1. Borstplaat
Borstplaat is van oudsher een middel tegen verkoudheid en kou op de borst. Sinds de 17e eeuw hebben deze ‘borstklontjes’ een uitgebreide ontwikkeling doorgemaakt naar onze hedendaagse decemberlekkernij.
Bekijk hier het recept
2. Haarlemmer halletjes
Haarlemmers werden vroeger Houten Haarlemmers genoemd, omdat er met hen geen feestje te vieren viel. Op deze boute uitspraak valt echter wel wat af te dingen: Haarlem is ook de stad van lekkernijen als Jopenbier, Fonteinkoek en de internationaal vermaarde Haarlemmer Halletjes.
Bekijk hier het recept
3. Brabantse krollen
Naast speculaas, pepernoten en taaitaai zijn ze in Veghel en omstreken rond Sinterklaas gek op de krol. Hoog tijd om wat aandacht te besteden aan deze plaatselijke lekkernij.
Bekijk hier het recept
4. Chocolademousse - Op basis van pâte à bombe
Een goede chocolademousse is luchtig, niet te vet en heeft een uitgesproken chocoladesmaak. Uiteraard zijn er verschillende bereidingen en toepassingen mogelijk. Dit recept van Carlo Midiri, op basis van pâte à bombe (luchtige eidooier met suiker) is een goed basisrecept waarmee je verschillende mogelijkheden hebt. Je kunt de chocolade eenvoudig aanpassen naar je eigen gewenste chocolade.
Bekijk hier het recept
5. Hernhutters en Oranjebloesemschuim
De bakkers van de Hernhuttergemeenschap in Zeist introduceerden nieuwe banketproducten als Hernhuttertjes, Zeister Geduld en Oranjebloesemschuim.
Bekijk hier het recept
6. Linzertorte: ’s werelds oudste taart
De Linzer Torte (of Linzertorte) stamt uit het Oostenrijkse plaatsje Linz en staat bekend als de oudst bekende taart ter wereld. Het is voor velen nog steeds een vakantieklassieker, niet alleen in Oostenrijk maar ook in Duitsland, Hongarije, Zwitserland en Oostenrijk. In Noord-Amerikaanse bakkerijen wordt de Linzer Torte verkocht in de vorm van kleine taartjes of koekjes.
Bekijk hier het recept
7. Frambozenbriochebroodjes
“Dit is een briochebroodje dat lang zacht blijft door de frambozenspijs en een goede smaak heeft door de frambozengelei bovenop”, vertelt Roy Schepers over dit recept. “Door een koekje onder het broodje te doen blijft het model goed en hoeft de bakker geen speciale vormen of ringen te kopen.”
Bekijk hier het recept
8. Pain à la grecque (grachtenbroodkoekjes)
Pain à la grecque is een typisch Brussels gebak bestaande uit een rechthoekig brood met melk, bruine suiker en kaneel, versierd met kristalsuiker. Het gilde van Sint Michiel probeert deze oude Brusselse specialiteit nieuw leven in te blazen.
Bekijk hier het recept
9. Local flatbread - plat broodje van oorspronkelijke ingrediënten
Flatbread is een wereldbekend type brood, gemaakt van inlandse graansoorten en ingrediënten, in dit geval afkomstig van de Veluwe. Dit recept is volgens Peter Bienefelteen combinatie van mooie smaken, zoals gerookt spek en (oud) roggebrood, hier gemaakt van kruiprogge: een heel oud en bijna uitgestorven ras.
Bekijk hier het recept
10. Ambachtelijke croissants
Er zijn niet zoveel bakkers die hun croissants – van oorsprong een Weens broodje dat zijn huidige vorm kreeg in het Parijs van de negentiende eeuw – nog zelf maken, maar Renske Huyben doet dat wel, met veel plezier.
Bekijk hier het recept