'We leveren maatwerkoplossingen voor automatisering'

8 september 2021 Naomi Heidinga

Automatisering, duurzaamheid en het vergroten van de efficiency: dat zijn momenteel de belangrijkste thema’s op het gebied van bakkerijmachines. Het zijn ontwikkelingen die al een aantal jaren spelen. Dat geldt voor zowel de ambachtelijke als de industriële bakkerij. Bakkers in bedrijf sprak met drie leveranciers. Met vandaag Venema Techniek & Service

Venema Techniek & Service in Emmen is specialist op het gebied van ontwerp, productie en onderhoud van klantspecifieke machines, voor de voedingsindustrie. Daarnaast doet het bedrijf het technisch onderhoud, reparaties en revisies aan het machinepark. “We leveren maatwerkoplossingen voor automatisering”, aldus Gert Jan Venema, directeur van het bedrijf. “Daarnaast zijn we dealer en servicepartner van onder meer Diosna. We kunnen 24/7 service leveren dankzij gekwalificeerde medewerkers, de juiste gereedschappen en een grote voorraad met onderdelen.”

Robottechniek

Bij Venema wordt steeds meer gebruikgemaakt van robottechniek. “We krijgen steeds meer aanvragen voor automatisering in de bakkerijbranche. Het is lastig om personeel te vinden, en dankzij de robotisering kunnen wij de bakkers als het ware extra handjes leveren. De robot zelf is niet slim, de intelligentie zit ’m in de grijper en de programmering.”

Ergonomie

Ook het verlichten van het werk voor de bakkerijmedewerker is een thema bij het ontwikkelen van machines. “Er wordt steeds meer nagedacht over ergonomie, om handelingen voor medewerkers minder zwaar en makkelijker te maken. Daarnaast is het kunnen werken met de nieuwe machines een onderwerp. Onze machines hebben een hoge mate van bedieningsgemak. We werken bijvoorbeeld zoveel mogelijk met pictogrammen, waardoor een medewerker in één oogopslag kan zien hoe de machine gebruikt moet worden. Het proces moet verder vanzelf gaan. De hedendaagse techniek is geavanceerder dan twintig jaar geleden. Zo kunnen we tegenwoordig op afstand in de besturing zien of er eventueel problemen zijn.”

Investeren of niet?

Investeren in nieuwe machines levert voordelen op voor de bakker. Maar het is ook een kostbare aangelegenheid. Wanneer loont het om nieuwe machines aan te schaffen? “De keuze of je wilt investeren of niet heeft met een aantal factoren te maken. Wil je capaciteit vergroten, dan ontkom je er wellicht niet aan. Een andere belangrijke factor heeft te maken met het onderhoud. We lopen hier best vaak tegenaan. Bij verouderde machines zijn niet meer alle onderdelen verkrijgbaar. Is er een onderdeel defect, dan kan er een langere productiestilstand ontstaan dan gewenst. Dan kan het financieel gezien best snel ‘van je aflopen’. ‘Had ik het van te voren geweten, dan had ik voor een nieuwe machine gekozen’, horen we wel eens van klanten. Het nadeel van een machine kopen is dat er een levertijd aan vastzit. AIs je oude machine kapot is en je moet wachten op een nieuwe, kan je bedrijf stil komen te liggen. We raden daarom aan om preventief onderhoud te laten plegen. Onze monteurs kunnen op dat moment precies de technische staat bepalen, en nagaan of onderdelen nog te verkrijgen zijn. Op basis van hun bevindingen geven ze een advies: je kunt beter investeren in een nieuwe machine of: de oude kan nog een aantal jaar mee.”

Dit was het eerste deel van het artikel de rondvraag Leveranciers van bakkerijmachines aan het woord. Volgende week verschijnt het tweede deel. Abonnees van Bakkers in bedrijf lezen het hele artikel online of in Bakkers in bedrijf 7-2021. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?