'We willen onze machines energiezuiniger maken'

Divardy_Bakkerijmachines

Automatisering, duurzaamheid en het vergroten van de efficiency: dat zijn momenteel de belangrijkste thema’s op het gebied van bakkerijmachines. Het zijn ontwikkelingen die al een aantal jaren spelen. Dat geldt voor zowel de ambachtelijke als de industriële bakkerij. Bakkers in bedrijf sprak met drie leveranciers. Vandaag het tweede deel met Divardy.

Divardy levert machines en service aan de voedingsindustrie, met als hoofdafnemer de industriële bakkerij. Het bedrijf levert verschillende typen oplossingen aan de klant: transport van producten en dragers (zoals een flessenkettingtransport voor dragers), rijskasten en koeltrajecten, depanning door middel van knabbelen, naalden en vacuüm, beladen en ontladen van ovens, reiniging van koppels en het aanbrengen van voedingsmiddelen, zoals met de tijgerpapspuit.

Het bedrijf uit Driebergen heeft het afgelopen jaar niet zozeer nieuwe producten gelanceerd, maar introduceerde binnen het bedrijf wel een nieuwe manier van denken. Directeur David Rijke: “We willen onze machines energiezuiniger maken. Daarom halen we de perslucht eruit. Er is dus geen persluchtaansluiting meer nodig. Want dat is een van de duurste mediums in de bakkerij. We zijn hier een half jaar geleden mee begonnen en zo maken we de volgende stap op het gebied van energiezuinigheid. We halen dus alle stoppers en bewegingen uit de lijnen. Dit komt tegelijkertijd de veiligheid ten goede: je krijgt systemen waar niets meer boven- of onder hangt, wat gevaar kan opleveren voor vingers en handen.”

Reset

Deze nieuwe manier van denken vraagt wel wat van het bedrijf, maar volgens Rijke is het niet zozeer ingewikkeld, maar gaat het vooral om het maken van een bewuste keuze. “Twee jaar geleden heb ik mijn bedrijf gereset. Daardoor heb ik de kans gekregen om alles op een andere manier aan te pakken. We willen dat het proces in één soepele beweging gaat, zonder stoppen. Dat komt ook de snelheid ten goede. Bij stops kunnen producten gaan stuiteren of raakt de baan vervuild, waardoor de frictie verandert. Daar heb je bij onze nieuwe systemen geen last van. Bovendien heb je minder slijtage wanneer de stopper niet steeds tegen een koppel aanslaat. Dat gebeurt niet meer. Het proces is kortom stiller, veiliger, zuiniger en de slijtage van zowel koppels als transportsysteem is minder”, vat David de voordelen samen. “Een directe besparing op arbeidskrachten aan de lijn levert de machine zonder perslucht niet op, maar wel in onderhoud, want er zijn minder bewegende delen in de lijn.”

Investeren of niet?

In plaats van een hele lijn in één keer te vervangen, adviseert David stap voor stap te werken. “Daarmee voorkom je dat je bedrijf lange tijd stil komt te liggen.” De machines van Divardy kunnen zeker interessant zijn voor de middelgrote bakkerij, denkt David. “In het verleden liepen we vaak beperkingen aan: er was te weinig budget of men zat met de lay-out van het pand. Van oudsher zijn bakkerijen op handwerk ingericht, en is er dus beperkt ruimte voor de juiste aanpassingen aan de lijn. Dat betekent voor ons dus een mooie uitdaging!”

Dit was het tweede deel van het artikel de rondvraag Leveranciers van bakkerijmachines aan het woord. Volgende week verschijnt het laatste deel. Lees hier deel 1 terug. Abonnees van Bakkers in bedrijf lezen het hele artikel online of in Bakkers in bedrijf 7-2021. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99 excl btw.

Lees ook
‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

Veel ondernemers denken (liever) niet na over wat er komt kijken bij stoppen met het bedrijf. Aan bedrijfsoverdracht zitten fiscale, juridische en vooral emotionele kanten. Het advies luidt: schakel deskundige hulp in en begin op tijd.

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Een gloednieuwe bakkerij met lunchroom en vergaderfaciliteiten. Ronny en Esther van der Horst van Bakker Piet verhuisden van een kleine bakkerij in het dorp naar een nieuwe plek aan de rand van Elspeet. Bij de nieuwbouw gold als stelregel dat alles transparant moest zijn.

Bakkerij Franssen in Epen krijgt predicaat Hofleverancier

Bakkerij Franssen in Epen krijgt predicaat Hofleverancier

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het bedrijf ontving Bakkerij Franssen in Epen zondag 15 mei het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Gouverneur Roemer overhandigde de oorkonde aan eigenaars Jos en Miranda en hun dochter Tamara Hoogervorst.