Broodsommelier: een nieuw vak

broodsommelier_Foto: Jan-Kees Steenman

Foto: Jan-Kees Steenman

Bij restaurant Wils in Amsterdam is de eerste broodsommelier van Nederland in dienst: Maxim Rolvink. Bij een sommelier denk je natuurlijk aan wijn, maar er zijn ook heel veel soorten brood. Sterker nog: bij elk nieuw menu bedenkt Rolvink nieuwe broden die aansluiten bij de gerechten.

“Een sommelier is iemand die gespecialiseerd is in wijn. Hij weet bijvoorbeeld welke wijn goed smaakt bij een bepaald gerecht.” Maxim Rolvink doet in het Amsterdamse restaurant Wils hetzelfde, maar dan met brood. En het verschil met de wijnkenner is dat hij die broden zelf maakt en bedenkt. “Het is dus steeds weer nadenken over ingrediënten, bakmethodes en presentatie.”

De broden zijn stuk voor stuk uniek. Zo maakte de broodsommelier onlangs een flatbread met gefermenteerde aardappel en yoghurt bij een gerecht van merg en een brioche feuilletée met muscovadosuiker bij een dessert met aardbeien, om maar eens iets exotisch te noemen.

Is het beroep van broodsommelier een trend? Ja, denkt Rolvink: "Je ziet dat steeds meer chefs hun eigen brood maken. Ook het Bakery Institute biedt een cursus brood bakken aan voor chefs. Dit past bij de algemene trend waarbij steeds meer aandacht is voor ambachtelijk, exclusief brood."

De bakkerszoon werkte eerder in een biologische bakkerij die leverde aan de horeca. “Daar is de liefde voor het vak begonnen en heb ik verschillende technieken ontwikkeld die ik ook nu nog gebruik.”

Lees het volledige artikel en meer over trends in de bakkerswereld in het decembernummer van Bakkers in bedrijf! Dit nummer verschijnt rond 11 december. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 ex. btw.

Lees ook
Oude granen, nieuw brood - Ineke Berentschot, Noor Bas, Dion Heerkens

Oude granen, nieuw brood - Ineke Berentschot, Noor Bas, Dion Heerkens

Waar werd duizenden jaren geleden brood van gebakken, en wat is er met die granen gebeurd? Hoe kunnen we de granen van vroeger terugbrengen naar het heden? Voor wie benieuwd is naar het antwoord op deze vragen, is ‘Oude granen, nieuw brood’ absoluut een aanrader.

Batard de multicéréales - Op vloer gebakken meerzadenbrood

Batard de multicéréales - Op vloer gebakken meerzadenbrood

Behalve met voordegen, zoals poolish en desem, kunnen we brood nog op een andere manier verbeteren: met een kookstuk. ‘Soakers’, ‘Quelstück’, ‘Tang Zhong’, ‘Brühstück’ of gewoon ‘kookstuk’: allemaal benamingen van verschillende kookstukmethoden.

Industrieel ambacht?

Industrieel ambacht?

Terwijl we in een tweede (gedeeltelijke) lockdown zijn terechtgekomen is de beroepsgroep ook in deze onzekere tijd gewoon open, en dag en nacht actief. Toch staat de ambachtelijke bakker onder druk.

Operator bakkerij omgeving Tiel

Operator bakkerij omgeving Tiel

Wat ga je doen?Als broodbakker ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je werkt als ovenist, langmaker, deegdraaier en je bedient...

Operator bakkerij omgeving Almelo

Operator bakkerij omgeving Almelo

Wat ga je doen?Als operator ben je verantwoordelijk voor het juist afwegen van de grondstoffen, het bereiden van het deeg en het controleren van het bakproces van...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...