Broodspecialist Sjouke Boersma maalt zijn meel deels zelf

Bakker Boersma_BIB 5-2019

Foto: Naomi Heidinga

Sjouke Boersma is de vierde generatie bakker in de familie Boersma. Hij specialiseert zich in brood. Het meel dat hij hiervoor gebruikt, maalt hij deels zelf. “Dat kan bijna niet anders als je specialiteitenbrood wilt maken”, vertelt de bakker.

Als ambachtelijke bakker doet Sjouke het liefst alles zelf. Het komt niet alleen de smaak ten goede, maar ook het werkplezier. Sjouke: "Alleen stampen, productie draaien, daar moet ik niet aan denken. Dan kan ik beter in de fabriek gaan werken.”

Meel malen doet hij dan ook zelf in een kleine molen van het merk Hausler. Hij maalt vier soorten granen: spelt, rogge, haver en tarwe. Het zelfgemalen meel is anders dan het fabrieksmeel. "Fabrieksmeel wordt gezeefd", vertelt Sjouke. "Alle grove delen worden eruitgehaald en voor bepaalde typen meel later weer toegevoegd. Door het zeven gaan bepaalde ingrediënten en nutriënten echter verloren. Ook de structuur is anders. In de fabriek wordt de korrel als het ware schoongemaakt. Hierdoor komen de bloemdelen makkelijker vrij.”

Een ander nadeel is volgens Sjouke dat het meel door het samenvoegen de authentieke smaak verliest. “De smaak wordt deels bepaald door de omstandigheden waarin het graan groeit”, aldus Sjouke. Voor zijn Italiaanse bollen gebruikt hij tarwe dat groeit op Italiaanse grond.

De kennis van granen deed Sjouke onder meer op van zijn vader. “Daarnaast lees ik veel en houd ik van experimenteren. Ik ben heel nieuwsgierig. Sinds we zelf het meel malen, ben ik er nog veel meer bezig. Ik leer nog steeds, ondanks mijn dertig jaar ervaring.”

Meer weten over broodspecialist Sjouke Boersma? Lees dan het complete artikel van Naomi Heindinga in Bakkers in bedrijf 5-2019. In dit nummer, dat 7 juni verschijnt, staan grondstoffen centraal. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis proefnummers aan!

Lees ook
Dekamarkt rolt broodbox formule verder uit

Dekamarkt rolt broodbox formule verder uit

Supermarktketen DekaMarkt startte op 14 september een pilot met de Brood Box van Too Good To Go. Drie filialen boden dagelijks verschillende broodproducten van de dag ervoor aan via de app. Het concept sloeg aan en wordt nu uitgerold naar alle filialen van DekaMarkt.

Kinderboek campagne Brood. Goed Verhaal verschenen

Kinderboek campagne Brood. Goed Verhaal verschenen

In het kader van de EU campagne ‘brood, een goed verhaal’ verschijnt het speciale kinderboek Kolletje en Dirk. Het knotsgekke broodboek. Het boek is nu gratis te downloaden op brood.net en broodengezondheid.be.

Sigep verplaatst naar maart 2021

Sigep verplaatst naar maart 2021

Sigep is de grootste ijsbeurs ter wereld. Maar de laatste jaren gaan bezoekers niet meer alleen voor ijs naar Rimini, maar ook voor brood, banket, chocolade en koffie. Deze beurs stond gepland voor januari 2021, maar vanwege de coronacrisis heeft de organisatie besloten om de beurs te verplaatsen naar maart 2021. Met zowel een fysieke als een digitale...

Banketbakker in Amsterdam

Banketbakker in Amsterdam

Banketbakkerij Kwekkeboom is voor haar productiebakkerij op zoek naar een zelfstandig werkende ervaren banketbakker.

Semi industrieel bakker omgeving Amsterdam

Semi industrieel bakker omgeving Amsterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie (38 uur in wisselende diensten 3 ploegen) werk je zowel met machines als met de hand. De werkzaamheden voer je uit in de...

Filiaalleider bakkerswinkel omgeving Veendam

Filiaalleider bakkerswinkel omgeving Veendam

Wat ga je doen?Je houdt je voornamelijk bezig met: > verkoop van brood en banket > personeelsbeheer > voorraadbeheer/ dagelijkse bestellingen > administratie en...