Boek over de historie van Mennobrood uit Witmarsum

31 augustus 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

Op vrijdag 9 september presenteren akkerbouwer Menno de Vries en molenaar Christa Bruggenkamp het eerste exemplaar van het boek Van Oergraan tot Mennobrood. De burgemeester van de gemeente Súdwest-Fryslan mag het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Het boek vertelt over de oorsprong van Mennobrood, dat gemaakt is van Turkey Red Wheat, graan dat eeuwenlang verbouwd werd door mennonieten, ook bekend als doopsgezinden. Het graan is eeuwen van levensbelang geweest voor mennonieten over de hele wereld, omdat zij vaak een nieuw bestaan moesten opbouwen op onbekende grond. In 2018 organiseerde Stichting Ekspedysje Wytmarsum een tentoonstelling over Menno Simons en kwam akkerbouwer Menno de Vries in contact met Amerikaan Edward Hill, die het oergraan verbouwde. Van hem ontving Menno de Vries een aantal zakken Turkey Red Wheat.

Witmarsum

Menno zaaide het graan in op eigen grond in Witmarsum, het geboortedorp van Menno Simons. Het graan bleek uitstekend te groeien op Menno’s grond. Molenaar Christa Bruggenkamp (Mevrouw de Molenaar) maalde het graan in haar molen De Onderneming op pure windkracht. Met toewijding, voldoende tijd en de juiste temperatuur ontwikkelde ze met bakker Jippe Braaksma een recept voor het bakken van smakelijke broden: Mennobrood.

Mennobôle

Nog steeds verbouwt Menno de Vries het graan en bakken Christa en Jippe er Mennobôle van. Stichting Ekspedysje Wytmarsum en Doopsgezinde gemeente De Lytse Streek wilden dit verhaal graag vastleggen. Auteur Klaas Smit en vormgever Pieter van der Zee stelden Van Oergraan tot Mennobrood samen. In het boek vertellen verschillende mensen over de historie van de mennonieten, de oorsprong van het graan en korte ketens.

Van Oergraan tot Mennobrood is op zaterdag 10 september te koop op de streekmarkt bij de doopsgezinde kerk in Witmarsum. Daarna is het boek o.a. verkrijgbaar op mevrouwdemolenaar.nl.

Geen nieuws van Bakkers in bedrijf meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke woensdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?