Geldpotjes in de branche

Arend Kisteman_voorzitter NBOV_uitsnede

Als ik het laatste halfjaar iets heb geleerd, is het dat in onze branche ontzettend veel geld omgaat. Ook heb ik geleerd dat lang niet iedereen meer weet waarvoor het precies bedoeld is. Toen in 2014 het Product­schap Akkerbouw werd opgeheven, kwam er een eind aan de verplichte meelheffing. Om toch de ambachtelijke (banket)bakker te kunnen promoten, is de Stichting Ambachtelijke Bakkerij (SAB) opgericht. Via de inkooporganisaties Bakeplus, Beko, Civoba en Tink wordt 0,15 procent over de totaalfactuur berekend en afgedragen. Dit bedrag is bedoeld voor promotie van de ambachtelijke (banket)bakkerij en de communicatie daarover richting consument. (Banket)bakkers zijn niet verplicht om af te dragen, maar de meesten doen dat wel.

Dan het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf (SFB). Cao-partijen spreken in het arbeidsvoorwaardenoverleg af dat 1 procent van het salaris van de werknemers in zowel industrie als ambacht naar het SFB gaat. Dat geld mag uitsluitend besteed worden aan de belangen van medewerkers in de bakkerijbranche. Bijvoorbeeld aan trainingen, jeugdvakwedstrijden of ‘Blij met stofvrij’. De werknemers in het ambacht zorgen voor ongeveer 70 procent van de inbreng; de industrie voor ongeveer 30 procent. Alle bakkerijen in Nederland dragen verplicht af, of ze nu wel of geen lid zijn van de NVB of NBOV. Het bestuur, dat bestaat uit vertegenwoordigers van FNV, CNV, NVB en NBOV, bepaalt uiteindelijk waaraan het geld wordt uitgegeven.

Als je het zo leest, lijkt het allemaal duidelijk. Toch is dat niet altijd zo. Regelmatig ontstaat het idee dat er in onze branche ‘potjes’ zijn, waarop iedereen aanspraak kan maken en die voor allerlei doeleinden gebruikt kunnen worden. Het geld bij de SAB is echter voor promotie van het ambacht – niet van de industrie – en het geld bij het SFB is voor de werknemer. Niet voor de werkgever, want die draagt tenslotte ook niet af. Hopelijk hebben we dat nu weer scherp en gaan we de gelden gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn.

Dossiers
Lees ook
Snoeien doet bloeien

Snoeien doet bloeien

Ieder jaar beginnen er minder studenten in het mbo. Niet alleen in onze branche, maar in het gehele mbo; een trend die door de coronapandemie versneld lijkt te zijn. Iedereen trekt ook nog eens aan dezelfde student. Sommige branches, zoals techniek en defensie, doen dat met enorme budgetten, maar andere sectoren hebben die luxe niet. Gecombineerd met...

Nieuwe inrichting hét moment voor grondige aanpak

Nieuwe inrichting hét moment voor grondige aanpak

Bij een nieuwe winkel- of bakkerij-inrichting let je ongetwijfeld op de uitstraling, de functionaliteit en de kosten, maar hoe zit het bijvoorbeeld met voedselveiligheid en plaagdierwering?

NBOV biedt Prinses Beatrix Moederdagtaart aan

NBOV biedt Prinses Beatrix Moederdagtaart aan

De NBOV heeft zondag 8 mei een Moederdagtaart aangeboden aan Prinses Beatrix namens alle ambachtelijke brood- en banketbakkers. Drie jonge vakmensen Nick Banus, Milou Jansen en Puck Mennen hadden de eer om deze taart te maken en aan te bieden op Paleis Noordeinde.