Populaire berichten in het vierde kwartaal 2020

Oliebollen en churros_foto Oscar van der Wijk_3

Foto: Oscar van der Wijk

In aanloop naar 2021 kijken we terug op het afgelopen jaar. Welke artikelen werden het meest gelezen op onze website? Wat lazen de bezoekers van onze website het laatste kwartaal van 2020? De top 5 van oktober, november en december.

1. Ambachtelijke ijsbranche geschokt over uitzending Keuringsdienst van Waarde

Vol verbazing keken ambachtelijke ijsbereiders in oktober naar de uitzending van Keuringsdienst van Waarde over ‘IJssalonijs’, het fabrieksijs dat in de schappen van de supermarkt ligt onder de noemer ‘ambachtelijk’. Waar vooraf gehoopt werd op het maken van een duidelijk onderscheid tussen het ijs van de retailgigant en een schepijsje van een ambachtelijke ijssalon, kwam die laatste groep van een koude kermis thuis. “We worden neergezet als gifmengers”, reageerde Hidde de Brabander, manager van de vakschool IJscentrum.

2. Hoe maak ik de beste speculaasjes?

In november vertelde Ruud Geven, keurmeester bij FoodBase/NBC hoe je speculaas maakt waar klanten mee weglopen. “Dit zoete, kruidige, knapperige koekje is inderdaad bij velen een echte favoriet, waarmee je als bakker mooi kunt scoren. Zeker als je de speculaas maakt met extra aandacht voor de grondstoffen, bereiding en meerwaarde van de ambachtelijke bakkerij.”

3. Kris Huijsman opent Bakkerij Huijsgemaakt

Kris Huijsman, bekend van het Nederlands BoulangerieTeam, opende samen met Zoë Haket op vrijdag 6 november een nieuwe bakkerij in ‘s-Gravenzande. Bij Bakkerij Huijsgemaakt vormen kwalitatief hoogwaardige grondstoffen, vakmanschap en tijd de basis voor alle producten die worden gemaakt met als specialiteit desembrood van een jarenlange oude huisgemaakte desem.

4. NBOV: Bakkers moeten open blijven tijdens eventuele lockdown

In oktober steeg het aantal coronabesmettingen en nam de roep om een lockdown toe. NBOV zet zich in zodat bakkers open kunnen blijven. "Wij benadrukken keer op keer in Den Haag welke inspanningen u als ambachtelijke bakker doet om de regels na te leven."

5. Van 9.000 naar 100.000 oliebollen

Iemand die al jaren constant presteert op bakkerswedstrijden is Willem Steenbergen van Echte Bakker Steenbergen uit Meppel. Een van zijn specialiteiten is de oliebol. “Een zwaar onderschat product”, stelde Steenbergen in dit bericht van begin december. “Alles moet optimaal zijn: de grondstoffen, bereidingswijze en de temperatuur in de bakkerij. Elk beetje tocht of koude heeft consequenties voor het beslag en kan tot gevolg hebben dat de gluten stijven.”

Lees ook
Eko Bakkerij Bolhuis  bakt 25 jaar biologisch

Eko Bakkerij Bolhuis bakt 25 jaar biologisch

Goed eten hoeft niet van ver te komen, vinden Berend Bolhuis en zijn zus Jantje van Eko Bakkerij Bolhuis in het Friese Jubbega. Ze maken alles van 100 procent biologische ingrediënten uit de regio.

Energieprijzen - nog een week vol actie richting Den Haag

Energieprijzen - nog een week vol actie richting Den Haag

In landelijke en regionale media is inmiddels veel aandacht voor de gevolgen van de energiecrisis voor bakkers. “Mooi dat het signaal wordt opgepikt, maar het is afwachten tot Prinsjesdag om te zien in hoeverre er iets mee gebeurt.”

Aangenaam - Jimmy de Leeuw

Aangenaam - Jimmy de Leeuw

Tijdens de coronalockdowns schreef chefkok Jimmy de Leeuw samen met zijn vrouw en schoonzus Aangenaam, een basiskookboek met een beetje extra. Naast recepten biedt het boek informatie over materiaal en keukentechnieken en biedt een kijkje in de professionele keuken.