Hoe blijf je als bakker de zomerhitte de baas?

Oscar van der Wijk

In zomer kunnen in Nederland de temperaturen hoog oplopen. Bakkers werken met bederfelijke producten dus het is noodzakelijk om maatregelen te nemen zodat de voedselveiligheid niet in het geding komt. Wiepkje Colijn van NBOV geeft in Bakkers in bedrijf, editie 6 advies.

Warmte in de bakkerij

Door het in en uitlopen van klanten komt de warmte van buiten de bakkerij binnen. Een goede airco kan hier tegen helpen, maar er is meer nodig. Vanwege de hoge temperaturen in de bakkerij is het verstandig om het proces aan te passen, bijvoorbeeld de bereiding van het deeg. Want te warm deeg is lastig te verwerken. Houd de koelingen en vriezers in de gaten en verwerk kleinere hoeveelheden producten.

De winkel

In de winkel is de temperatuur makkelijker te reguleren. Controleer regelmatig de temperatuur, want als deze boven de 25°C komt is het onveilig om ongekoelde producten te presenteren. Zorg dat het gebak koeler blijft, aangezien klanten het moeten vervoeren door de warmte. Houd ook rekening met de hitte bij het bezorgen van producten. In de zon warmt een auto erg snel op.

Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit

Het is belangrijk om deze en andere maatregelen tegen de hitte te nemen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert namelijk altijd, ook in de zomer. Bakkers die de koeling niet op orde hebben kunnen een waarschuwing of voornemen tot boeteoplegging krijgen.

Heeft de NVWA onlangs in uw bakkerij een inspectie uitgevoerd en waren sommige zaken niet op orde, roep dan de hulp in van de NBOV. De NBOV helpt u graag om een zienswijze of bezwaarschrift op te stellen.

Wilt u meer informatie over het omgaan met de zomerhitte? Lees dat het complete artikel in Bakkers in bedrijf, editie 6-2018 of bezoek de website van NBOV. Bent u nog geen abonnee van Bakkers in bedrijf? Sluit dan hier een abonnement af.

   

Lees ook
De klant

De klant

Bizar eigenlijk om in de eerste week van september - wanneer ik dit schrijf - al over de feestdagen na te denken. Aan de andere kant: in onze beroepsgroep is dat niet zo gek. Dat dit soms ook overdreven kan worden, bleek uit een bericht dat eind juli in de media verscheen. Toen Nederland op het strand lag, werden de eerste kruidnoten en chocoladeletters...

Haal alles uit je omzet deze zomer(vakantie)

Haal alles uit je omzet deze zomer(vakantie)

Kijk jij ook zo uit naar de zomer(vakantie)? Ga je op vakantie of blijf je lekker thuis en doorwerken? Hoe dan ook, als half Nederland op vakantie gaat, zien winkels hun omzet vaak dalen. Wat kun je doen om dit te voorkomen? Met de zomervakantie in het vooruitzicht zet de Stichting Ambachtelijke Bakkerij alvast een aantal tips voor jou op een rij! Tekst:...

Augustus: vakantietijd en festivals

Augustus: vakantietijd en festivals

De maand augustus staat volop in het teken van de zomervakantie. Veel Nederlanders zijn de grens over gegaan of zoeken hun heil in andere delen van Nederland. Wellicht werk je in een regio waar je juist veel toeristen mag verwelkomen. Ook met en voor hen kun je deze maand een aantal bijzondere data vieren.

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Wat ga je doen?Als operator productie draag je zorg voor de producten die worden bereidt in deze bakkerij. We zijn per direct op zoek naar een ervaren bakker/ operator...

Leerling BBL Artisanaal

Leerling BBL Artisanaal

Wat ga je doen?Gaat er voor jou niets boven de geur van pasgebakken brood? Voor de artisanale bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een leerling BBL. Dagelijks...

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Wat ga je doen?Heb jij altijd al heerlijke brood- en banketproducten willen verkopen? Dan is dit je kans! Een ambachtelijke bakkerij, met meerdere winkels in de...