'We zijn constant bezig met het verbeteren van onze producten'

Everbake Group_Bakkerijmachines

Automatisering, duurzaamheid en het vergroten van de efficiency: dat zijn momenteel de belangrijkste thema’s op het gebied van bakkerijmachines. Het zijn ontwikkelingen die al een aantal jaren spelen. Dat geldt voor zowel de ambachtelijke als de industriële bakkerij. Bakkers in bedrijf sprak met drie leveranciers. Vandaag het laatste deel met de EverBake Group.

De EverBake Group produceert spraymachines (ZELA) en frituurlijnen (CREARE) en is erkend importeur van Heuft-ovens en iceCool-koel-, en vriescellen en (rem)rijskasten. Daarnaast produceert het bedrijf zelf bakeware, coatings, werkbanken en wagens. “We hebben een breed assortiment voor de ambachtelijke en (semi)industriële bakkerij”, aldus directeur Peter Eversdijk. “Als het gaat om bakkerijmachines blijven we onze producten continu doorontwikkelen op ergonomie, duurzaamheid en energieverbruik. “Dat zijn drie belangrijke pijlers voor ons bedrijf.

Gemak

Onze machines zijn makkelijk in gebruik en met slimme toevoegingen proberen we de werkdruk voor bakkers te verlagen. Daarnaast kiezen we voor betere materialen, zodat machines een langere levensduur hebben.”

Ook EverBake denkt mee over oplossingen om het de bakker nog makkelijker te maken. “We zijn constant bezig met het verbeteren van onze producten”, aldus Bas Post. “Vanuit de markt kwam steeds meer vraag naar spray- en invetmachines met een eigen compressor. Een bakker heeft doorgaans één compressor, waar verschillende machines op draaien. Denk aan de oliebollenlijn, bollenkast, luchtpistolen enzovoort. Vaak wordt die compressor overbelast en kan er niet nog een machine op worden aangesloten. Daarom is onze nieuwste spraymachine uit­gerust met een eigen, ingebouwde, compressor. Met als voordeel dat de bakker zijn eigen luchtsysteem niet hoeft te gebruiken. Bij de frituurlijnen zien we dat deze steeds verder geautomatiseerd en verbeterd worden, zodat het werken daaraan voor medewerkers fysiek minder zwaar is. Het gebruiks­gemak van onze frituurlijn is vergroot door de cilinder van het doorschuifsysteem naar de achterzijde te verplaatsen. Doordat het doorschuifsysteem niet langer aan de buitenzijde is gesitueerd, blijft het vrij van olie en is de machine makkelijker schoon te houden.”

Het iceCool-merk past goed in het aanbod van EverBake. “Deze machines zijn uitgerust met een groot, ultra­modern 12-inch-touchscreen. Het futu­ris­tische design en de intelligente software maken dat ze zeer eenvoudig te bedienen zijn. Met een handige app kan dat ook op afstand, zelfs vanaf een andere locatie.”

Duurzaamheid

Eversdijk: “Steeds meer bakkerijen beschikken over een warmteterugwinsysteem, een duurzame oplossing om de warmte van de apparatuur op te vangen. Zo profiteren ze van een enorme energiebesparing: in de variabele energiekosten van een bakkerij kan dat wel 40 procent schelen. Driekwart van onze klanten met Heuft-ovens en/of iceCool-koel- en vriescellen kiest dan ook voor dit systeem, waarbij de warmte wordt opgeslagen in een buffertank die deze via een warmtewisselaar weer teruggeeft aan de apparatuur in de bakkerij. De snelvriesinstallaties van iceCool zijn heel energievriendelijk door de natuurlijke CO2 of de nieuwe koudemiddelen, met een laag globe warming potential (GWP). De bak van de frituurlijnen, tot slot, is geïsoleerd en filteren van de olie is hot. De nieuwste ontwikkeling is een automatisch bijvulsysteem voor de olie, zodat de bakker kan blijven bakken en de temperatuur op peil blijft. Daardoor wordt minder energie verbruikt.”

Dit was het laatste deel van het artikel de rondvraag Leveranciers van bakkerijmachines aan het woord. Lees hier deel 1 en deel 2 terug. Abonnees van Bakkers in bedrijf lezen het hele artikel online of in Bakkers in bedrijf 7-2021. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 excl btw.

Lees ook
EHB(K)O

EHB(K)O

Dertig jaar geleden liep ik, broekie van nog geen 21, stage bij een accountantskantoor. Ik mocht mee naar een klant in het noorden van het land en moest het kasboek opvragen bij de directie. De kast ging open en mevrouw haalde daar twee schriftjes uit met de legendarische woorden: “Welke moet je eigenlijk hebben, de groene of die zwarte?”

SIGEP 2022 gaat door

SIGEP 2022 gaat door

De ijs-, banket-, chocolade-, bakkerij- en koffieketen ontmoeten elkaar dit jaar live op de vakbeurs SIGEP van 12 tot 16 maart in het Rimini Expo Center. De vakbeurs SIGEP is een ontmoetingsplek voor iedereen uit de sector op zoek naar nieuwe producten en technologieën. Daarnaast biedt SIGEP wedstrijden en lezingen. Dan opent digitale platform van Italian...

Laat het ambacht horen

Laat het ambacht horen

In december kijken mensen traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar, hoewel we in onze branche soms zouden willen dat we in die periode tijd hadden om even terug te kijken... Er valt veel te zeggen over 2021, maar ik denk dat de belangrijkste conclusie is dat het ambacht zichzelf stevig op de kaart heeft gezet.