WK Boulangerie, de finale

WK Boulangerie 2020_1

Zondagochtend 12 januari om 5.00 was het zover. Het Nederlandse team, dat bestond uit Mark Plaating, Gerard Vreugdenhil, Roel Tegels en coach Hans Som, moest aantreden voor het WK Boulangerie. De mannen zijn tevreden met wat ze hebben neergezet. Verder is het afwachten tot 14 januari. Dan wordt de winnaar bekend gemaakt

Het WK startte op 11 januari. Toen moesten de teams uit onder meer Frankrijk en de Verenigde Staten aantreden. Voor het Nederlands team stond deze dag in het teken van de laatste voorbereidingen en de loting voor de mysteryboxen. Deze pakte goed uit voor Mark. Hij moest een challah, een israelisch vlechtbrood maken. Dit brood had hij goed getraind, aldus coach Hans.

Grammofoon van opa

Zondagochtend begon het echt voor de mannen. Om 5.00 uur gingen ze van start. Mark was druk in de weer met verschillende soorten brood en Gerard ging aan de slag met de viennoiserie-producten. Roel maakte het sierstuk, een oude grammofoonspeler op een tafeltje. De bron van inspiratie voor het sierstuk waren zijn grootouders. Zijn opa speelde altijd zijn favoriete muziek op een oude grammafoonspeler op een klein tafeltje. “Waar je familie is, ligt het hart van je land”, aldus Roel tijdens de eindpresentatie voor de jury.

De mannen hadden tot 13.00 uur de tijd voor al hun producten. Dat was hard werken. “Ze moeten snel zijn”, zei Hans, terwijl hij naar de hard werkende mannen keek. “Het deeg moet rijzen, ze moeten soms op elkaar wachten bij de oven of de uitrolmachine en ze moeten ook nog de hapjes maken die we moeten presenteren. Vooral dat laatste baart me wel een beetje zorgen want dat is niet iets wat ze vaak doen.”

Net te laat

De mannen haalden het net niet om om 13.00 uur alles klaar te hebben. Ze hadden vier minuten extra nodig. Alle producten waren al wel klaar. Alleen lagen deze nog niet allemaal klaar op de trays om door de jury gekeurd te worden. Dit betekent waarschijnlijk een tijdstraf, denkt Roel.

Na afloop van de wedstrijd viel het op dat het Nederlandse team uitvoerig alles schoonmaakte. Toen ze zelf zaterdag de keuken wilden inrichten, bleek deze door hun voorgangers uit Ivoorkust niet goed schoon te zijn gemaakt. Hans kaartte dit aan bij de organisatie die ervoor zorgde dat de mannen toch met een schone keuken konden beginnen. De bakkers konden daarna natuurlijk niet anders dan hun keuken smetteloos achter te laten. “Dat moest wel na zo’n statement”, lacht Roel.

Aziatische concurrentie

Na afloop keek het team tevreden terug. “Alles is gegaan zoals we wilden”, zei Roel na afloop. “Verder is het afwachten”. Afwachten hoe de andere landen het doen. Daar kreeg Roel zelf niet veel van mee, maar maandag zal hij de producten van de anderen eens goed bekijken. Maar het uiterlijk zegt natuurlijk niet alles. “Wij kennen de smaken niet. De buitenkant kan heel mooi zijn, maar als het niet lekker is, houdt het op.”

Dinsdag 14 januari wordt bekend of de mannen in de prijzen vallen. De concurrentie uit met name de Aziatische landen als Japan, Zuid-Korea en China, is geducht. Deze teams zijn al sinds december fulltime met elkaar aan het trainen. Voor het Nederlandse team is dat niet haalbaar, het trainen gebeurt naast het gewone werk en dat moest de afgelopen tijd dan ook nog in de drukke feestdagenperiode. “Gerard is na die periode in zijn eigen zaak eigenlijk meer aan vakantie toe dan aan een wedstrijd”, zei coach Hans Som gedurende de ochtend nog. Toch hebben ze er alles uit gehaald wat erin zat. Hans is dan ook trots op het Nederlandse team. “En het is ook al de vijfde keer dat er Nederlandse deelnemers in de finale staan hè. Dat is meer dan het Nederlands elftal”, lacht hij.

Lees ook
François Brandt werd tien jaar geleden wereldkampioen

François Brandt werd tien jaar geleden wereldkampioen

Woensdag 10 maart 2010 werd François Brandt in Parijs uitgeroepen tot beste broodbakker ter wereld in de categorie sierstukken. Dit tien jarig jubileum laat zijn huidge werkgever het Bakery Institute niet ongemerkt voorbij gaan.

Europain 2020 - Van de helden van nu tot de winkel van de toekomst

Europain 2020 - Van de helden van nu tot de winkel van de toekomst

38230 bezoekers trokken langs de 452 exposanten die hun laatste vindingen presenteerden. Van winkelinrichting tot verpakkingen en producten. We zagen geen grote vernieuwingen, maar troffen wel mooie producten en inspirerende ideeën.

Hollands succes in Italië

Hollands succes in Italië

Niek van Waarde en Michel Schröder hebben samen met coach Mike Onasse namens het BoulangerieTeam de vierde editie van de wedstrijd Bread in the City 2020. De prestigieuze internationale bakkerswedstrijd vond plaats tijdens de Italiaanse beurs Sigep in Rimini, van 18 t/m 22 januari. Nederland hield Duitsland (2) en Japan (3) achter zich, en wist indruk...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...

Inpakoperator industriële koekbakkerij omgeving Deventer

Inpakoperator industriële koekbakkerij omgeving Deventer

Wat ga je doen?In deze functie ben je samen met directe collega’s verantwoordelijk voor de lijnmatige inpak van koek en koekproducten. Je zal zelfstandig opstarten...