Oliebollen: hoe frituur je veilig?

20 december 2023 NBC Oscar van der Wijk
Oliebollen en hete frituurolie zijn onafscheidelijk. Maar hoe houd je het veilig?

De frituurpannen komen weer tevoorschijn, want het is tijd voor oliebollen! De typisch Hollandse oud-en-nieuwsnack heet weliswaar ‘oliebol', maar is niet zomaar een vette bol: een kwalitatief goede oliebol vraagt discipline, een goede procesbeheersing en het goed omgaan met de frituurolie. Verantwoord frituren geeft een oliebol die niet té vet is en het voorkomt ongelukken. Niet alleen kan de hete frituurolie flinke brandwonden veroorzaken, gemorste olie kan ook zorgen voor glijpartijen, met alle gevolgen van dien. Zorgvuldigheid tijdens het frituren is dus op alle fronten belangrijk.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk om veilig om te gaan met de frituurpan en de gloeiend hete olie. Zorg allereerst voor een goede locatie met voldoende ruimte, zonder rondslingerende snoeren of andere rommel en struikelgevaren. Zorg voor afzuiging, genoeg licht en plaats eventueel afscherming rondom de plek waar je frituurt. Als je dit allemaal hebt geregeld, zorg dan dat je alles klaar hebt liggen voor je begint met frituren. Op deze manier voorkom je dat je op het laatste moment ineens stress krijgt, doordat je iets niet bij de hand hebt en dit nog snel moet pakken. Wanneer je gehaast bent, gebeuren de meeste ongelukken omdat je onzorgvuldiger beweegt. 

Olie en brand

Wanneer frituurolie warmer wordt dan 225°C kan deze ontbranden. Om dit te voorkomen kan je een frituurpan aanschaffen die voorzien is van een thermische beveiliging op 200°C. Mocht er toch brand ontstaan, sluit de pan dan af met het deksel, hierdoor zal het vuur uiteindelijk doven. Leg de deksel binnen handbereik, maar zeker niet achter de pan. Als er vlammen uit de pan slaan, kan je er dan niet meer bij. Blus olie nooit met water, want dat veroorzaakt een steekvlam.

Spetters en gladheid

Olie spat of bruist wanneer het in contact komt met het vocht van het product. Deze spetters zorgen niet alleen voor brandwonden wanneer ze op je huid terechtkomen, maar ook voor gladde plekken op de vloer. Om te voorkomen dat mensen uitglijden is het belangrijk de vloer regelmatig schoon te maken met vetoplossende middelen of door gebruik te maken van speciale vloermatten.

Neem tot slot de volgende spelregels in acht om verantwoord en lekker te frituren:

  • Vul de frituurpan tot de helft;
  • Houd de volgende verhouding aan: 
  • 100 gram product op 1 liter olie;
  • Kies voor een olie met een laag verzadigd-vetgehalte;
  • Houd de temperatuur stabiel op maximaal 175°C;
  • Ververs de olie op tijd; 
  • Filter de olie één keer per dag.
Elise van Eck (© Nederlands Bakkerij Centrum)  
Elise van Eck

Projectmanager Veilig en Gezond 
Het NBC is er om de bakkerijsector verder te helpen. Dat doen wij door kennis over o.a. veilig en gezond werken beschikbaar te stellen, en in samenwerking met branchepartijen om te zetten in praktische tools en adviezen. Alles over veilig en gezond werken in de bakkerij is voor u verzameld op bakbekwaam.nl. Heeft u een vraag, neem dan contact op via bakbekwaam.nl

 

 

 

Op naar een succesvolle decembermaand in goede gezondheid! ●

Altijd op de hoogte blijven?