Zondagochtend 12 januari om 5.00 was het zover. Het Nederlandse team, dat bestond uit Mark Plaating, Gerard Vreugdenhil, Roel Tegels en coach Hans Som, moest aantreden voor het WK Boulangerie. De mannen zijn tevreden met wat ze hebben neergezet. Verder is het afwachten tot 14 januari. Dan wordt de winnaar bekend gemaakt

Het WK startte op 11 januari. Toen moesten de teams uit onder meer Frankrijk en de Verenigde Staten aantreden. Voor het Nederlands team stond deze dag in het teken van de laatste voorbereidingen en de loting voor de mysteryboxen. Deze pakte goed uit voor Mark. Hij moest een challah, een israelisch vlechtbrood maken. Dit brood had hij goed getraind, aldus coach Hans.

Grammofoon van opa

Zondagochtend begon het echt voor de mannen. Om 5.00 uur gingen ze van start. Mark was druk in de weer met verschillende soorten brood en Gerard ging aan de slag met de viennoiserie-producten. Roel maakte het sierstuk, een oude grammofoonspeler op een tafeltje. De bron van inspiratie voor het sierstuk waren zijn grootouders. Zijn opa speelde altijd zijn favoriete muziek op een oude grammafoonspeler op een klein tafeltje. “Waar je familie is, ligt het hart van je land”, aldus Roel tijdens de eindpresentatie voor de jury.

De mannen hadden tot 13.00 uur de tijd voor al hun producten. Dat was hard werken. “Ze moeten snel zijn”, zei Hans, terwijl hij naar de hard werkende mannen keek. “Het deeg moet rijzen, ze moeten soms op elkaar wachten bij de oven of de uitrolmachine en ze moeten ook nog de hapjes maken die we moeten presenteren. Vooral dat laatste baart me wel een beetje zorgen want dat is niet iets wat ze vaak doen.”

Net te laat

De mannen haalden het net niet om om 13.00 uur alles klaar te hebben. Ze hadden vier minuten extra nodig. Alle producten waren al wel klaar. Alleen lagen deze nog niet allemaal klaar op de trays om door de jury gekeurd te worden. Dit betekent waarschijnlijk een tijdstraf, denkt Roel.

Na afloop van de wedstrijd viel het op dat het Nederlandse team uitvoerig alles schoonmaakte. Toen ze zelf zaterdag de keuken wilden inrichten, bleek deze door hun voorgangers uit Ivoorkust niet goed schoon te zijn gemaakt. Hans kaartte dit aan bij de organisatie die ervoor zorgde dat de mannen toch met een schone keuken konden beginnen. De bakkers konden daarna natuurlijk niet anders dan hun keuken smetteloos achter te laten. “Dat moest wel na zo’n statement”, lacht Roel.

Aziatische concurrentie

Na afloop keek het team tevreden terug. “Alles is gegaan zoals we wilden”, zei Roel na afloop. “Verder is het afwachten”. Afwachten hoe de andere landen het doen. Daar kreeg Roel zelf niet veel van mee, maar maandag zal hij de producten van de anderen eens goed bekijken. Maar het uiterlijk zegt natuurlijk niet alles. “Wij kennen de smaken niet. De buitenkant kan heel mooi zijn, maar als het niet lekker is, houdt het op.”

Dinsdag 14 januari wordt bekend of de mannen in de prijzen vallen. De concurrentie uit met name de Aziatische landen als Japan, Zuid-Korea en China, is geducht. Deze teams zijn al sinds december fulltime met elkaar aan het trainen. Voor het Nederlandse team is dat niet haalbaar, het trainen gebeurt naast het gewone werk en dat moest de afgelopen tijd dan ook nog in de drukke feestdagenperiode. “Gerard is na die periode in zijn eigen zaak eigenlijk meer aan vakantie toe dan aan een wedstrijd”, zei coach Hans Som gedurende de ochtend nog. Toch hebben ze er alles uit gehaald wat erin zat. Hans is dan ook trots op het Nederlandse team. “En het is ook al de vijfde keer dat er Nederlandse deelnemers in de finale staan hè. Dat is meer dan het Nederlands elftal”, lacht hij.

Altijd op de hoogte blijven?