Ambachtelijke ijsbranche geschokt over uitzending Keuringsdienst van Waarde

Cursus Ijsbereider_foto ijscentrum

Foto: IJscentrum

‘Kijkcijfers scoren met gebakken lucht’

Vol verbazing keken ambachtelijke ijsbereiders naar de uitzending van Keuringsdienst van Waarde over ‘IJssalonijs’, het fabrieksijs dat in de schappen van de supermarkt ligt onder de noemer ‘ambachtelijk’. Waar vooraf gehoopt werd op het maken van een duidelijk onderscheid tussen het ijs van de retailgigant en een schepijsje van een ambachtelijke ijssalon, kwam die laatste groep van een koude kermis thuis. “We worden neergezet als gifmengers”, reageert Hidde de Brabander, manager van de vakschool IJscentrum.

 “Tv-programma’s zijn altijd op zoek naar spectaculaire zaken”, weet Hidde de Brabander, die naast manager van het IJscentrum regelmatig optreedt als tv-chef in programma’s als Koffietijd. “Het is natuurlijk een heel geinige aflevering geworden, vol entertainment. Kijkcijfertechnisch is het helemaal in orde. Maar geluisterd hebben ze niet.”

Filmploeg stond klaar

De Brabander doelt op de suggestie die wordt gewekt dat veruit de meeste ijssalons alleen maar met poedertjes en pasta’s werken en dat er vrijwel geen ‘ambacht’ bij komt kijken. “We worden neergezet als gifmengers.” Hij geeft aan dat hij voor deze uitzending urenlang met de redactie aan de telefoon heeft gehangen. “Ik was er enorm enthousiast over: eindelijk konden we als ambachtelijke ijssector ons verhaal doen.” Een filmploeg stond zelfs klaar om langs te komen op de school voor de ambachtelijke ijsbereider, het IJscentrum in Vlaardingen.

Ook zou De Brabander nog meegaan in het bekende ‘belrondje’ dat een vast item is in elke aflevering. “Ik heb de redacteur werkelijk alles uitgelegd: hoe ijs wordt gemaakt, wat het verschil is ambachtelijk bereid ijs en fabrieksijs. Ik had echt het idee dat ik duidelijk heb gemaakt wát het ambacht precies inhoudt. Heb ze zelfs adressen gegeven van een aantal ijssalons. Nu zijn ze bij Massimo in Amsterdam geweest, die het hartstikke goed doet. Respect voor hoe hij zijn vak uitoefent.”

Niet geluisterd

Alle input van De Brabander werd aan de kant geschoven omdat het programma een andere richting opging. Ineens werd het gebruik van halffabrikaten in ijssalons een item, waarmee ze op gelijke voet werden gezet als de fabrikant van het ‘ijssalonijs’. De Brabander zucht: “Ze hebben echt wel een andere toon gehoord, maar er niet naar geluisterd. Het was niet interessant genoeg. Televisie maken is niet alleen journalistieke waarde toevoegen, maar ook vooral iets leuks laten zien aan de kijker.”

Lucht maakt ijs niet beter, maar goedkoper

“Schokkend”, noemt Teun Loonen de uitzending van Keuringsdienst van Waarde. Loonen is voorzitter van de branchevereniging voor ambachtelijke ijsbereiders. Hij verwijst naar de uitspraken van de productmanager van Hertog, maar ook naar het gebrek aan kennis bij de redactie van het tv-programma. “Lucht maakt ijs niet beter, maar goedkoper. Een bak ijs in de supermarkt bevat 50% lucht. Dat betekent 100% luchtopslag.” Aan het eind van het tv-programma leek dit behandeld te worden, maar door een ‘grappig’ ongelukje met een bol ijs kreeg dat gesprek geen vervolg.

Ja, er zijn gradaties, ook binnen ijssalons

De Brabander, die wekelijks vele ijsbereiders opleidt, maakte in het gesprek met de redactie de vergelijking met restaurants. “Ook daar zie je gradaties. Je hebt bistro’s, de middenmoot en sterrenzaken. Natuurlijk zijn er restaurants die hun sauzen inkopen, of met voorgegaard vlees werken. Dat geldt binnen de ijssalons net zo. De een werkt voor zijn roomijs met rauwe melk, een ander met gepasteuriseerde melk of melkpoeders. Als ik zie wat er bij ons op cursus komt, dan is het percentage dat met kant-en-klare mixen werkt aanzienlijk klein.”

