Nieuwe inrichting? Denk aan de voedselveiligheidseisen!

16 april 2024 NBOV Mink Mingle via Unsplash
Bij een nieuwe winkel- of bakkerij-inrichting let je ongetwijfeld op de uitstraling, de functionaliteit en de kosten. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de voedselveiligheid en plaagdierwering? 

Een winkelinterieur moet niet alleen een mooie uitstraling hebben, maar moet er ook voor zorgen dat je producten voedselveilig kunt verkopen. Een nieuw interieur is hét moment om al vanaf de basis rekening te houden met voedselveiligheidseisen. Voor de winkel gelden op basis van de Warenwet dezelfde inrichtingseisen als voor de bakkerij. Gebruik dus materialen die je gemakkelijk en goed kunt schoonmaken. Dat scheelt tijd en voorkomt plaagdieroverlast. Kies voor meubels met gladde oppervlakken, zodat stof of vuil niet blijven plakken. Let er bij hout op dat het niet splintert en zo producten kan besmetten. En gaat de vloer eruit? Zorg dan dat de nieuwe vloer zo weinig mogelijk naden of voegen heeft. 

Verpakt of onverpakt?

Als je onverpakte producten via de zelfbediening verkoopt, dan moet je die afdekken. Dat kan bijvoorbeeld met bakken met een dichte bovenkant en open voorkant. Hang er een tang bij zodat klanten producten voedselveilig kunnen pakken. Wil je dit liever niet, dan kun je zelfbedieningsproducten het beste verpakken. Producten die buiten het bereik van klanten staan, bijvoorbeeld op de broodplanken achter de toonbank, mag je wel onverpakt uitstallen en verkopen.  

Plaagdieren

Als je toch gaat schuiven, timmeren en bouwen, doe dat dan met een scherp oog voor plaagdierbeheersing en -wering. De wetgeving rondom plaagdieren is vorig jaar veranderd. Dit vraagt om een andere invalshoek: het accent ligt meer op plaagdieren voorkomen in plaats van bestrijden. Bij een verbouwing of aanpassing kan je er meteen voor zorgen dat plaagdieren zo min mogelijk kans hebben om binnen te komen, zich te verschuilen of voedsel te vinden. Betrek daarom al in een vroeg stadium het plaagdiermanagementbedrijf bij je plannen en bespreek hun advies zorgvuldig met je aannemer of interieurbouwer.  

Meer informatie vind je op nbov.nl onder Vakmanschap, onderdeel Voedselveiligheid. De inrichtingseisen voor de bakkerij en winkel staan in paragraaf 2.2 van de hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij. NBOV-leden kunnen daarnaast gebruikmaken van een voordelig ledenpakket voor plaagdierpreventie en -bestrijding.

Altijd op de hoogte blijven?