‘Ik wil de waarde van brood laten zien’

11 oktober 2023 Linda van ’t Land Koos Groenewold
De titels Meester Boulanger en Meester Patissier zijn alleen weggelegd voor de allerbesten, die de Meesterproef met succes hebben afgelegd. Nieuwe Meesterexamens staan gepland voor het voorjaar van 2025. Wat bewoog de huidige Meesters om de strijd om deze titels aan te gaan? In deze editie het antwoord van Meester Boulanger Peter Bienefelt.
Vooruitlopend op de Nieuwe Meesterexamens 
voor de titel Meester Patissier en Meester Boulanger, die gepland staan op 28, 29 en 30 april 2025, schetst Bakkers in bedrijf een profiel van de huidige Meesters. Kijk voor meer informatie over de examens op www.meestertitel.eu

Waarom ik Meester wilde worden

“Ik deed namens het BoulangerieTeam al veel mee aan internationale vakwedstrijden en zag hoe er op wereldwijde podia naar brood werd gekeken. Die waarde kenden wij er in Nederland bij lange na nog niet aan toe. Ik maakte het tot mijn persoonlijke missie om de waarde van brood breder bekend te maken: bij jongeren en bij consumenten, maar ook bij vakgenoten. Wij mogen best wat trotser zijn op ons vak en op onze producten! Brood is een fantastisch product, waarmee je zoveel mogelijkheden hebt. Die waarde wilde ik toevoegen aan de Nederlandse bakkerijbranche. En natuurlijk: toen eenmaal de kans er was om Meester Boulanger te worden, wilde ik ook bij de beste bakkers van Nederland behoren.”

Wat het mij heeft gekost

“De strijd om de Meestertitel bleek uiteindelijk vooral een wedstrijd met mijzelf. Toen ik begon met de voorbereidingen, heb ik piketpaaltjes uitgezet om de route te bepalen. Maar gaandeweg heb ik die paaltjes steeds verzet. Als ik tien minuten overhield in mijn planning, wist ik dat er iets in het hele proces was dat nóg beter of nóg mooier zou kunnen worden afgewerkt. De voorbereidingen hebben veel van mij en mijn omgeving gevraagd. Maandenlang is werkelijk ieder vrij uur erin gegaan. Er wordt getoetst of je Meesterwaardig bent en dat vraagt om zoveel meer dan een aantal mooie producten bakken. Het gaat ook om je visie op het vak. Waarom doe je de dingen zoals jij ze doet? En wat is dan precies jouw manier? Over álles moet je nadenken en een mening formuleren. Het heeft me ongelooflijk veel inspanning, tijd en ruimte gekost. Meedoen is een enorme klus. Maar wel een heel gave klus.”

Wat ik ervan heb geleerd

“Dat je producten perfect moeten zijn, spreekt voor zich. Maar hoe kom je daar? Welke weg leg je af en waarom kies je voor die weg? Je moet iedere stap in je proces kunnen beargumenteren. Dat is tijdrovend, bij vlagen frustrerend. Maar ook buitengewoon leerzaam. Het totale plaatje moet kloppen en dat plaatje groeit. Eerst wilde ik een tuintafel inrichten als showtafel, maar dat werd gaandeweg een complete buitenkeuken. Zo verleg je steeds je eigen grenzen. Ook je planning moet perfect op orde zijn. Ik had na maandenlang oefenen berekend dat ik op de derde dag van het Meesterexamen om 13.10 uur mijn laatste baksels uit de oven moest halen. Om 13.09 was ik klaar. Ik heb mezelf extreem uitgedaagd. Mijn showstuk lukte voor het eerst op het Meesterexamen. Daar kun je alleen maar beter van worden.”

Wat het mij heeft gebracht

“Ik werkte als baktechnisch adviseur en dat liep altijd al lekker. Maar sinds ik Meester Boulanger ben, krijg ik veel vertrouwen en ben ik een volwaardige gesprekspartner geworden waar sneller iets van wordt aangenomen. Als ik op vakantie ben, probeer ik in een ander land altijd een nachtje met een bakker mee te lopen. Aanvankelijk vinden ze dat soms een vreemd verzoek. Maar als ik dan terugkom, merk ik dat ze me via Google hebben opgezocht. Dan ligt in hun bakkerij de rode loper nog net niet uit.”

Mijn rol als Meester

“Als Meester Boulanger ben ik een ambassadeur voor onze branche. Ik geef workshops op scholen en ben voorzitter van de Examencommissie Brood en banket van de SVH. Ik heb de titel voor de branche willen behalen. Maar uiteindelijk draag ik de titel toch ook zelf met veel trots. Het is een prachtige bevestiging van het feit dat je je vak in de vingers hebt.” 

Over Peter Bienefelt
Peter Bienefelt komt uit een echte bakkersfamilie. Na het afronden van een opleiding aan de Vakschool in Wageningen, heeft hij bij verschillende ambachtelijke bakkerijen en ook als proefbakker bij grondstoffenproducent Sonneveld en als baktechnisch adviseur bij Koopmans Meel gewerkt. Later start hij zijn eigen bedrijf Atelier du Pain, waarmee hij als vaktechnisch adviseur vooral de zakelijke markt bedient. Ook heeft hij een bakkerij voor consumenten: De Boulanger in Rhoon. Peter is jarenlang lid geweest van het BoulangerieTeam. Hij wordt eerste bij het EK Boulangerie in Amsterdam en wordt in 2018 wereldkampioen tijdens de Masters de la Boulangerie in Parijs. Sinds dat moment draagt hij de titel World Master Baker 2018. Peter behaalde de titel Meester Boulanger op 2 oktober 2013.

Altijd op de hoogte blijven?