Bakkers in bedrijf | editie 1 - 2021

Bakkers in bedrijf 1-2021

Het thema van dit nummer van Bakkers in bedrijf is toekomst.

  • Lekker moet lekker blijven’
    Interview met VBZ-directeur Theo Heere
  • ‘Deel je kennis en werk meer samen’
    Bakkerij Van der Kloet klaar voor de toekomst
  • Yme Kuiper: ‘We ontzorgen bakkerijen’
    Bedrijfsinformatie
  • Kennisverdieping voor broodbakkers
    Opleiding Boulanger niveau 4
  • Over smaak valt wel te twisten
    Interview met smaakprofessor Peter Klosse
  • Schone bakkerij vereist maatwerk
    Samen optrekken voor optimaal resultaat
  • Hygiëne
    Bijhouden is het halve werk
  • Sigep 2021: The Digital Experience
    Italiaanse vakbeurs gaat noodgedwongen online

Rubrieken

  • De toekomst
  • Uit de branche
  • Column NBOV
  • Vraagbaak NBC
  • Column Beko
  • Wetgeving
  • Financieel
  • Ingezonden
  • Recept NBT
  • Boeken
In deze editie
Smaakprofessor Peter Klosse: 'Over smaak valt  wél te twisten'

Smaakprofessor Peter Klosse: 'Over smaak valt wél te twisten'

We weten veel te weinig over smaak. Onze kennis over bereidingswijzen holt achteruit. En met de schaalvergroting in de landbouw is in de afgelopen decennia ook nog de smaak van landbouwproducten achteruitgegaan. Dat betoogt smaakprofessor Peter Klosse. “We zijn met z’n allen voedselanalfabeet en dat vinden heel veel mensen prima.”

Opleiding Boulanger niveau 4 vervult behoefte aan specialisten in brood

Opleiding Boulanger niveau 4 vervult behoefte aan specialisten in brood

Afgelopen september startte het Horizon College in Heerhugowaard de nieuwe mbo 4-opleiding Boulanger. Inmiddels komen de eerste enthousiaste verhalen naar buiten. “Extra scholing is altijd een pre. Zeker als het om brood gaat, want zo’n opleiding was er niet”, vindt Jarno Ammerlaan. Zijn bakkerij dient als leerwerkbedrijf. Bakkers in bedrijf sprak...

Theo Heere (VBZ): ‘Lekker moet lekker blijven’

Theo Heere (VBZ): ‘Lekker moet lekker blijven’

Theo Heere is directeur van de VBZ, branchevereniging in lekkers: leden houden zich bezig met de productie van koek, snoep, chocolade, zoutjes en chips. Grootste uitdaging voor de branche is suiker- en zoutreductie. VBZ zet vooral in op maximale portiegrootte en heldere informatie, zodat de consument een bewuste keuze kan maken. Maar, vindt Heere: “Hier...

Bakkerij Van der Kloet klaar voor de toekomst

Bakkerij Van der Kloet klaar voor de toekomst

Er veranderde nogal wat bij Echte Bakker Van der Kloet, de afgelopen twee jaar. Jan Douwe Gerbranda is sinds afgelopen september voor twee derde eigenaar en algemeen directeur van het bedrijf. “We moeten doorgroeien om te kunnen investeren en we moeten investeren om verder te kunnen.”

‘We ontzorgen bakkerijen’

‘We ontzorgen bakkerijen’

Yme Kuiper BV uit Heerenveen is gespecialiseerd in zuidvruchten, noten en zaden voor industriële bakkerijen. Het familiebedrijf maakt mixen op maat die klaar zijn voor gebruik. “Onze specialiteit? We weten precies waar onze producten vandaan komen.”

Schone bakkerij vereist maatwerk

Schone bakkerij vereist maatwerk

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR), onderdeel van Wageningen University en Research evalueerde de hygiënesituatie in een industriële bakkerij. Onderzoeker Hermien van Bokhorst-van de Veen vond enkele verbeterpunten. Betere samenwerking tussen producent, machinebouwer en schoonmaakbedrijf kan volgens haar de productverspilling als gevolg van...

Sigep 2021:  the digital experience

Sigep 2021: the digital experience

Sigep vindt in 2021 uitsluitend online plaats, van 15 tot 17 maart. De hybride beurs die op stapel stond kan door de ontwikkelingen rond corona alsnog niet doorgaan. In januari 2022 is de fameuze Italiaanse beurs weer live te bezoeken, van 22 tot 26 januari.

Proost!

Proost!

2021 begon zo mogelijk nog iets grijzer dan 2020 eindigde. Toch zie ik licht aan de horizon. Bij elk nieuw jaar zie ik de kansen om dingen anders, beter, rustiger, gezelliger, actiever te doen. En dit jaar voel ik dat in extreme mate.

Geldpotjes in de branche

Geldpotjes in de branche

Als ik het laatste halfjaar iets heb geleerd, is het dat in onze branche ontzettend veel geld omgaat. Ook heb ik geleerd dat lang niet iedereen meer weet waarvoor het precies bedoeld is.

Zoete brioche - Donutbroodje met passie

Zoete brioche - Donutbroodje met passie

Een zoete brioche, gevuld en afgewerkt met friszure componenten. Denk hierbij aan een bavaroise van yoghurt en mango en een vulling van mango-passievruchtcompote. Te eten als tussendoortje of dessert.