Binnenkijken in de nieuwe bakkerij van de Bakkers Lamers

Bakkers Lamers_1

Al jaren kampte De Bakkers Lamers met ruimtegebrek, groeien kon niet meer. Het familiebedrijf liet een nieuwe bakkerij bouwen aan de Cereslaan in Heesch.  “Alles wat de oven in moet, wordt hier nu bereid", vertelt Bart Lamers. "Verder maken we halffabricaten, zoals vlabodems voor de patisserie.” 

In 45 jaar tijd groeide De Bakkers Lamers uit tot de bekendste bakker van Oss. De bakkerij bakt niet alles voor detwee winkels, maar ook voor de drie pick-up points, de lokale horeca en Topbakkers, een partij die brood levert aan zorginstellingen. Daarnaast hebben drie Jumbo’s in Oss een speciaal brood-eiland met brood van Lamers. “Kortom: er was een hoop vraag, maar we kampten al jaren met ruimtegebrek", vertelt Bart Lamers. "We zaten aan het plafond wat productie betreft, we konden niet meer groeien.” Dus tijd voor nieuwbouw!

Adviesbureau Tenba begeleidde de bouw. “Samen hebben we een opzet gemaakt. Tijdens bouwvergaderingen bespraken we alles. Dat ging van de berekening van het vloeroppervlak, de klimaatbeheersing tot aan de elektriciteit die nodig was om zoveel machines en ovens draaiende te houden. Zonder dergelijke ondersteuning was deze bakkerij er niet geweest, want het dagelijkse werk gaat ook gewoon door.”

Over de inrichting van de bakkerij en de machines heeft Bart ook meegedacht. “De inrichting is gebaseerd op de huidige productie, met ruimte om te groeien.” Een deel van de machines is gewoon meeverhuisd, maar er zijn ook nieuwe machines. Bijvoorbeeld de hefkiepinstallatie, die het kiepen van het deeg op zich neemt. Ook hangen boven de kneedmachines drie nieuwe silo’s met een afzuiginstallatie, waardoor er veel minder stof vrijkomt bij het storten van het meel. “Ook dat is een enorme verbetering. Dat er minder stof vrijkomt is beter voor je longen en scheelt een hoop niesbuien”, vertelt Bart. Daarnaast zijn er meer rijskasten, ovens en koelruimte. 

Ruim twee maanden is de nieuwe bakkerij nu in bedrijf en het is nog steeds wennen. "Nieuwe machines heb je binnen een halve dag onder de knie, dat is het probleem niet. Wat wel even wennen was, is de nieuwe routing. Waar zet je wagens met broden neer zodat ze niet in de weg staan, hoe richt je het magazijn in en hoe loop je elkaar niet in de weg? Vergeet niet dat we zijn verhuisd terwijl de winkel gewoon open was. Dat betekent: doorwerken en tegelijkertijd dozen uitpakken”, aldus Bart.

Meer weten over de nieuwe bakkerij van De Bakkers Lamers? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 7-2019. nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Lees ook
Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

Omzetontwikkeling bakkerswinkels tijdens coronacrisis

Beko Advies zet met de Beko OmzetBarometer alle gegevens tijdens de coronacrisis op een rijtje. De omzet van bakkerijen die goed bereikbaar zijn groeide in deze periode, terwijl bakkerswinkels in de grote steden, toeristische centra en grote winkelcentra het moeilijk hebben.

Lavans levert bedrijfskleding HEMA Bakkerijen

Lavans levert bedrijfskleding HEMA Bakkerijen

Sinds 2009 levert Lavans de bedrijfskleding voor HEMA Bakkerijen. Onlangs werd het contract voor de samenwerking tussen deze twee bedrijven voor vijf jaar verlengd. “Lavans is voor ons een hele prettige partner”, zegt Tim Slats, QA medewerker bij HEMA Bakkerijen.

Medewerkers in de frontlinie - Afstand houden van collega’s blijkt lastig

Medewerkers in de frontlinie - Afstand houden van collega’s blijkt lastig

Voor ondernemers waren de afgelopen maanden spannend. Welke impact zou de crisis hebben op hun bedrijf? Ook voor medewerkers waren het onzekere tijden. Is het veilig om te gaan werken, voldoen de hygiënemaatregelen en heb ik straks nog een baan? Vier medewerkers vertellen hoe zij de coronatijd ervaren.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...