Plastic ijsbakjes

Voorzitter Loonen neemt het op voor Jan de Ruiter, de ijsbereider van IJssalon La Gallina die werd geïnterviewd in de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde. “Met hard werken en goed vakmanschap heeft deze man een mooie ijssalon neergezet. Die wordt hier met de grond gelijk gemaakt. Ook de andere ijsbereiders komen er niet goed vanaf. Ze zijn open naar de presentator toe; geven een kijkje in de keuken. Beelden van hoe het eraan toegaat binnen de fabriek van Hertog IJs hebben we niet gezien. In plaats daarvan komen ze met een aantal plastic ijsbakjes in een traditionele ijskar aanzetten, dat is toch geen gezicht?”

Loonen benadrukt dat ambachtelijk inhoudt hóe je ijs bereidt. “Dat hoeft niet per definitie ‘Italiaans’ te krijgen. Met het IJscentrum als opleider geven we iedere ijsbereider een goede basis mee. Daarvanuit ontwikkelt de ondernemer zich, onder meer met vervolgopleidingen. Dit soort programma’s geeft des te meer de urgentie aan dat we het ambacht echt op de kaart moeten zetten. Ik ga graag met de heer Van de Keuken in gesprek.” Ook het IJscentrum houdt de deuren open voor de voltallige redactie van Keuringsdienst van Waarde. De Brabander: “Ze zijn van harte welkom, met alle plezier bewijs ik ze het tegendeel.”

Edit, 9 oktober 14:00 uur: Intussen is er uitvoerig contact geweest met de redactie van Keuringsdienst van Waarde. Na een pittige discussie blijkt dat beide partijen, zowel de redactie als het IJscentrum, het met elkaar eens zijn. De Brabander: “De conclusie is dat we beiden voor hetzelfde strijden: het belang van écht ambachtelijk ijs in de ijssalon. De pijn die ontstond bij Teun Loonen en mij, kwam voort uit het feit dat het echte ambacht niet voldoende podium kreeg. We zijn gewoon erg trots op ons vak. En nu zagen we dat de focus lag vooral op het gebruik van poeders, pasta’s en mixen. Dat wekt emotie op. Eigenlijk willen we beiden hetzelfde: de consument uitdagen om kritisch te kijken naar het ijs dat je eet. Want écht ijssalonijs kun je natuurlijk op veel plekken eten. Dankzij de cursussen die het IJscentrum aanbiedt en de IJsvakwedstrijden die jaarlijks plaatsvinden, hebben we een branche gecreëerd waar ambacht regeert.”

Dossiers
Lees ook
Verhoog je omzet met verkoop voorverpakt ijs

Verhoog je omzet met verkoop voorverpakt ijs

Ice This Day is op 14 september dit jaar afgetrapt met een workshop over het opbouwen van je eigen merknaam en klantenkring. Hierop volgend deelt Jochem Neyens, de Belgisch-Limburgse eigenaar van De Potter & Oma’s IJs, zijn tips en ervaringen over hoe hij zijn bedrijf liet groeien door de verkoop van bekers ijs bij lokale supermarkten.

Cursussen IJscentrum september 2021

Cursussen IJscentrum september 2021

De vakanties zitten er weer op. Scholen gaan weer open en mensen gaan weer aan het werk. Ook bij het IJscentrum starten weer cursussen. Voor september staan de cursus Ijsbereider en Vegan IJs op de planning.

Nils Hendrikse is Meesterijsbereider

Nils Hendrikse is Meesterijsbereider

Nils Hendrikse van patisserie en ijssalon Soetenso in Leiden mag zich meesterijsbereider noemen. Hij legde afgelopen week met succes de SVH Meesterproef af. "Ik ben enorm trots dat ik, na een traject van jaren, eindelijk me mocht laten toetsen en beoordelen op mijn vakmanschap."