Bakker Joop van Meijel bakt weer de beste Zeeuwse bolus

Bolussen

Echte Bakker Joop van Meijel uit Clinge won op 3 april voor de vijfde keer op rij de Zeeuwse Bolustrofee. Volgens de juryvoorzitter Mark Plaating lag het niveau dit jaar dicht bij elkaar. Van Meijtel won de strijd op een vijfhonderdste punt.

Joop van Meijtel noemt het winnen van de titel de ultieme prestatie voor een Zeeuwse bakker. 'Gewoon steeds hetzelfde doen’ geeft volgens de bakker het winnende product de constante kwaliteit. Hij is blij met de winst. "Het blijft bijzonder om iedere keer toch weer net dé bolus te bakken, om iets beter te zijn dan je collega's." zegt hij tegen Omroep Zeeland.

De uitslag

Aan de wedstrijd deden 22 bakkers mee. Juryvoorzitter Mark Plaating roemde het hoge niveau. "Het is echt opvallend dat dit jaar de top heel dichtbij elkaar ligt en dat is mooi om te zien", aldus Plaating. De beste vijf bakkers zijn:

  1. Echte Bakker Van Meijel, Clinge
  2. Bakkerij Everaers, Renesse
  3. Bakkerij Risseeuw, Zaamslag
  4. Bakkerij Bouman, Oosterland
  5. Bakkerij Schrieks, Vlissingen

De wedstrijd

Alle bolussen werden gekeurd door een vakjury en een consumentenjury. De vakjury beoordeelde onder meer het volume, bakaard, korstkwaliteit, verdeling van de suiker, het model en de structuur van de bolus. De consumentenjury werd geselecteerd via de Provinciale Zeeuwse Courant. Zij oordeelden met name over vorm, uiterlijk, smaak en malsheid.

Beide uitslagen telden voor 50 procent mee. In tegenstelling tot voorgaande jaren was er dit keer geen blinde keuring met een mysterieshopper.

Wedstrijd voor bakkersleerlingen

Naast de bakkers gingen ook de bakkersleerlingen van Scalda in Middelburg op zoek naar de beste Zeeuwse bolusbakker. Hier won Robin de Munck de Bolustrofee. Tweede werd Jurrian Anthonise, op de derde plaats eindigde Reinier Smalheer. Vierde werd Kim Kesteloo en vijfde Wouter Duvekot.

 
Lees ook
Zilte Jutter

Zilte Jutter

De Zilte Jutter is een heerlijk zacht brioche broodje die als een quiche gevuld wordt met onder andere tonijn, garnalen, zeekraal, paprika, uitjes en twee soorten kaas. Warm twee of drie van deze broodjes even op in de oven en je hebt een volwaardige maaltijd! Tekst: Mark Plaating/BoulangerieTeam | Foto’s: Oscar van der Wijk Benodigdheden Recept briochedeeg...

Beko OmzetBarometer: gemiddelde besteding stijgt met 2,6 procent

Beko OmzetBarometer: gemiddelde besteding stijgt met 2,6 procent

Beko Advies heeft de cijfers van de Beko OmzetBarometer over de eerste periode van het jaar bekend gemaakt. Dit jaar loopt de eerste periode tot en met week 16. Dit is iets ruimer dan vorig jaar, omdat Pasen in beide periodes is meegenomen. Gemiddelde besteding stijgt Evenals voorgaande jaren ligt de gemiddelde besteding per kassabon hoger. De gemiddelde...

Edwin Wentink vertrekt bij Bakeplus

Edwin Wentink vertrekt bij Bakeplus

Algemeen directeur Edwin Wentink is 9 mei vertrokken bij Bakeplus. Wentink vervulde de functie van algemeen directeur ruim 2,5 jaar. Onder zijn leiding vonden er grote grote strategische en organisatorische veranderingen plaats in het bedrijf. De focus van Bakeplus lag van de afgelopen jaren voor een groot deel op het doorvoeren van de nodige interne...

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Allround Bakker Waddeneilanden seizoen of lange termijn

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van dagverse brood en banketproducten. Zowel groot als kleinbrood wordt in een luxe assortiment aangeboden....

Broodbakker Ft omgeving Nijverdal

Broodbakker Ft omgeving Nijverdal

Wat ga je doen?Wij zijn voor deze bakkerij op zoek naar een enthousiaste broodbakker met passie voor het vak. De functie is voor de lange termijn. Je zal afwisselend...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn we per februari 2020 op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...