Toet bakt beste oliebollen van Nederland!

1e plaats Toet

Toet, De Echte Bakker met twee winkels in Apeldoorn wint landelijke oliebollencompetitie van het Echte Bakkersgilde. Twee jaar geleden haalde hij al zilver. Nijkamp, De Echte Bakker met winkels in Holten en Zutphen eindigt op de tweede plaats en staat voor het negende achtereenvolgende jaar in de top 2. Steenbergen met twee winkels in Meppel bezet derde plaats. Ook hij laat een constante topkwaliteit zien nu hij voor het derde jaar op rij in de top drie staat.

Finalekeuring-Oliebollen13-12-17-300x202 De keuring

De afgelopen weken konden alle Echte Bakkers van Nederland hun oliebollen laten keuren door de vakjury bestaande uit de Meesters Boulanger Mark Plaating van Zeelandia en Wietse Schiere van Koopmans Meel en de keurmeester van het NBC, Ruud Geven. Meester Boulanger Mark Plaating: “Ik vind het wel mooi om te merken dat bakkers echt beter willen worden en bezig gaan met de adviezen die we geven. Het is echt topsport. Je moet de volledige aandacht erbij houden, anders kun je geen perfecte oliebol bakken.”

In de voorrondes zijn in totaal 97 keer oliebollen ingezonden door 58 Echte Bakkers. De vakjury beoordeelde elke inzending op vaktechnische onderdelen. De beste 12 bakkers hebben vandaag gestreden in de finaleronde en daar zijn de oliebollen van Toet, Nijkamp en Steenbergen als beste uitgekomen.

1e-plaats-Oliebollen-Prijsuitreiking-Toet-225x300 "BAM! Huppakee, Fantastisch!”

De reactie van Jan Toet loog er niet om. “BAM! Huppakee, Fantastisch!,” riep hij uit toen GildeMeester Jan Zweistra het goede nieuws meedeelde. “Ik had er al een goed gevoel over vanmorgen. Het klopte aan alle kanten,” meldde de dolblije Jan Toet. Wietse Schiere: “De oliebollen van Jan Toet zijn fantastisch. De structuur was mooi, de vulling was goed verdeeld en de oliebollen waren heel smaakvol.”

Martin Nijkamp, die de afgelopen twee jaar het goud won, is na een eerste lichte teleurstelling ook heel blij zijn met de tweede plaats. "Dit was het beste dat we vandaag konden en ik kan alleen maar trots zijn op de 8,3 die we gescoord hebben.” Ook Willem Steenbergen reageert blij en sportief. “Ik wil heel graag een keer eerste worden en daar doe ik alles voor. Als iemand anders beter is, dan is dat zo, maar ik blijf het proberen,” aldus een gedreven Willem Steenbergen.

De finalisten die buiten de prijzen vielen, maar wel zeer goede 5-sterren oliebollen in hun winkels verkopen zijn de Echte Bakkers: Ad Bos te Ochten, Bram te Wehl, Gommans te Sevenum, Grootkarzijn te Zeewolde, John Treur te Oudewater, Kees van der Woerd te Doorn, Marc Fleuren te Baarlo, Van der Steen te Made en Vedder te Deurne.

Lees ook
Is glutenvrij gebak mogelijk in een bakkerij?

Is glutenvrij gebak mogelijk in een bakkerij?

Regelmatig vragen klanten naar glutenvrij gebak. Nu heb ik een nougatine slagroomgebakje waar geen bloem of andere glutenbevattende ingrediënten inzitten. Maar ik verwerk deze ingrediënten natuurlijk wel in mijn bedrijf. Kan ik zo’n gebakje als glutenvrij verkopen?

Commerciële activiteiten NBC voortaan bij FoodBase

Commerciële activiteiten NBC voortaan bij FoodBase

Het Nederlands Bakkerij Centrum gaat wat betreft de commerciële activiteiten opereren onder een andere naam: FoodBase. Dit maakte de organisatie tijdens Bakkersvak bekend. Foodbase is geen onbekende naam binnen de verswereld: sinds 2016 gebruikt het NBC deze naam voor commerciële activiteiten voor andere branches, zoals vis, vlees en groente.

Voor het eerst in 10 jaar groei broodconsumptie

Voor het eerst in 10 jaar groei broodconsumptie

Voor het eerst in tien jaar tijd laat de broodconsumptie een voorzichtige groei zien. De cijfers over het jaar 2019 laten een voorzichtige groei in het broodvolume van 1,5 procent zien. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) is verheugd: “Dit is goed nieuws voor de sector. En een mooie waardering voor de imagocampagne ‘Brood. Goed verhaal’.

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...