'We leveren maatwerkoplossingen voor automatisering'

Venema_Bakkerijmachines

Automatisering, duurzaamheid en het vergroten van de efficiency: dat zijn momenteel de belangrijkste thema’s op het gebied van bakkerijmachines. Het zijn ontwikkelingen die al een aantal jaren spelen. Dat geldt voor zowel de ambachtelijke als de industriële bakkerij. Bakkers in bedrijf sprak met drie leveranciers. Met vandaag Venema Techniek & Service

Venema Techniek & Service in Emmen is specialist op het gebied van ontwerp, productie en onderhoud van klantspecifieke machines, voor de voedingsindustrie. Daarnaast doet het bedrijf het technisch onderhoud, reparaties en revisies aan het machinepark. “We leveren maatwerkoplossingen voor automatisering”, aldus Gert Jan Venema, directeur van het bedrijf. “Daarnaast zijn we dealer en servicepartner van onder meer Diosna. We kunnen 24/7 service leveren dankzij gekwalificeerde medewerkers, de juiste gereedschappen en een grote voorraad met onderdelen.”

Robottechniek

Bij Venema wordt steeds meer gebruikgemaakt van robottechniek. “We krijgen steeds meer aanvragen voor automatisering in de bakkerijbranche. Het is lastig om personeel te vinden, en dankzij de robotisering kunnen wij de bakkers als het ware extra handjes leveren. De robot zelf is niet slim, de intelligentie zit ’m in de grijper en de programmering.”

Ergonomie

Ook het verlichten van het werk voor de bakkerijmedewerker is een thema bij het ontwikkelen van machines. “Er wordt steeds meer nagedacht over ergonomie, om handelingen voor medewerkers minder zwaar en makkelijker te maken. Daarnaast is het kunnen werken met de nieuwe machines een onderwerp. Onze machines hebben een hoge mate van bedieningsgemak. We werken bijvoorbeeld zoveel mogelijk met pictogrammen, waardoor een medewerker in één oogopslag kan zien hoe de machine gebruikt moet worden. Het proces moet verder vanzelf gaan. De hedendaagse techniek is geavanceerder dan twintig jaar geleden. Zo kunnen we tegenwoordig op afstand in de besturing zien of er eventueel problemen zijn.”

Investeren of niet?

Investeren in nieuwe machines levert voordelen op voor de bakker. Maar het is ook een kostbare aangelegenheid. Wanneer loont het om nieuwe machines aan te schaffen? “De keuze of je wilt investeren of niet heeft met een aantal factoren te maken. Wil je capaciteit vergroten, dan ontkom je er wellicht niet aan. Een andere belangrijke factor heeft te maken met het onderhoud. We lopen hier best vaak tegenaan. Bij verouderde machines zijn niet meer alle onderdelen verkrijgbaar. Is er een onderdeel defect, dan kan er een langere productiestilstand ontstaan dan gewenst. Dan kan het financieel gezien best snel ‘van je aflopen’. ‘Had ik het van te voren geweten, dan had ik voor een nieuwe machine gekozen’, horen we wel eens van klanten. Het nadeel van een machine kopen is dat er een levertijd aan vastzit. AIs je oude machine kapot is en je moet wachten op een nieuwe, kan je bedrijf stil komen te liggen. We raden daarom aan om preventief onderhoud te laten plegen. Onze monteurs kunnen op dat moment precies de technische staat bepalen, en nagaan of onderdelen nog te verkrijgen zijn. Op basis van hun bevindingen geven ze een advies: je kunt beter investeren in een nieuwe machine of: de oude kan nog een aantal jaar mee.”

Dit was het eerste deel van het artikel de rondvraag Leveranciers van bakkerijmachines aan het woord. Volgende week verschijnt het tweede deel. Abonnees van Bakkers in bedrijf lezen het hele artikel online of in Bakkers in bedrijf 7-2021. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 excl btw.

Lees ook
Bakkers in de media - week 20

Bakkers in de media - week 20

Het tekort aan personeel, jonge bakkers op Tholen en alles over desembrood. Wat kwam er deze week voorbij over de bakkersbranche in andere media?

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

Veel ondernemers denken (liever) niet na over wat er komt kijken bij stoppen met het bedrijf. Aan bedrijfsoverdracht zitten fiscale, juridische en vooral emotionele kanten. Het advies luidt: schakel deskundige hulp in en begin op tijd.

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Een gloednieuwe bakkerij met lunchroom en vergaderfaciliteiten. Ronny en Esther van der Horst van Bakker Piet verhuisden van een kleine bakkerij in het dorp naar een nieuwe plek aan de rand van Elspeet. Bij de nieuwbouw gold als stelregel dat alles transparant moest zijn.