Automatisering, duurzaamheid en het vergroten van de efficiency: dat zijn momenteel de belangrijkste thema’s op het gebied van bakkerijmachines. Het zijn ontwikkelingen die al een aantal jaren spelen. Dat geldt voor zowel de ambachtelijke als de industriële bakkerij. Bakkers in bedrijf sprak met drie leveranciers.

Venema

Venema_Bakkerijmachines

Tijdens een revisie worden geen concessies gedaan, alles wordt vernieuwd of gereviseerd (Foto: Venema).

Venema Techniek & Service in Emmen is specialist op het gebied van ontwerp, productie en onderhoud van klantspecifieke machines, voor de voedingsindustrie. Daarnaast doet het bedrijf het technisch onderhoud, reparaties en revisies aan het machinepark. “We leveren maatwerkoplossingen voor automatisering”, aldus Gert Jan Venema, directeur van het bedrijf. “Daarnaast zijn we dealer en servicepartner van onder meer Diosna. We kunnen 24/7 service leveren dankzij gekwalificeerde medewerkers, de juiste gereedschappen en een grote voorraad met onderdelen.”

Robottechniek
Bij Venema wordt steeds meer gebruikgemaakt van robottechniek. “We krijgen steeds meer aanvragen voor automatisering in de bakkerijbranche. Het is lastig om personeel te vinden, en dankzij de robotisering kunnen wij de bakkers als het ware extra handjes leveren. De robot zelf is niet slim, de intelligentie zit ’m in de grijper en de programmering.”

Ergonomie
Ook het verlichten van het werk voor de bakkerijmedewerker is een thema bij het ontwikkelen van machines. “Er wordt steeds meer nagedacht over ergonomie, om handelingen voor medewerkers minder zwaar en makkelijker te maken. Daarnaast is het kunnen werken met de nieuwe machines een onderwerp. Onze machines hebben een hoge mate van bedieningsgemak. We werken bijvoorbeeld zoveel mogelijk met pictogrammen, waardoor een medewerker in één oogopslag kan zien hoe de machine gebruikt moet worden. Het proces moet verder vanzelf gaan. De hedendaagse techniek is geavanceerder dan twintig jaar geleden. Zo kunnen we tegenwoordig op afstand in de besturing zien of er eventueel problemen zijn.”

Investeren of niet?
Investeren in nieuwe machines levert voordelen op voor de bakker. Maar het is ook een kostbare aangelegenheid. Wanneer loont het om nieuwe machines aan te schaffen? “De keuze of je wilt investeren of niet heeft met een aantal factoren te maken. Wil je capaciteit vergroten, dan ontkom je er wellicht niet aan. Een andere belangrijke factor heeft te maken met het onderhoud. We lopen hier best vaak tegenaan. Bij verouderde machines zijn niet meer alle onderdelen verkrijgbaar. Is er een onderdeel defect, dan kan er een langere productiestilstand ontstaan dan gewenst. Dan kan het financieel gezien best snel ‘van je aflopen’. ‘Had ik het van te voren geweten, dan had ik voor een nieuwe machine gekozen’, horen we wel eens van klanten. Het nadeel van een machine kopen is dat er een levertijd aan vastzit. AIs je oude machine kapot is en je moet wachten op een nieuwe, kan je bedrijf stil komen te liggen. We raden daarom aan om preventief onderhoud te laten plegen. Onze monteurs kunnen op dat moment precies de technische staat bepalen, en nagaan of onderdelen nog te verkrijgen zijn. Op basis van hun bevindingen geven ze een advies: je kunt beter investeren in een nieuwe machine of: de oude kan nog een aantal jaar mee.”

Divardy

Divardy_Bakkerijmachines

Ovenontlader van Divardy (foto: Divardy).

Divardy levert machines en service aan de voedingsindustrie, met als hoofdafnemer de industriële bakkerij. Het bedrijf levert verschillende typen oplossingen aan de klant: transport van producten en dragers (zoals een flessenkettingtransport voor dragers), rijskasten en koeltrajecten, depanning door middel van knabbelen, naalden en vacuüm, beladen en ontladen van ovens, reiniging van koppels en het aanbrengen van voedingsmiddelen, zoals met de tijgerpapspuit.

Het bedrijf uit Driebergen heeft het afgelopen jaar niet zozeer nieuwe producten gelanceerd, maar introduceerde binnen het bedrijf wel een nieuwe manier van denken. Directeur David Rijke: “We willen onze machines energiezuiniger maken. Daarom halen we de perslucht eruit. Er is dus geen persluchtaansluiting meer nodig. Want dat is een van de duurste mediums in de bakkerij. We zijn hier een half jaar geleden mee begonnen en zo maken we de volgende stap op het gebied van energiezuinigheid. We halen dus alle stoppers en bewegingen uit de lijnen. Dit komt tegelijkertijd de veiligheid ten goede: je krijgt systemen waar niets meer boven- of onder hangt, wat gevaar kan opleveren voor vingers en handen.”

