BLOG | Nederland is Europees kampioen. Kampioen goldplating. Je zou verwachten dat het een eervolle vermelding is, een gewonnen wedstrijd. Niets is minder waar. Dat bleek weer eens tijdens mijn bezoek aan Brussel.
Je vraagt je misschien af wat iemand namens de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging, de NBOV, in de Belgische hoofdstad moet. Het antwoord is eigenlijk: ALLES. De meeste wetgeving komt immers vanuit de Europese Unie. Als daar iets besloten wordt, merken we in Nederland ongeveer zes jaar later de gevolgen... En daar komt de term goldplating om de hoek.
Bakker op de hoek
Wij zijn in Nederland kampioen om bovenop wetgeving die al te ingewikkeld is, nog een aantal extra regels toe te voegen. Van ingewikkeld naar onuitvoerbaar, waardoor het voor ondernemers vooral frustrerend wordt.
Als je invloed wilt uitoefenen op regels moet je dus op tijd zijn. Bij de Europese politiek, want daar wordt het beleid gemaakt. Ik word er uiteraard blij van als in elk gesprek ‘de bakker op de hoek’ wordt aangehaald, zowel in Brussel als in Den Haag. Ook de erkenning van de Limburgse vlaai als streekproduct is goed blijven hangen. Het zou nog beter zijn als de ‘bakker op de hoek’ dan ook op het netvlies staat als er ingewikkelde en niet-werkende regels worden bedacht.
Geen enkel benul
Wat mij zorgen baart is dat politici geen enkel benul hebben van het ondernemerschap. Niet in Brussel, niet in Nederland. Een paar uitzonderingen daargelaten, onze eigen Arend Kisteman voorop natuurlijk. Het ambachtelijk vakmanschap is immers iets op trots op te zijn en het blijft vooral belangrijk om te laten zien wat je als ondernemer en bakker doet in je bedrijf en bijdraagt aan de maatschappij.