviseerde zoutgehalte voor grootbrood van 1,8 procent op meelbasis voor croissants geen negatieve technologische gevolgen. Het...

Zoutreductie in brood en andere voedingsmiddelen

Zoutreductie in brood en andere voedingsmiddelen

We krijgen vaak vragen van bakkers over de reductie van zout in brood. Zoals: ‘Waarom moet het zoutgehalte in brood omlaag? Voedingsmiddelen zoals pizza’s en chips zijn toch veel zouter?’ Uit de landelijke voedselconsumptiepeiling van een aantal jaar geleden blijkt dat zo’n 70 procent van onze dagelijkse zoutinname komt door de consumptie van kant-enklaarproducten...

Hoe zit het precies met bakkerszout, het convenant en de wet maximum zoutgehalte?

Hoe zit het precies met bakkerszout, het convenant en de wet maximum zoutgehalte?

Veel bakkers zitten met vragen rondom de reductie van zout in bakkersproducten. over afspraken en de wetgeving, maar ook over de volksgezondheid. Daarom in deze vraagbaak: het antwoord op drie veel gestelde vragen. Wat is het verschil tussen het Convenant Bakkerszout en de wet maximum zoutgehate? Het convenant gaat over het gebruik van gejodeerd zout...

NBC controleert producten ook op zout

Het Nederlands Bakkerij Centrum breidt haar productbeoordeling uit. Naast droge stof en kwaliteit worden ook andere aspecten gecontroleerd zoals zout. De controle op droge stof- en kwaliteitsmeting worden uitgebreid met productbeoordeling op locatie, zoutmetingen, voedingswaardeanalyse en consumentenonderzoek. Daarnaast is de rapportage voor productbeoordeling brood verbeterd en worden de cijfers aangevuld met mogelijke oorzaken en verbetertips.