Coupe du monde de la Boulangerie: Mark Plaating

9 januari 2020

Zondag 12 januari is het zover: Het Nederlandse Boulangerieteam staat dan in de finale van de prestigieuze ‘Coup du monde de la Boulangerie’, gehouden op het Franse Europain. Het team, dat het moet opnemen tegen twee Europese en negen niet-Europese teams, bestaat uit broodbakker Mark Plaating, viennoiserie professional Gerard Vreugdenhil en patissier Roel Tegels. In dit artikel vertelt Mark Plaating over zijn voorbereiding.

Mark Plaating (46) die al sinds zijn twintigste meedoet aan wedstrijden, zal zich op de categorie ‘Brood’ storten. Tijdens de wedstrijd zal hij naast de verplichte onderdelen zoals het sierstokbrood en de baquette, ook moeten werken aan verschillende opdrachten die pas ter plekke bekend gemaakt zullen worden. Mark: “Op dag één trekken we een lootje met één van de vier soorten bijzonder brood, waarvan de één veel bewerkelijker is dan de ander. Denk aan het verschil tussen bagels en een Mexicaans dodenbrood.” Ook is er een wedstrijdonderdeel waar de zogenaamde mysterybox gebruikt moet worden. “Op dezelfde dag trek je ook een mysterybox met ingrediënten waarvan je tenminste tweederde moet gebruiken. Dat maakt het spannend en zorgt ervoor dat je je creativiteit als bakker moet aanspreken.”

Wortelsap en tijgerpap

De wedstrijd heeft de bakker al heel wat vrije weekenden gekost. “Een jaar van tevoren worden de regels bekend gemaakt en dan ga je aan de slag. Voor mij betekent dat: de bakkerij in. Ik ga zelf iets ontwikkelen, in die fase overleg ik nog niet veel met de andere teamleden. Vanaf november zijn we met het team aan de slag gegaan.” De goede voorbereiding is broodnodig, want de eisen zijn streng. Zo is er een strikte gewichtsmarge en mag Mark geen kunstmatige kleurstoffen gebruiken. “Alles moet puur natuur en zonder hulpstoffen. Ik gebruik bijvoorbeeld wortelsap en tijgerpap om kleur en textuur aan het brood te geven.”

Naast de eer, biedt de competitie Mark de kans om zichzelf te ontwikkelen. Mark: “Lidmaatschap van het BoulangerieTeam biedt mij de mogelijkheid om op hoog niveau iedere keer weer te presteren en het beste uit mijzelf te halen.” Die ontwikkeling is uiteindelijk ook weer gunstig voor de groepsprestatie. “Als team versterken we elkaar en vullen we elkaar goed aan. Dat zag je ook tijdens de voorrondes. Dat maakt ons een geduchte concurrent tijdens internationale wedstrijden.”

Dit is deel 1 in de serie over de leden van het Nederlandse Boulangerieteam die in Parijs zullen strijden om de wereldtitel. In deel 2 laten we Gerard Vreugdenhil aan het woord en in deel 3 Roel Tegels.

Altijd op de hoogte blijven?