“Suikerkunst is het mooiste dat je kunt maken”, vindt Martin Bos. Hij begon ermee als hobby, maar kreeg steeds vaker de vraag of hij er ook les in gaf. “Toen begon ik met privélessen, maar omdat er steeds meer mensen geïnteresseerd waren, zijn we workshops gaan geven.” De deelnemers zijn vaak hobbyisten, maar ook vakmensen schrijven zich in omdat ze willen leren over suikerkunst.
Suikerkunst
Martin leerde het vak van Koos Gijzenij, de grondlegger van suikerkunst in Nederland, die in 2023 overleed. Er zijn maar een paar mensen in Nederland die suikerkunst beoefenen, vertelt Martin, want suikerkunst is een dure en tijdsintensieve hobby. “Enkele bakkers gebruiken het voor hun showstukken in de etalage, maar dat zijn er weinig. Omdat suikerkunst duur is, richten opleidingen zich op chocolade. Dat is een makkelijker te bewerken grondstof. Aan chocolade kun je nog dingen veranderen, maar als je een suikerkunstwerk opzet, staat het. Het kan geen stootje meer hebben. Toch vind ik suikerkunst het mooiste dat je kunt maken.”
Workshops
Met zijn workshops wil hij de deelnemers net zo enthousiast maken voor suikerkunst als hij zelf is. “Het mooiste aan de workshops vind ik dat mensen met een trots gevoel naar huis gaan en denken: ‘Wauw, ik had niet verwacht dat het zo mooi zou worden.’” Op 24 juni staat er weer een nieuwe workshop op het programma. “Op 24 juni gaan we de docenten bijscholing weer geven", vertelt Martin. “Dit keer met nog meer collega's in het vmbo en mbo-onderwijs, we zijn namelijk weer gevraagd door het VSHO. Er is plaats voor vijftien docenten. "Deze cursus heeft nog meer uitdaging en meer technieken”, vertelt Martin. “We gaan ook de airbrush gebruiken om de suikerstuk meer echt te laten lijken.”
Wil je meer weten over suikerkunst en de workshops van Sugar Art? Neem dan contact met Martin op via sugarart.nl@outlook.com.