Hoe blijf je als bakker de zomerhitte de baas?

Oscar van der Wijk

In zomer kunnen in Nederland de temperaturen hoog oplopen. Bakkers werken met bederfelijke producten dus het is noodzakelijk om maatregelen te nemen zodat de voedselveiligheid niet in het geding komt. Wiepkje Colijn van NBOV geeft in Bakkers in bedrijf, editie 6 advies.

Warmte in de bakkerij

Door het in en uitlopen van klanten komt de warmte van buiten de bakkerij binnen. Een goede airco kan hier tegen helpen, maar er is meer nodig. Vanwege de hoge temperaturen in de bakkerij is het verstandig om het proces aan te passen, bijvoorbeeld de bereiding van het deeg. Want te warm deeg is lastig te verwerken. Houd de koelingen en vriezers in de gaten en verwerk kleinere hoeveelheden producten.

De winkel

In de winkel is de temperatuur makkelijker te reguleren. Controleer regelmatig de temperatuur, want als deze boven de 25°C komt is het onveilig om ongekoelde producten te presenteren. Zorg dat het gebak koeler blijft, aangezien klanten het moeten vervoeren door de warmte. Houd ook rekening met de hitte bij het bezorgen van producten. In de zon warmt een auto erg snel op.

Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit

Het is belangrijk om deze en andere maatregelen tegen de hitte te nemen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert namelijk altijd, ook in de zomer. Bakkers die de koeling niet op orde hebben kunnen een waarschuwing of voornemen tot boeteoplegging krijgen.

Heeft de NVWA onlangs in uw bakkerij een inspectie uitgevoerd en waren sommige zaken niet op orde, roep dan de hulp in van de NBOV. De NBOV helpt u graag om een zienswijze of bezwaarschrift op te stellen.

Wilt u meer informatie over het omgaan met de zomerhitte? Lees dat het complete artikel in Bakkers in bedrijf, editie 6-2018 of bezoek de website van NBOV. Bent u nog geen abonnee van Bakkers in bedrijf? Sluit dan hier een abonnement af.

   

Lees ook
Augustus: vakantietijd en festivals

Augustus: vakantietijd en festivals

De maand augustus staat volop in het teken van de zomervakantie. Veel Nederlanders zijn de grens over gegaan of zoeken hun heil in andere delen van Nederland. Wellicht werk je in een regio waar je juist veel toeristen mag verwelkomen. Ook met en voor hen kun je deze maand een aantal bijzondere data vieren.

Hoe gingen de bakkers om met de hitte?

Hoe gingen de bakkers om met de hitte?

De tweede hittegolf van het jaar was vorige week een feit. Het was extreem warm, het kwik steeg zelfs boven de veertig graden. Ondanks de hitte ging het werk bij de ambachtelijke bakker gewoon door. Hoe gingen zij om met de warmte?

Zomerhitte de baas blijven: Houd hoofd en  producten koel

Zomerhitte de baas blijven: Houd hoofd en producten koel

Met temperaturen van 25°C of hoger vertoeft menig landgenoot aan de kust of bij het zwembad. Voor werkend Nederland betekenen de zomerse temperaturen niet altijd ‘mooi weer’. Zeker waar gewerkt wordt met bederfelijke producten, zoals in de bakkerij, moeten maatregelen worden getroffen om de hitte de baas te blijven. Lukt dat niet? Dan ligt een waarschuwing...

accountmanager zuid-west Nederland

accountmanager zuid-west Nederland

In deze functie ben je de schakel tussen de supermarktwinkels en het hoofdkantoor van een van de Retail klanten. Je richt je op het behouden en uitbouwen van omzet,...

Lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Lijnoperator industriële banketbakkerij omgeving Utrecht

Ben jij een echt koekenbakker en wil je aan de slag in een mooie en de modernste koekjesbakkerij van Nederland? Ben je daarnaast flexibel? Dan is de functie van...

Filiaalleider bakkerijwinkel (zero waste)

Filiaalleider bakkerijwinkel (zero waste)

Naast het vele klantcontact en het actief meewerken in de winkel vallen de volgende taken ook in jouw functiepakket: coachen en motiveren van jouw team op de werkvloer...