Bakkers in bedrijf - editie 5-2019

Cover Bakkers in bedrijf 5-2019

In Bakkers in bedrijf 5-2019 staan grondstoffen centraal. De keuze voor grondstoffen is voor iedere bakker anders. Grondstoffen bieden de mogelijkheid om je als bakker te onderscheiden. Zo maalt bakker Boersma  een deel van zijn grondstoffen in zijn eigen bakkerij. En bij Rose&vanilla werken de bakkers met gluten- en lactosevrije grondstoffen.

Je onderscheiden kan bijvoorbeeld ook door je chocolade eens van een ander merk te kopen, de allerbeste hazelnoten te (gaan) gebruiken of door minder suiker in je slagroom te doen. Alles bij elkaar biedt deze editie van Bakkers in bedrijf je hopelijk inspiratie om eens met een fris oog naar je eigen ingrediënten te kijken en te bedenken of je iets anders wilt gaan doen. En hoe je dat dan vervolgens met je klanten communiceert. Want ook door jouw grondstoffenkeuzes goed uit te leggen, onderscheid je je als bakker.

In deze editie

  • De positieve invloed van volkoren
  • Rose&vanilla bakt lactose- en glutenvrij
  • Investeren in een duurzamer en zuiniger bedrijf
  • Sjouke Boersma maalt zijn meel deels zelf
  • Grip op Grondstoffen - Genootschap voor de Bakkerij over suiker
  • Hoe voorkom je grondstofallergieën?
  • De meetbare effecten van Facebook
  • Brood wordt minder vaak thuis gegeten

En de rubrieken

  • De toekomst
  • Nieuws in beeld
  • Uit de branche
  • Vraagbaak NBC
  • Column Beko
  • Beurzen
  • Financieel
  • Column NBOV
  • Recept BoulangerieTeam
  • Boeken
In deze editie
Avondje uit met bakgenoten

Avondje uit met bakgenoten

Zaterdag 25 mei was het eindelijk zo ver: Bake Out ’19! In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen ambachtelijke bakkers en hun medewerkers samen voor een gezellige en zeker ook leerzame avond. De bezoekers kwamen uit alle windstreken. “Van Rotterdam, Venlo en Zwolle tot Hoogwoud en Franeker, vanuit het hele land hebben bakkers zich aangemeld”,...

Viva volkoren! - De positieve invloed van volkoren

Viva volkoren! - De positieve invloed van volkoren

Volkoren is in. Consumenten zien de gezondheidseffecten, aan een officiële gezondheidsclaim wordt gewerkt en bakkers kunnen er nog veel meer mee in hun assortiment.

rose&vanilla bakt lactose- en glutenvrij - Een lekker taartje  met heel andere ingrediënten

rose&vanilla bakt lactose- en glutenvrij - Een lekker taartje met heel andere ingrediënten

Wat begon uit noodzaak voor hun eigen kinderen, groeide de afgelopen jaren tot een volwaardig bakkersbedrijf op basis van lactose- en glutenvrije cakejes en taarten. Daphne Giesberger en Erik de Wit vertellen wat daar allemaal bij kwam kijken. “Probeer maar eens allergenenvrije chocolade of geschilde biologische appels voor duizend appeltaartjes te...

Informatieplicht Energiebesparing - ‘Wacht niet tot het laatste moment’

Informatieplicht Energiebesparing - ‘Wacht niet tot het laatste moment’

Verbruikt uw bakkerij jaarlijks minimaal 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent)? Dan bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Daarnaast moet u voor 1 juli 2019 rapporteren welke maatregelen u heeft genomen. Dit wordt de Informatieplicht Energiebesparing genoemd.

Broodspecialist Sjouke Boersma: ‘Als bakker moet je je onderscheiden’

Broodspecialist Sjouke Boersma: ‘Als bakker moet je je onderscheiden’

Sjouke Boersma is de vierde generatie bakker in de familie Boersma. Hij richt zich met name op brood, net als zijn vader. Zijn opa en overgrootvader hielden meer van banket. Een deel van het meel voor zijn brood maalt hij zelf in de bakkerij, met een kleine molen. “Dat kan bijna niet anders als je specialiteitenbrood wilt maken.”

Bijeenkomst Genootschap voor de Bakkerij over ‘grip op grondstoffen’

Bijeenkomst Genootschap voor de Bakkerij over ‘grip op grondstoffen’

“Ik klop al dertig jaar mijn eigen slagroom met 8% suiker. Maar waarom kan ik dat nog steeds niet krijgen bij mijn leverancier?”, vraagt Robèrt van Beckhoven, gastheer van de voorjaarsbijeenkomst van het Genootschap voor de Bakkerij. Eind mei spraken de leden van het Genootschap Bij Robèrt in Oisterwijk over het gebruik van (minder) suiker in de bakkerij....

Hoe voorkom je grondstofallergieën? - ‘Elke stofwolk is er een te veel’

Hoe voorkom je grondstofallergieën? - ‘Elke stofwolk is er een te veel’

Door het werken met meel en enzymen kunnen bakkers ernstige allergieën ontwikkelen. Tineke Rens van het platform ‘Blij met stofvrij’ deed onderzoek naar het voorkomen van grondstofallergieën zoals bakkerseczeem en bakkersastma. Ze constateerde dat de kans op allergieën sterk afneemt door een aantal eenvoudige maatregelen.

De meetbare effecten van je Facebookpagina

De meetbare effecten van je Facebookpagina

Het beleid van Facebook bepaalt dat je als ondernemer een bedrijfspagina nodig hebt om berichten over je bakkerij te plaatsen. Sinds het aangepaste algoritme posten steeds meer ondernemers hun zakelijke posts op hun privéprofiel, omdat ze daarmee meer ‘vrienden’ bereiken. Maar een bedrijfspagina biedt unieke tools die niet beschikbaar zijn voor berichten...

Het moment van aankoop en consumptie van brood komt samen - kopen= consumeren

Het moment van aankoop en consumptie van brood komt samen - kopen= consumeren

In het vorige nummer van Bakkers in bedrijf hebben we u geïntroduceerd in vijf belangrijke veranderingen bij de verkoop van brood richting 2025. In deze editie staan we stil bij misschien wel de belangrijkste van die vijf ontwikkelingen: het feit dat het moment van aankoop en consumptie van brood steeds dichterbij elkaar komt te liggen. Vervolgens kunt...

Baguettine tout chocolade et noix

Baguettine tout chocolade et noix

Dit stokbroodje met een lichte chocoladesmaak heeft een fijne structuur waardoor het lekker is voor in de ochtend bij een goede cappuccino. Het is ook lekker om er een huisgemaakte chocoladepasta bij te verkopen. De smaak is zeker niet zoet. Door bijvoorbeeld 5% honing toe te voegen en iets room in het basisrecept weg te laten, kan je hiermee spelen....