Haafs en Bergerslag winnaars Desem Awards

De winnaars van de Desem Awards in de categorieën gevuld en ongevuld desembrood zijn 19 juni bekend gemaakt. Bakkerij Haafs, met winkels in Haren (Gr.) en Vries, won in de categorie ongevuld desembrood. Vorig jaar kreeg Wilfred Haafs nog het brons in deze categorie. In de categorie gevuld desembrood ging de Award naar Bergerslag, De Echte Bakker uit Staphorst.

Desem Awards

De strijd om de Desem Awards werd gehouden bij sterrenrestaurant De Librije in Zwolle waar alle Echte Bakkers hun producten konden inleveren. De keuring werd uitgevoerd door Meester Boulanger en lid van het Nederlands BoulangerieTeam, Peter Bienefelt en Marco van Scheijndel, technisch adviseur van GildePartner en desemspecialist Puratos.

Terwijl Jonnie Boer van de Librije de bakkers uit de doeken deed wat de rol van brood is in zijn restaurant, keurden Bienefelt en Van Scheijndel volop. De variatie aan inzendingen was groot en stemde de keurmeesters positief. Peter: “Door de keuze van de kwaliteit bloem kan de bakker sturen op smaak en zo zijn eigen unieke product bakken”.

Prijzen

De tweede prijs ging in beide categorieën naar Slagter, De Echte Bakker uit Coevorden. De derde prijs in de categorie ongevuld was voor Roel Boonstra, De Echte Bakker met winkels in De Knipe en Heerenveen. In de categorie gevuld desembrood is het brons voor Kees van der Woerd, De Echte Bakker met winkels in Doorn, Eck en Wiel en Maarn.

De keurmeesters spraken van een goed niveau van de inzendingen. Van Scheijndel: “De spekkigheid van het kruim is goed aanwezig bij de meeste broden en ook proefden we verrassende smaakcombinaties bij de gevulde broden.” Marco geeft een algemene tip mee aan de deelnemers: “Durf te bakken, desembrood bevat meer water en daardoor kan het langer gebakken worden.”

Prijsuitreiking

De prijzen worden deze week uitgereikt aan de winnaars in hun eigen winkels door Bart van Gelder, Sales Manager Ambacht van Puratos en Ron Brinkhuis, Marketing Adviseur Buitendienst van het Gilde.

Lees ook
Zoete drievlecht - Brioche met karamelspijs en chocolade

Zoete drievlecht - Brioche met karamelspijs en chocolade

Deze zoete brioche feuilletée, ingevlochten met karamelspijs en stukjes walnoot, kun je eten bij het ontbijt, als tussendoortje of als dessert. Hij is kortom altijd lekker!

Bakkerswinkel De Boulanger van Peter Bienefelt draait om ovens

Bakkerswinkel De Boulanger van Peter Bienefelt draait om ovens

Veel ontbrak er niet meer aan het cv van Peter Bienefelt. Maar de Meester Boulanger en wereldkampioen broodbakken had nog wel één grote droom op zijn verlanglijstje staan: een eigen bakkerswinkel. Hij richtte hem in met apparatuur van vrijwel alle leveranciers met wie hij samenwerkt en maakte waar mogelijk energiezuinige keuzes.

Cranberry twister - Romig desembroodje

Cranberry twister - Romig desembroodje

De Cranberry Twister is een heerlijk zoet en romig broodje op van basis van desem en volle kwark, met een vulling van cranberry’s. Het is geschikt om te eten als tussendoortje, maar past ook prima bij een brunch of high tea. Het formaat van het broodje is naar eigen keuze te bepalen.