Top 10 recepten uit Bakkers in bedrijf

Chocolademousse - Op basis van pâte à bombe_foto Oscar van der Wijk

                       Chocolademousse - Op basis van pâte à bombe (foto Oscar van der Wijk)
Het jaar 2021 zit er bijna op. We tellen af naar 2022 met de meest populaire artikelen van het afgelopen jaar. Met vandaag de top 10 recepten op Bakkers in bedrijf.

1. Borstplaat
Borstplaat, een hete en ingekookte suikeroplossing, is van oudsher een middel tegen verkoudheid en kou op de borst. Sinds de 17e eeuw hebben deze ‘borstklontjes’ een uitgebreide ontwikkeling doorgemaakt naar onze hedendaagse decemberlekkernij.  
Lees verder

2. Linzertorte: ’s werelds oudste taart
De Linzer Torte stamt uit het Oostenrijkse plaatsje Linz en is de oudste bekende taart ter wereld. De moderne Linzertaart is gemaakt van kruimeldeel met onder andere ongezouten boter, eigeel, citroenschil, kaneel, citroensap en gemalen noten.
Lees verder

3. Brioche
Brioche is een zacht, zoet witbrood dat van oorsprong uit Frankrijk komt. Het is zo licht en luchtig dat het eigenlijk niet echt brood is maar veel meer cake. Doordat er veel suiker, eieren en roomboter gebruikt wordt, is de brioche ook redelijk lang houdbaar.  
Lees verder

4. Brabantse Krollen
Naast speculaas, pepernoten en taaitaai zijn ze in Veghei en omstreken rond Sinterklaas gek op krol. De krol is een broodje met anijssmaak in de vorm van een krul. Dit artikel geeft alle ins en outs van deze plaatselijke lekkernij.
Lees verder

5. Pain à la grecque (grachtenbroodkoekjes)
Pain à la grecque is een typisch Brussels gebak bestaande uit een rechthoekig brood met melk, bruine suiker en kaneel, versierd met kristalsuiker. Het gilde van Sint Michiel probeert deze oude Brusselse specialiteit een nieuw leven in te blazen.
Lees verder

6. Haarlemmer Halletjes
Haarlem is ook de stad van lekkernijen als Jopenbier, Fonteinkoek en de internationaal vermaarde Haarlemmer Halletjes. Haarlemmer Halletjes zijn brosse, krokante koekjes, rond en plat van vorm, gebakken van gekruid deeg. Bekijk hier het recept van de koekjes.
Lees verder

7. Roggebrood
Roggebrood schijnt in de middeleeuwen verreweg het meest gegeten te zijn. In ons land kennen we veel regionale variaties van roggebrood; Het Noord- Brabantse-, Friese-, Gelderse-, Groningse -en Limburgse roggebrood. In dit artikel gaan we in op het Gelderse zoet roggebrood en Fries roggebrood.
Lees verder

8. Beschuit
Wie geniet er niet van een lekker beschuitje met jam of kaas bij het ontbijt? We kunnen ons ook geen geboorte voorstellen zonder beschuit met muisjes. In deze rubriek delen we het recept voor Beschuitbollen.
Lees verder

9. Chocolademousse – Op basis van pâte à bombe
Dit recept, op basis van pâte à bombe (luchtige eidooier met suiker) is een goed basisrecept waarmee je verschillende mogelijkheden hebt. Je kunt de chocolade eenvoudig aanpassen naar je eigen gewenste chocolade. Peter Remmelzwaal van het Nederlands Patisserie Team  legt dit recept stap voor stap uit.
Lees verder

10. Luilakbollen
Luilakbollen staan bekend als de lekkernij voor Pinksteren. Het zijn overwegend ronde en ovale broodjes, genoeg voor één maaltijd. Bollen waren vroeger dagelijkse kost en stonden daarom symbool voor alles wat goed en degelijk was.
Lees verder

Lees ook
Recept: Tropical Summer

Recept: Tropical Summer

Dit product heb ik ontworpen voor het internationaal online-event ‘Masters of Pastry’ van onze sponsor Zeelandia. Mijn onderwerp was texturen. Graag deel ik dit recept, enigszins aangepast, met jullie.

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

Veel ondernemers denken (liever) niet na over wat er komt kijken bij stoppen met het bedrijf. Aan bedrijfsoverdracht zitten fiscale, juridische en vooral emotionele kanten. Het advies luidt: schakel deskundige hulp in en begin op tijd.

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Een gloednieuwe bakkerij met lunchroom en vergaderfaciliteiten. Ronny en Esther van der Horst van Bakker Piet verhuisden van een kleine bakkerij in het dorp naar een nieuwe plek aan de rand van Elspeet. Bij de nieuwbouw gold als stelregel dat alles transparant moest zijn.