Bakker Joop van Meijel bakt weer de beste Zeeuwse bolus

Bolussen

Echte Bakker Joop van Meijel uit Clinge won op 3 april voor de vijfde keer op rij de Zeeuwse Bolustrofee. Volgens de juryvoorzitter Mark Plaating lag het niveau dit jaar dicht bij elkaar. Van Meijtel won de strijd op een vijfhonderdste punt.

Joop van Meijtel noemt het winnen van de titel de ultieme prestatie voor een Zeeuwse bakker. 'Gewoon steeds hetzelfde doen’ geeft volgens de bakker het winnende product de constante kwaliteit. Hij is blij met de winst. "Het blijft bijzonder om iedere keer toch weer net dé bolus te bakken, om iets beter te zijn dan je collega's." zegt hij tegen Omroep Zeeland.

De uitslag

Aan de wedstrijd deden 22 bakkers mee. Juryvoorzitter Mark Plaating roemde het hoge niveau. "Het is echt opvallend dat dit jaar de top heel dichtbij elkaar ligt en dat is mooi om te zien", aldus Plaating. De beste vijf bakkers zijn:

  1. Echte Bakker Van Meijel, Clinge
  2. Bakkerij Everaers, Renesse
  3. Bakkerij Risseeuw, Zaamslag
  4. Bakkerij Bouman, Oosterland
  5. Bakkerij Schrieks, Vlissingen

De wedstrijd

Alle bolussen werden gekeurd door een vakjury en een consumentenjury. De vakjury beoordeelde onder meer het volume, bakaard, korstkwaliteit, verdeling van de suiker, het model en de structuur van de bolus. De consumentenjury werd geselecteerd via de Provinciale Zeeuwse Courant. Zij oordeelden met name over vorm, uiterlijk, smaak en malsheid.

Beide uitslagen telden voor 50 procent mee. In tegenstelling tot voorgaande jaren was er dit keer geen blinde keuring met een mysterieshopper.

Wedstrijd voor bakkersleerlingen

Naast de bakkers gingen ook de bakkersleerlingen van Scalda in Middelburg op zoek naar de beste Zeeuwse bolusbakker. Hier won Robin de Munck de Bolustrofee. Tweede werd Jurrian Anthonise, op de derde plaats eindigde Reinier Smalheer. Vierde werd Kim Kesteloo en vijfde Wouter Duvekot.

 
Lees ook
Bolusbabbelaar - Zoet Zeeuws broodje

Bolusbabbelaar - Zoet Zeeuws broodje

Als trotse Zeeuw heeft Bas Goossen twee typisch Zeeuwse producten met elkaar gecombineerd. Van de bekendste twee streekproducten uit onze provincie, de bolus en de roomboterbabbelaar, maakt hij een heerlijk zoet broodje met een lekkere zachte vulling.

Bakkers in bedrijf krijgt nieuwe look

Bakkers in bedrijf krijgt nieuwe look

Vrijdag 8 februari verschijnt Bakkers in bedrijf 1-2019. Het eerste nummer van 2019 heeft een complete restyling ondergaan. Qua vorm en uitstraling is het blad op verschillende fronten aangepast. Hoewel het blad een nieuwe look en feel heeft gekregen, is Bakkers in bedrijf inhoudelijk hetzelfde gebleven. Bakkers in bedrijf blijft hét onafhankelijke...

Alles over Bakkersvak in tweede Bakkersvak Journaal

Alles over Bakkersvak in tweede Bakkersvak Journaal

Bakkersvak en Bakkers in bedrijf brengen in aanloop naar Bakkersvak 2019 samen het Bakkersvak Journaal uit met daarin alle nieuwtjes rondom de vakbeurs. De tweede editie staat nu online. In deze editie leest u over de inspirerende workshops en demo's op het Belevenisplein, de nieuwe kennistheaters, en de nieuwkomers Packlinq en Loyalty Group. 'Guilty...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Apeldoorn

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Apeldoorn zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker voor de nachtploeg. In deze functie...