‘We ontzorgen bakkerijen’

Yme Kuiper_adv BIB 1-2021_1

Yme Kuiper BV uit Heerenveen is gespecialiseerd in zuidvruchten, noten en zaden voor industriële bakkerijen. Het familiebedrijf maakt mixen op maat die klaar zijn voor gebruik. “Onze specialiteit? We weten precies waar onze producten vandaan komen.”

Sinds de oprichting in 1859 heeft Yme Kuiper zich ontwikkeld van het malen van bakkersmeel tot een volledig geoutilleerd bedrijf met zestig werknemers. Het begon allemaal met een korenmolen in Heerenveen. Na een verhuizing maakte het malen van meel plaats voor de handel in meel.

In de jaren negentig van de vorige eeuw vroegen grote bakkerijen steeds vaker om rozijnen die al gewassen en geweld waren. “Bakkers klaagden over steentjes en stokjes tussen de rozijnen”, vertelt Yme Kuiper, inmiddels de vijfde generatie in het familiebedrijf. “De druiven worden in het land van origine in de zon gedroogd. Daarna vindt er wel een reinigingsproces plaats, maar blijft er toch vaak iets achter. Wij reinigen de rozijnen in Nederland nog eens extra om voedselveiligheid en kwaliteit te garanderen.” Eind jaren negentig kochten de broers Yme en Henk een nieuw pand in Heerenveen, dat inmiddels is uitgebouwd. Vijf jaar geleden kochten ze daarbij nog het pand van de buren, zodat ze beide panden met elkaar konden verbinden. “Grote volumes zijn nodig om in de wereld van gedroogd fruit een rol van betekenis te spelen. Wij hebben ons bedrijf daarop ingericht en leggen de focus op de industriële bakkerij.”

Kennis van de markt

Yme Kuiper_adv BIB 1-2021_2

Inmiddels kent het familiebedrijf vier productlijnen: zuidvruchten, zaden, noten en mixen. “We kopen onze producten in vanaf de bron”, zegt Yme, die gespecialiseerd is in noten, zoals walnoten, pecannoten, hazelnoten en amandelen. Henk houdt zich bezig met de inkoop van krenten en rozijnen in landen als Turkije, Oezbekistan, Griekenland en Zuid-Afrika. Salesmedewerkers Jan Sjouke van der Heide en Nico Jongkind reizen de wereld rond, op zoek naar geschikte leveranciers voor zaden en granen. Jan Sjouke: “We willen precies weten met wie we werken en hoe processen lopen.” Het bedrijf heeft veel kennis van de markt. Neem bijvoorbeeld zonnebloempitten. In het oosten van Bulgarije is de opbrengst per hectare volgens Jan Sjouke het best. “Maar in de winter sneeuwt het daar veel en is transport moeilijk. Daarom doen we ook zaken met het westen van Bulgarije, waar de zonnebloempitten kleiner zijn door het klimaatverschil. Voor elk product maken we slimme keuzes om de risico’s te beheersen.”

Kwaliteitskeurmerken

Yme Kuiper_adv BIB 1-2021_3

Ook al heeft een producent een certificering, Yme Kuiper werkt daarnaast met een eigen auditsysteem. Nico: “De kwaliteitsafdeling wordt steeds belangrijker. Als we tijdens het schonen gele stokjes vinden tussen de pompoenpitten, dan weten we precies in welke processtap die stokjes in het product zijn gekomen: tijdens het polijsten. Vervolgens spreken we met de producent om te vertellen dat er verbetering nodig is en controleren we later tijdens een bezoek of ze doen wat ze zeggen.” Er gebeurt dus veel voordat een grondstof bij de bakker belandt. Yme Kuiper kent de producenten goed, met velen werken ze al tientallen jaren samen. Ook heeft het Friese bedrijf een vaste klantenkring. Henk: “We kennen elkaar door en door; onze klanten hebben ons mee opgevoed. Toen bakkerijen eisen stelden aan de kwaliteit, hebben wij de leveranciers meegenomen zodat ze aan de kwaliteitseisen blijven voldoen.”

Het bedrijf wil industriële bakkerijen ontzorgen. De producten worden geschoond en klaar voor gebruik geleverd. Bakkerijen kunnen bijvoorbeeld een mix van krenten en rozijnen bestellen, geschikt voor krentenbollen. Noten- en zadenmixen worden in de gewenste samenstelling en dito gewicht geleverd, zodat bakkerijen ze makkelijk kunnen verwerken. De eigen productielijnen met moderne laserscan en X-Ray-apparatuur staan jaarlijks borg voor vele duizenden tonnen aan producten met toegevoegde waarde.

Voldoende voorraad

Yme Kuiper_adv BIB 1-2021_4

Voor de coronacrisis vlogen de mannen naar leveranciers over de hele wereld. Zo bezocht Jan Sjouke de hoogvlakte van Peru en Bolivia, waar quinoa wordt verbouwd. “Een mooi product met een hoog proteïnegehalte. Omdat het op zo’n grote hoogte wordt verbouwd, wordt er bij de teelt weinig pesticide gebruikt.”

“We beschikken over een wereldwijd netwerk en hebben mooie partnerschappen”, vult Henk aan. Zo werken ze al 25 jaar samen met een Turks bedrijf dat rozijnen levert. “Hun eerste fabriek lag in een dal. Bij een overvloed aan regen stond de vloer vol water. Daarna zijn ze verhuisd naar een prachtig pand en uitgegroeid tot de grootste exporteur van Turkije. In september 2020 hebben ze een nieuwe megafabriek geopend. Zodra het kan, gaan we langs.” Door de pandemie ligt het reizen helemaal stil. Een ander probleem: door de coronacrisis zijn er minder containers beschikbaar. Yme: “Gelukkig lukt het ons om alternatieve aanvoer te organiseren. Ook nu hebben we voldoende voorraad. Zonder onze jarenlange expertise en kennis van de markt was dat niet gelukt.”

Top-5 kenmerken Yme Kuiper

  1. Rozijnen schonen wellen en mixen.
  2. Zaden schonen en mixen.
  3. Noten schonen en mixen.
  4. Logistieke dienstverlening.
  5. Al 162 jaar bekend om zijn service.

Yme Kuiper_logo

Yme Kuiper BV
Tel. 0513 - 617 010
info@ymekuiper.nlhttps://www.ymekuiper.nl/

Lees ook
Circulaire economie

Circulaire economie

Mijn verwachting is dat de komende jaren in het teken zullen staan van vergroening en een tekort aan grondstoffen. Dat vergroening niet altijd eenvoudig is, bewijst Elon Musk van Tesla. Zijn auto’s zijn energiezuinig, maar een paar maanden geleden kocht hij voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins. Nu heeft hij te kennen gegeven hier weer afstand van te...

Allergeneninformatie: hoe zit dat ook weer?

Allergeneninformatie: hoe zit dat ook weer?

“Allergenen, zoals gluten bevattende granen, sesamzaad en noten, komen in vrijwel alle bakkerijen voor. Het is belangrijk en zelfs verplicht uw klant proactief te wijzen op informatie over allergenen in uw producten”, aldus Linda van Zonsbeek, kennisspecialist bij NBC. “Maak in de winkel zichtbaar dat u deze informatie paraat hebt.”

Kaak viert 175-jarig jubileum en bundelt alle specialisaties onder merknaam KAAK

Kaak viert 175-jarig jubileum en bundelt alle specialisaties onder merknaam KAAK

Kaak vierde 24 juni het 175-jarig bestaan. Daarnaast bundelde de producent van machines voor de bakkerij-industrie deze dag alle specialisaties onder de merknaam KAAK.