Applaus

24 april 2024 Bianca Roemaat

REDACTIONEEL #3 | Applaus krijgen. Dat is geen dagelijkse kost voor mensen die in de banket- en broodbranche werken. Als het een keer gebeurt, reageren de meesten vrij bescheiden. Dat is me al een aantal keren opgevallen.

Zo ook tijdens de Dag van het Ambacht in Gorinchem. Bij de uitreiking van de Dutch Pastry Award zat de zaal bomvol met een enthousiast publiek van vakgenoten, familie en vrienden. De sfeer was feestelijk want ja, de nationale wedstrijd voor patissiers beleefde haar zilveren jubileumeditie.

Toen de winnaars het erepodium beklommen, bleven ze vrij nuchter en hadden ze weinig woorden voor hun prestatie. Zelfs toen ze bedolven werden onder felicitaties, luid geklap en gejuich uit de zaal.

Dat geldt ook voor de nieuwe titeldrager: Noa Vlemmix. Zelfs het spontane applaus dat haar ten deel viel toen ze de plaatselijke kroeg betrad, vindt ze ietwat vreemd. “Smaakvolle creaties maken, is gewoon mijn dagelijkse werk”, vertelde ze me. Het zit niet in haar om te zeggen dat ze de beste patissier van Nederland is.

Bescheidenheid siert deze talentvolle ambachtsvrouw. Ze geniet van de glimlach die ze bij consumenten op het gezicht tovert als ze haar producten zien (en kopen). Tegelijkertijd beseft Noa dat ze een inspirerend voorbeeld kan zijn voor jonge generaties om te kiezen voor het ambacht van patissier.

Enthousiasme en applaus voor vakmensen is broodnodig, want het ambacht staat onder druk. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Nederlands Bakkerij Centrum. De broodverkoop stabiliseert. Er is verder een verschuiving naar de supermarkt zichtbaar die ten koste gaat van de ambachtelijke bakkers. De verkoop van banket en gebak laten nog wel een lichte stijging zien.

Inspelen op de behoeftes van jonge generaties met smaakvolle producten voor onderweg of die aanhaken bij de plantaardige foodtrend biedt kansen. Jonge inspirators als Noa kunnen een rol spelen bij het bereiken van deze generaties en het ontwikkelen van nieuwe producten. Datzelfde geldt ook voor de winnaars van de onlangs gehouden Skills Heroes voor het mbo en het NK Brood- en Banketbakken 2024.

Van mijn kant geef ik deze jonge vakmensen graag nog een extra tip: wees wat minder bescheiden. Neem dat applaus in ontvangst, geniet er ten volle van en geef zo het ambacht nog meer glans.

Altijd op de hoogte blijven?