Binnenkijken in de nieuwe bakkerij van de Bakkers Lamers

Bakkers Lamers_1

Al jaren kampte De Bakkers Lamers met ruimtegebrek, groeien kon niet meer. Het familiebedrijf liet een nieuwe bakkerij bouwen aan de Cereslaan in Heesch.  “Alles wat de oven in moet, wordt hier nu bereid", vertelt Bart Lamers. "Verder maken we halffabricaten, zoals vlabodems voor de patisserie.” 

In 45 jaar tijd groeide De Bakkers Lamers uit tot de bekendste bakker van Oss. De bakkerij bakt niet alles voor detwee winkels, maar ook voor de drie pick-up points, de lokale horeca en Topbakkers, een partij die brood levert aan zorginstellingen. Daarnaast hebben drie Jumbo’s in Oss een speciaal brood-eiland met brood van Lamers. “Kortom: er was een hoop vraag, maar we kampten al jaren met ruimtegebrek", vertelt Bart Lamers. "We zaten aan het plafond wat productie betreft, we konden niet meer groeien.” Dus tijd voor nieuwbouw!

Adviesbureau Tenba begeleidde de bouw. “Samen hebben we een opzet gemaakt. Tijdens bouwvergaderingen bespraken we alles. Dat ging van de berekening van het vloeroppervlak, de klimaatbeheersing tot aan de elektriciteit die nodig was om zoveel machines en ovens draaiende te houden. Zonder dergelijke ondersteuning was deze bakkerij er niet geweest, want het dagelijkse werk gaat ook gewoon door.”

Over de inrichting van de bakkerij en de machines heeft Bart ook meegedacht. “De inrichting is gebaseerd op de huidige productie, met ruimte om te groeien.” Een deel van de machines is gewoon meeverhuisd, maar er zijn ook nieuwe machines. Bijvoorbeeld de hefkiepinstallatie, die het kiepen van het deeg op zich neemt. Ook hangen boven de kneedmachines drie nieuwe silo’s met een afzuiginstallatie, waardoor er veel minder stof vrijkomt bij het storten van het meel. “Ook dat is een enorme verbetering. Dat er minder stof vrijkomt is beter voor je longen en scheelt een hoop niesbuien”, vertelt Bart. Daarnaast zijn er meer rijskasten, ovens en koelruimte. 

Ruim twee maanden is de nieuwe bakkerij nu in bedrijf en het is nog steeds wennen. "Nieuwe machines heb je binnen een halve dag onder de knie, dat is het probleem niet. Wat wel even wennen was, is de nieuwe routing. Waar zet je wagens met broden neer zodat ze niet in de weg staan, hoe richt je het magazijn in en hoe loop je elkaar niet in de weg? Vergeet niet dat we zijn verhuisd terwijl de winkel gewoon open was. Dat betekent: doorwerken en tegelijkertijd dozen uitpakken”, aldus Bart.

Meer weten over de nieuwe bakkerij van De Bakkers Lamers? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 7-2019. nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Lees ook
Omdenken in de bakkerij

Omdenken in de bakkerij

Laatst woonde ik een presentatie bij over omdenken: de overgang van een ja-maar naar een ja-en-manier van denken. De kern: voor de pessimist is het glas half leeg. Voor de optimist is het glas half vol. Omdenken gaat uit van een derde benadering: waar is de kraan? Het zette me aan het denken.

Nederlanders eten meer brood

Nederlanders eten meer brood

Voor het eerst in 10 jaar eten Nederlanders weer meer brood, Dat blijkt uit actuele cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). In de eerste helft van 2019 laat een stijging van 3,5 procent in het volume van brood zien ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Zonder sollicitatiegesprek aan de slag bij De Koekfabriek

Zonder sollicitatiegesprek aan de slag bij De Koekfabriek

Een baan krijgen zonder te solliciteren. Dat kan bij De Koekfabriek, een bakkerij met zes locaties in Nederland waar koekjes worden gebakken. Het bedrijf gaat als eerste in de bakkersbranche nieuwe medewerkers aannemen via Open Hiring voor de nieuwe vestiging in Wageningen.

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

In deze meewerkende functie geef je leiding aan maximaal 8 productiemedewerkers en leg je verantwoording af aan de shiftmanager. Je levert een actieve bijdrage aan...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je iets lekkers...

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Als medewerker snij-inpak voer je de volgende werkzaamheden uit: - Het verrichten van alle voorkomende werkzaamheden bij het machinaal snijden en/of verpakken van...