Hoe blijf je als bakker de zomerhitte de baas?

Oscar van der Wijk

In zomer kunnen in Nederland de temperaturen hoog oplopen. Bakkers werken met bederfelijke producten dus het is noodzakelijk om maatregelen te nemen zodat de voedselveiligheid niet in het geding komt. Wiepkje Colijn van NBOV geeft in Bakkers in bedrijf, editie 6 advies.

Warmte in de bakkerij

Door het in en uitlopen van klanten komt de warmte van buiten de bakkerij binnen. Een goede airco kan hier tegen helpen, maar er is meer nodig. Vanwege de hoge temperaturen in de bakkerij is het verstandig om het proces aan te passen, bijvoorbeeld de bereiding van het deeg. Want te warm deeg is lastig te verwerken. Houd de koelingen en vriezers in de gaten en verwerk kleinere hoeveelheden producten.

De winkel

In de winkel is de temperatuur makkelijker te reguleren. Controleer regelmatig de temperatuur, want als deze boven de 25°C komt is het onveilig om ongekoelde producten te presenteren. Zorg dat het gebak koeler blijft, aangezien klanten het moeten vervoeren door de warmte. Houd ook rekening met de hitte bij het bezorgen van producten. In de zon warmt een auto erg snel op.

Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit

Het is belangrijk om deze en andere maatregelen tegen de hitte te nemen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert namelijk altijd, ook in de zomer. Bakkers die de koeling niet op orde hebben kunnen een waarschuwing of voornemen tot boeteoplegging krijgen.

Heeft de NVWA onlangs in uw bakkerij een inspectie uitgevoerd en waren sommige zaken niet op orde, roep dan de hulp in van de NBOV. De NBOV helpt u graag om een zienswijze of bezwaarschrift op te stellen.

Wilt u meer informatie over het omgaan met de zomerhitte? Lees dat het complete artikel in Bakkers in bedrijf, editie 6-2018 of bezoek de website van NBOV. Bent u nog geen abonnee van Bakkers in bedrijf? Sluit dan hier een abonnement af.

   

Lees ook
Ketenoverleg Brood & Banket

Ketenoverleg Brood & Banket

De Nederlandse brood- en banketondernemers vereniging (NBOV), de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) en de Nederlandse fabrikanten van bakkerijgrondstoffen en maalderijen (NEBAFA) starten gezamenlijk een aantal initiatieven onder de noemer ‘Ketenoverleg Brood & Banket’.

Moederdagtaart NBOV in het teken van Vermeer, Van Gogh en Rembrandt

Moederdagtaart NBOV in het teken van Vermeer, Van Gogh en Rembrandt

Ook dit jaar bood NBOV weer een moederdagtaart aan namens alle ambachtelijke brood- en banketbakkers aan H.K.H. Prinses Beatrix. De winnaars van de Gouden Gard, Lotte van Gorp, Joanne Crajé en Marc van Steijn, verzorgden de presentatie op Paleis Noordeinde.

Nieuwe CAO Bakkersbedrijf

Nieuwe CAO Bakkersbedrijf

De partijen NVB, NBOV, CNV Vakmensen én FNV bereikten 6 mei 2019 overeenstemming over een nieuwe CAO Bakkersbedrijf. De cao omvat afspraken over looptijd, loonaanpassingen en opdrachten voor een viertal werkgroepen.

Broodbakker gezocht, omgeving Apeldoorn

Broodbakker gezocht, omgeving Apeldoorn

Wij zijn op zoek naar een allround broodbakker of een ovenist. Je zal groot- en kleinbrood gaan maken.

Zelfstandig werkend banketbakker/patissier omgeving Zutphen

Zelfstandig werkend banketbakker/patissier omgeving Zutphen

Onze klant in de omgeving van Zutphen is per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker/ patissier.

Banketbakker omgeving Nijkerk

Banketbakker omgeving Nijkerk

In verband met een nieuwe locatie en aangepaste werkwijze is onze opdrachtgever op zoek naar een banketbakker voor de lange termijn.