Hoe blijf je als bakker de zomerhitte de baas?

Oscar van der Wijk

In zomer kunnen in Nederland de temperaturen hoog oplopen. Bakkers werken met bederfelijke producten dus het is noodzakelijk om maatregelen te nemen zodat de voedselveiligheid niet in het geding komt. Wiepkje Colijn van NBOV geeft in Bakkers in bedrijf, editie 6 advies.

Warmte in de bakkerij

Door het in en uitlopen van klanten komt de warmte van buiten de bakkerij binnen. Een goede airco kan hier tegen helpen, maar er is meer nodig. Vanwege de hoge temperaturen in de bakkerij is het verstandig om het proces aan te passen, bijvoorbeeld de bereiding van het deeg. Want te warm deeg is lastig te verwerken. Houd de koelingen en vriezers in de gaten en verwerk kleinere hoeveelheden producten.

De winkel

In de winkel is de temperatuur makkelijker te reguleren. Controleer regelmatig de temperatuur, want als deze boven de 25°C komt is het onveilig om ongekoelde producten te presenteren. Zorg dat het gebak koeler blijft, aangezien klanten het moeten vervoeren door de warmte. Houd ook rekening met de hitte bij het bezorgen van producten. In de zon warmt een auto erg snel op.

Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit

Het is belangrijk om deze en andere maatregelen tegen de hitte te nemen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert namelijk altijd, ook in de zomer. Bakkers die de koeling niet op orde hebben kunnen een waarschuwing of voornemen tot boeteoplegging krijgen.

Heeft de NVWA onlangs in uw bakkerij een inspectie uitgevoerd en waren sommige zaken niet op orde, roep dan de hulp in van de NBOV. De NBOV helpt u graag om een zienswijze of bezwaarschrift op te stellen.

Wilt u meer informatie over het omgaan met de zomerhitte? Lees dat het complete artikel in Bakkers in bedrijf, editie 6-2018 of bezoek de website van NBOV. Bent u nog geen abonnee van Bakkers in bedrijf? Sluit dan hier een abonnement af.

   

Lees ook
Bakker Sjon Koelman maakt gebak voor zorgpersoneel

Bakker Sjon Koelman maakt gebak voor zorgpersoneel

De coronacrisis zorgt voor de nodige uitdagingen voor bakker Sjon Koelman van Wim Koelman Brood-Banket-Bonbons in Heemskerk. Gelukkig denkt de bakker in oplossingen en probeert er toch "iets moois van te maken met zijn allen". Niet alleen heeft hij aandacht voor zijn onderneming, maar ook voor het hardwerkende ziekenhuispersoneel.

Samen sterk in coronacrisis

Samen sterk in coronacrisis

De werkgeversorganisaties NVB en NBOV en de werknemersorganisaties FNV en CNV Vakmensen zijn trots op alle 2.000 werkgevers en 50.000 medewerkers die werkelijk alles op alles zetten om de bakkersbedrijven in deze uitzonderlijke tijd door de coronacrisis te loodsen om de 17,4 miljoen Nederlanders van brood en gebak te voorzien!

Van Appelbol tot Zeeuwse bolus

Van Appelbol tot Zeeuwse bolus

René Dings Gebakwoordenboek is een heerlijkheid om te lezen. “Ik vind het leuk om te bakken en ben ook dol op gebak. Maar ik houd vooral van taal, geschiedenis en opmerkelijke feitjes.” Die combinatie zorgt voor een lekker leesbaar boekje. Hij pretendeert niet volledig te zijn, hij maakte een selectie van “taarten, koeken en gebakjes die in Nederland...

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...