Bakkers in de media - week 32

Recept Croissants_Renske Huybe_Foto Oscar van der Wijk_6

Foto: Oscar van der Wijk

Bakken voor de buurt, de oudste bakkerij van Nederland en niet meer 's nachts bakken. Wat lazen we deze week over de branche? Een greep uit de media.

Dromen van carrière als patissier
Omroep Brabant spreekt met de Dzvina Shevchuk, die met haar moeder de Oekraïne ontvluchtte en onderdak vond bij cabaretière Karin Bruers . Dzvinka droomt ervan om een beroemde patissier te worden en Karin helpt haar die droom waar te maken.

Bakken voor de buurt
Broodbakkerij Ex in Amsterdam is geen standaard bakker. Eline Ex en Alysha Aggarwal bakken voor de buurt. Ze vertellen aan Food Inspiration dat dit betekent dat ze soms dingen maken, waarvan ze zelf het succes niet snappen, zoals de sesamschuitjes. Eline: “Die zijn echt omarmd door de klanten, maar die eet ik (Eline, red) echt nooit.”

Oudste bakkerij
De Haagse Bakkerij Klink is opnieuw hofleverancier geworden en met 227 misschien wel de oudste bakkerij. Reden voor het AD om huidige eigenaar Max van der Zijden te interviewen. “In 2019 heb ik deze bakkerij, en de zes winkels in Voorburg en Den Haag die erbij horen, met alle historie en recepten, overgenomen. We zijn een modern bedrijf maar we eren ook onze geschiedenis.”

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Niet meer 's nachts bakken
Bakker Ed Jonker van Bakkerij Jonker stopte vorig jaar met het ’s nachts brood bakken. “Mijn bakkers willen ook wel eens naar een verjaardag, of een avondje tennissen”, vertelt hij aan het Noordhollands Dagblad.

Vijf bakkerij hotspots
In Denemarken zijn ze dol op zoete baksels, meldt Food Inspiration. Reden voor Food Inspiration om de vijf bakkerij hotspots van Kopenhagen op een rijtje te zetten. “Van traditionele cardamom buns tot croissants met miso-caramel.”

Lierse bakker stopt
De Lierse bakker Sander Langerak heeft het moeilijke besluit genomen om te stoppen. Hiermee komt een einde aan de bakkerij die zijn ouders 53 jaar geleden begonnen. “Starten is moeilijk, maar stoppen nog veel moeilijker”, aldus Sander in het AD.

Oude graanrassen
De Gelderlander bezoek Jan en Ingrid Steverink. Zij verbouwen oude graanrassen, zoals zwarte emmer en eekhoord. De oogst wordt gebruikt voor brood, bier en whisky uit de Achterhoek.

 

Dossiers
Lees ook
Eko Bakkerij Bolhuis  bakt 25 jaar biologisch

Eko Bakkerij Bolhuis bakt 25 jaar biologisch

Goed eten hoeft niet van ver te komen, vinden Berend Bolhuis en zijn zus Jantje van Eko Bakkerij Bolhuis in het Friese Jubbega. Ze maken alles van 100 procent biologische ingrediënten uit de regio.

Energieprijzen - nog een week vol actie richting Den Haag

Energieprijzen - nog een week vol actie richting Den Haag

In landelijke en regionale media is inmiddels veel aandacht voor de gevolgen van de energiecrisis voor bakkers. “Mooi dat het signaal wordt opgepikt, maar het is afwachten tot Prinsjesdag om te zien in hoeverre er iets mee gebeurt.”

Aangenaam - Jimmy de Leeuw

Aangenaam - Jimmy de Leeuw

Tijdens de coronalockdowns schreef chefkok Jimmy de Leeuw samen met zijn vrouw en schoonzus Aangenaam, een basiskookboek met een beetje extra. Naast recepten biedt het boek informatie over materiaal en keukentechnieken en biedt een kijkje in de professionele keuken.