Broodspecialist Sjouke Boersma maalt zijn meel deels zelf

Bakker Boersma_BIB 5-2019

Foto: Naomi Heidinga

Sjouke Boersma is de vierde generatie bakker in de familie Boersma. Hij specialiseert zich in brood. Het meel dat hij hiervoor gebruikt, maalt hij deels zelf. “Dat kan bijna niet anders als je specialiteitenbrood wilt maken”, vertelt de bakker.

Als ambachtelijke bakker doet Sjouke het liefst alles zelf. Het komt niet alleen de smaak ten goede, maar ook het werkplezier. Sjouke: "Alleen stampen, productie draaien, daar moet ik niet aan denken. Dan kan ik beter in de fabriek gaan werken.”

Meel malen doet hij dan ook zelf in een kleine molen van het merk Hausler. Hij maalt vier soorten granen: spelt, rogge, haver en tarwe. Het zelfgemalen meel is anders dan het fabrieksmeel. "Fabrieksmeel wordt gezeefd", vertelt Sjouke. "Alle grove delen worden eruitgehaald en voor bepaalde typen meel later weer toegevoegd. Door het zeven gaan bepaalde ingrediënten en nutriënten echter verloren. Ook de structuur is anders. In de fabriek wordt de korrel als het ware schoongemaakt. Hierdoor komen de bloemdelen makkelijker vrij.”

Een ander nadeel is volgens Sjouke dat het meel door het samenvoegen de authentieke smaak verliest. “De smaak wordt deels bepaald door de omstandigheden waarin het graan groeit”, aldus Sjouke. Voor zijn Italiaanse bollen gebruikt hij tarwe dat groeit op Italiaanse grond.

De kennis van granen deed Sjouke onder meer op van zijn vader. “Daarnaast lees ik veel en houd ik van experimenteren. Ik ben heel nieuwsgierig. Sinds we zelf het meel malen, ben ik er nog veel meer bezig. Ik leer nog steeds, ondanks mijn dertig jaar ervaring.”

Meer weten over broodspecialist Sjouke Boersma? Lees dan het complete artikel van Naomi Heindinga in Bakkers in bedrijf 5-2019. In dit nummer, dat 7 juni verschijnt, staan grondstoffen centraal. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis proefnummers aan!

Lees ook
Royal Steensma werkt aan fundament

Royal Steensma werkt aan fundament

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op bij Royal Steensma. Onlangs maakte de producent van bakkerijgrondstoffen de overname van Bak Speciaal bekend. Binnenkort opent Royal Steensma twee moderne opleidingscentra waar jongeren worden klaargestoomd voor een carrière in de voedingsmiddelenindustrie. En ondertussen viert het bedrijf ook nog zijn 180-jarig...

Nederlanders eten meer brood

Nederlanders eten meer brood

Voor het eerst in 10 jaar eten Nederlanders weer meer brood, Dat blijkt uit actuele cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). In de eerste helft van 2019 laat een stijging van 3,5 procent in het volume van brood zien ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Market Food Group en Albron vernieuwen bakkerijconcept Le Perron

Market Food Group en Albron vernieuwen bakkerijconcept Le Perron

Market Food Group introduceert samen met Albron het vernieuwde bakkerijconcept Le Perron. De formule Le Perron is gespecialiseerd in ambachtelijk brood en is al gevestigd in verschillende Nederlandse steden. Het concept is nu volledig up-to-date. De twee eerste vestigingen van Le Perron openen binnenkort en er volgen er meer.

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Wat ga je doen?Doordat ze werken met een klein team in de bakkerij zijn ze op zoek naar iemand die zowel uit de voeten kan in de broodbakkerij als in de banketbakkerij....

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...