In zomer kunnen in Nederland de temperaturen hoog oplopen. Bakkers werken met bederfelijke producten dus het is noodzakelijk om maatregelen te nemen zodat de voedselveiligheid niet in het geding komt. Wiepkje Colijn van NBOV geeft in Bakkers in bedrijf, editie 6 advies.

Warmte in de bakkerij

Door het in en uitlopen van klanten komt de warmte van buiten de bakkerij binnen. Een goede airco kan hier tegen helpen, maar er is meer nodig. Vanwege de hoge temperaturen in de bakkerij is het verstandig om het proces aan te passen, bijvoorbeeld de bereiding van het deeg. Want te warm deeg is lastig te verwerken. Houd de koelingen en vriezers in de gaten en verwerk kleinere hoeveelheden producten.

De winkel

In de winkel is de temperatuur makkelijker te reguleren. Controleer regelmatig de temperatuur, want als deze boven de 25°C komt is het onveilig om ongekoelde producten te presenteren. Zorg dat het gebak koeler blijft, aangezien klanten het moeten vervoeren door de warmte. Houd ook rekening met de hitte bij het bezorgen van producten. In de zon warmt een auto erg snel op.

Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit

Het is belangrijk om deze en andere maatregelen tegen de hitte te nemen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) controleert namelijk altijd, ook in de zomer. Bakkers die de koeling niet op orde hebben kunnen een waarschuwing of voornemen tot boeteoplegging krijgen.

Heeft de NVWA onlangs in uw bakkerij een inspectie uitgevoerd en waren sommige zaken niet op orde, roep dan de hulp in van de NBOV. De NBOV helpt u graag om een zienswijze of bezwaarschrift op te stellen.

Wilt u meer informatie over het omgaan met de zomerhitte? Lees dat het complete artikel in Bakkers in bedrijf, editie 6-2018 of bezoek de website van NBOV. Bent u nog geen abonnee van Bakkers in bedrijf? Sluit dan hier een abonnement af.

   

Altijd op de hoogte blijven?