Reset
Deze nieuwe manier van denken vraagt wel wat van het bedrijf, maar volgens Rijke is het niet zozeer ingewikkeld, maar gaat het vooral om het maken van een bewuste keuze. “Twee jaar geleden heb ik mijn bedrijf gereset. Daardoor heb ik de kans gekregen om alles op een andere manier aan te pakken. We willen dat het proces in één soepele beweging gaat, zonder stoppen. Dat komt ook de snelheid ten goede. Bij stops kunnen producten gaan stuiteren of raakt de baan vervuild, waardoor de frictie verandert. Daar heb je bij onze nieuwe systemen geen last van. Bovendien heb je minder slijtage wanneer de stopper niet steeds tegen een koppel aanslaat. Dat gebeurt niet meer. Het proces is kortom stiller, veiliger, zuiniger en de slijtage van zowel koppels als transportsysteem is minder”, vat David de voordelen samen. “Een directe besparing op arbeidskrachten aan de lijn levert de machine zonder perslucht niet op, maar wel in onderhoud, want er zijn minder bewegende delen in de lijn.”

Investeren of niet?
In plaats van een hele lijn in één keer te vervangen, adviseert David stap voor stap te werken. “Daarmee voorkom je dat je bedrijf lange tijd stil komt te liggen.” De machines van Divardy kunnen zeker interessant zijn voor de middelgrote bakkerij, denkt David. “In het verleden liepen we vaak beperkingen aan: er was te weinig budget of men zat met de lay-out van het pand. Van oudsher zijn bakkerijen op handwerk ingericht, en is er dus beperkt ruimte voor de juiste aanpassingen aan de lijn. Dat betekent voor ons dus een mooie uitdaging!”

EverBake

Everbake Group_Bakkerijmachines

Rood omcirkeld op de foto is het warmteterugwinsysteem op iceCool vries- en koelcellen en rijskasten (foto: Everbake).

De EverBake Group produceert spraymachines (ZELA) en frituurlijnen (CREARE) en is erkend importeur van Heuft-ovens en iceCool-koel-, en vriescellen en (rem)rijskasten. Daarnaast produceert het bedrijf zelf bakeware, coatings, werkbanken en wagens. “We hebben een breed assortiment voor de ambachtelijke en (semi)industriële bakkerij”, aldus directeur Peter Eversdijk. “Als het gaat om bakkerijmachines blijven we onze producten continu doorontwikkelen op ergonomie, duurzaamheid en energieverbruik. “Dat zijn drie belangrijke pijlers voor ons bedrijf.

Gemak
Onze machines zijn makkelijk in gebruik en met slimme toevoegingen proberen we de werkdruk voor bakkers te verlagen. Daarnaast kiezen we voor betere materialen, zodat machines een langere levensduur hebben.”

Ook EverBake denkt mee over oplossingen om het de bakker nog makkelijker te maken. “We zijn constant bezig met het verbeteren van onze producten”, aldus Bas Post. “Vanuit de markt kwam steeds meer vraag naar spray- en invetmachines met een eigen compressor. Een bakker heeft doorgaans één compressor, waar verschillende machines op draaien. Denk aan de oliebollenlijn, bollenkast, luchtpistolen enzovoort. Vaak wordt die compressor overbelast en kan er niet nog een machine op worden aangesloten. Daarom is onze nieuwste spraymachine uit­gerust met een eigen, ingebouwde, compressor. Met als voordeel dat de bakker zijn eigen luchtsysteem niet hoeft te gebruiken. Bij de frituurlijnen zien we dat deze steeds verder geautomatiseerd en verbeterd worden, zodat het werken daaraan voor medewerkers fysiek minder zwaar is. Het gebruiks­gemak van onze frituurlijn is vergroot door de cilinder van het doorschuifsysteem naar de achterzijde te verplaatsen. Doordat het doorschuifsysteem niet langer aan de buitenzijde is gesitueerd, blijft het vrij van olie en is de machine makkelijker schoon te houden.”

Het iceCool-merk past goed in het aanbod van EverBake. “Deze machines zijn uitgerust met een groot, ultra­modern 12-inch-touchscreen. Het futu­ris­tische design en de intelligente software maken dat ze zeer eenvoudig te bedienen zijn. Met een handige app kan dat ook op afstand, zelfs vanaf een andere locatie.”

Duurzaamheid
Eversdijk: “Steeds meer bakkerijen beschikken over een warmteterugwinsysteem, een duurzame oplossing om de warmte van de apparatuur op te vangen. Zo profiteren ze van een enorme energiebesparing: in de variabele energiekosten van een bakkerij kan dat wel 40 procent schelen. Driekwart van onze klanten met Heuft-ovens en/of iceCool-koel- en vriescellen kiest dan ook voor dit systeem, waarbij de warmte wordt opgeslagen in een buffertank die deze via een warmtewisselaar weer teruggeeft aan de apparatuur in de bakkerij. De snelvriesinstallaties van iceCool zijn heel energievriendelijk door de natuurlijke CO2 of de nieuwe koudemiddelen, met een laag globe warming potential (GWP). De bak van de frituurlijnen, tot slot, is geïsoleerd en filteren van de olie is hot. De nieuwste ontwikkeling is een automatisch bijvulsysteem voor de olie, zodat de bakker kan blijven bakken en de temperatuur op peil blijft. Daardoor wordt minder energie verbruikt.”

Altijd op de hoogte blijven?