Proost!

Michelle de Koning_uitsnede nieuw (2021)

2021 begon zo mogelijk nog iets grijzer dan 2020 eindigde. Toch zie ik licht aan de horizon. Bij elk nieuw jaar zie ik de kansen om dingen anders, beter, rustiger, gezelliger, actiever te doen. En dit jaar voel ik dat in extreme mate. Natuurlijk komt dat door het afgelopen ‘coronajaar’. Ik heb nog nooit zo vaak gehoord dat mensen klaar waren met een jaar als in 2020. Des te meer zin hadden we dus in een nieuw jaar. En ook al duurt het nog even: het wordt beter.

Of dat dan al in het voorjaar is (hoop, hoop), de zomer of zelfs pas in het najaar, dat zien we dan wel. Ergens dit jaar wordt het beter, daar proost ik graag op met u. In 2021 kunnen we hopelijk weer een leven oppakken waarin we elkaar – op minder dan anderhalve meter – ontmoeten, omhelzen, we met grote groepen aan tafels zitten om lekker te eten, met collega’s borrelen en ons op beurzen laten informeren en bijpraten. En al die vrijheid en blijheid zal leiden tot nieuwe kansen. Kansen, zoals Jan Douwe Gerbranda van Bakkerij Van der Kloet die zelfs in 2020 zag en greep. Hij is sinds afgelopen september algemeen directeur en kreeg het in coronatijd voor elkaar om de bakkerij dusdanig te laten groeien dat het naastgelegen pand er per februari 2021 bij komt, want de huidige bakkerij is alweer te klein voor de productie. Bovendien zoekt hij op veel vlakken samenwerking; met medewerkers, leveranciers en andere bakkers. “Om te blijven bestaan, moet je meer doen dan alleen in je eigen winkel brood verkopen.”

En als u om nog meer positieve verhalen zit te springen, raad ik aan het interview te lezen met de betrokkenen bij de nieuwe mbo 4-opleiding Boulanger op het Horizon College. Het enthousiasme over deze opleiding spat ervan af. Bij de docenten, de leerlingen én de betrokken bakkerijen. Jarno Ammerlaan (Ammerlaan de Bakkers in Sassenheim) vertelt: “Mike doet veel nieuwe kennis op en eigenlijk doet hij dat voor ons hele bedrijf. Dat bevalt ons heel goed. We kunnen het daardoor meer verdiepend over brood hebben.”

Laten we elkaar veel positieve verhalen blijven vertellen, nu vooral op op papier en online en later dit jaar weer in het echt. Proost op alle kansen in 2021!

Dossiers
Lees ook
Werken aan de cao

Werken aan de cao

Een van de belangrijkste taken van de NBOV is het afsluiten van de cao. Samen met NVB, FNV en CNV maken we hierover afspraken. Als de vier sociale partners het met elkaar eens zijn en ook het ministerie geeft akkoord, dan wordt de cao algemeen verbindend verklaard (avv).

Manifest voor de Nederlandse Bakkerijketen Samenwerking: vijf vragen

Manifest voor de Nederlandse Bakkerijketen Samenwerking: vijf vragen

Op donderdag 11 februari zetten vijf partijen uit de Nederlandse bakkerijsector hun handtekening onder een nieuw document: het Manifest voor de Nederlandse Bakkerijketen Samenwerking. Het is het concrete resultaat van een jarenlange aanloop naar meer samenwerking binnen de branche. Maar hoe concreet wordt de output?

Wat kan er wel?

Wat kan er wel?

Het coronavirus houdt de gemoederen ook in 2021 wereldwijd nog bezig. Wie had dit ooit gedacht? Het zijn onzekere tijden, die voor een deel van de ondernemers goed uitpakken, maar helaas op een ander deel grote negatieve invloed heeft op omzet en bedrijfsvoering.

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Wat ga je doen?Je zal je bezighouden met de productie van dagverse brood en banketproducten. Zowel groot als kleinbrood wordt in een luxe assortiment aangeboden....

Allround bakker Terschelling

Allround bakker Terschelling

Wat ga je doen?In deze functie zal je allround functie zal je bezig zijn met reguliere bakkerswerkzaamheden op zowel brood als banket gebied. Daarnaast zal je ook...

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Broodbakker omgeving Heerhugowaard

Wat ga je doen?Aangekomen op je werk begin je eerst lekker met een verse koffie daarna ga je aan de bak. Je stelt je productielijn in, je weegt de grondstoffen en...