Toet bakt beste oliebollen van Nederland!

14 december 2017

Toet, De Echte Bakker met twee winkels in Apeldoorn wint landelijke oliebollencompetitie van het Echte Bakkersgilde. Twee jaar geleden haalde hij al zilver. Nijkamp, De Echte Bakker met winkels in Holten en Zutphen eindigt op de tweede plaats en staat voor het negende achtereenvolgende jaar in de top 2. Steenbergen met twee winkels in Meppel bezet derde plaats. Ook hij laat een constante topkwaliteit zien nu hij voor het derde jaar op rij in de top drie staat.

Finalekeuring-Oliebollen13-12-17-300x202 De keuring

De afgelopen weken konden alle Echte Bakkers van Nederland hun oliebollen laten keuren door de vakjury bestaande uit de Meesters Boulanger Mark Plaating van Zeelandia en Wietse Schiere van Koopmans Meel en de keurmeester van het NBC, Ruud Geven. Meester Boulanger Mark Plaating: “Ik vind het wel mooi om te merken dat bakkers echt beter willen worden en bezig gaan met de adviezen die we geven. Het is echt topsport. Je moet de volledige aandacht erbij houden, anders kun je geen perfecte oliebol bakken.”

In de voorrondes zijn in totaal 97 keer oliebollen ingezonden door 58 Echte Bakkers. De vakjury beoordeelde elke inzending op vaktechnische onderdelen. De beste 12 bakkers hebben vandaag gestreden in de finaleronde en daar zijn de oliebollen van Toet, Nijkamp en Steenbergen als beste uitgekomen.

1e-plaats-Oliebollen-Prijsuitreiking-Toet-225x300 "BAM! Huppakee, Fantastisch!”

De reactie van Jan Toet loog er niet om. “BAM! Huppakee, Fantastisch!,” riep hij uit toen GildeMeester Jan Zweistra het goede nieuws meedeelde. “Ik had er al een goed gevoel over vanmorgen. Het klopte aan alle kanten,” meldde de dolblije Jan Toet. Wietse Schiere: “De oliebollen van Jan Toet zijn fantastisch. De structuur was mooi, de vulling was goed verdeeld en de oliebollen waren heel smaakvol.”

Martin Nijkamp, die de afgelopen twee jaar het goud won, is na een eerste lichte teleurstelling ook heel blij zijn met de tweede plaats. "Dit was het beste dat we vandaag konden en ik kan alleen maar trots zijn op de 8,3 die we gescoord hebben.” Ook Willem Steenbergen reageert blij en sportief. “Ik wil heel graag een keer eerste worden en daar doe ik alles voor. Als iemand anders beter is, dan is dat zo, maar ik blijf het proberen,” aldus een gedreven Willem Steenbergen.

De finalisten die buiten de prijzen vielen, maar wel zeer goede 5-sterren oliebollen in hun winkels verkopen zijn de Echte Bakkers: Ad Bos te Ochten, Bram te Wehl, Gommans te Sevenum, Grootkarzijn te Zeewolde, John Treur te Oudewater, Kees van der Woerd te Doorn, Marc Fleuren te Baarlo, Van der Steen te Made en Vedder te Deurne.

Altijd op de hoogte blijven?