Binnenkijken in de nieuwe bakkerij van de Bakkers Lamers

Bakkers Lamers_1

Al jaren kampte De Bakkers Lamers met ruimtegebrek, groeien kon niet meer. Het familiebedrijf liet een nieuwe bakkerij bouwen aan de Cereslaan in Heesch.  “Alles wat de oven in moet, wordt hier nu bereid", vertelt Bart Lamers. "Verder maken we halffabricaten, zoals vlabodems voor de patisserie.” 

In 45 jaar tijd groeide De Bakkers Lamers uit tot de bekendste bakker van Oss. De bakkerij bakt niet alles voor detwee winkels, maar ook voor de drie pick-up points, de lokale horeca en Topbakkers, een partij die brood levert aan zorginstellingen. Daarnaast hebben drie Jumbo’s in Oss een speciaal brood-eiland met brood van Lamers. “Kortom: er was een hoop vraag, maar we kampten al jaren met ruimtegebrek", vertelt Bart Lamers. "We zaten aan het plafond wat productie betreft, we konden niet meer groeien.” Dus tijd voor nieuwbouw!

Adviesbureau Tenba begeleidde de bouw. “Samen hebben we een opzet gemaakt. Tijdens bouwvergaderingen bespraken we alles. Dat ging van de berekening van het vloeroppervlak, de klimaatbeheersing tot aan de elektriciteit die nodig was om zoveel machines en ovens draaiende te houden. Zonder dergelijke ondersteuning was deze bakkerij er niet geweest, want het dagelijkse werk gaat ook gewoon door.”

Over de inrichting van de bakkerij en de machines heeft Bart ook meegedacht. “De inrichting is gebaseerd op de huidige productie, met ruimte om te groeien.” Een deel van de machines is gewoon meeverhuisd, maar er zijn ook nieuwe machines. Bijvoorbeeld de hefkiepinstallatie, die het kiepen van het deeg op zich neemt. Ook hangen boven de kneedmachines drie nieuwe silo’s met een afzuiginstallatie, waardoor er veel minder stof vrijkomt bij het storten van het meel. “Ook dat is een enorme verbetering. Dat er minder stof vrijkomt is beter voor je longen en scheelt een hoop niesbuien”, vertelt Bart. Daarnaast zijn er meer rijskasten, ovens en koelruimte. 

Ruim twee maanden is de nieuwe bakkerij nu in bedrijf en het is nog steeds wennen. "Nieuwe machines heb je binnen een halve dag onder de knie, dat is het probleem niet. Wat wel even wennen was, is de nieuwe routing. Waar zet je wagens met broden neer zodat ze niet in de weg staan, hoe richt je het magazijn in en hoe loop je elkaar niet in de weg? Vergeet niet dat we zijn verhuisd terwijl de winkel gewoon open was. Dat betekent: doorwerken en tegelijkertijd dozen uitpakken”, aldus Bart.

Meer weten over de nieuwe bakkerij van De Bakkers Lamers? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 7-2019. nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Lees ook
NBA organiseert online training voor leidinggevenden

NBA organiseert online training voor leidinggevenden

Vanwege de coronacrisis blijft live trainen voorlopig nog even lastig. Daarom gaat de Nationale Bakkerij Academie (NBA) gewoon door met de online trainingen. Voor leidinggevenden in zowel de industriële als ambachtelijke bakkerijen heeft de opleider twee nieuwe online trainingen ontwikkeld.

Sociale media:  alles onder controle?

Sociale media: alles onder controle?

Uw medewerker onderhoudt al jaren uw website, webshop en Facebookpagina. Maar wat als hij ziek wordt of een andere baan vindt? Sociale en online­media zijn voor veel bakkerijen inmiddels onmisbare communicatie- en verkoopkanalen. Ga daarom eens na of u het aan ‘de achterkant’ allemaal goed geregeld hebt: op technisch, organisatorisch en juridisch vlak....

Coen Nikkels nieuwe verkoopadviseur Van Asselt & Alferink

Coen Nikkels nieuwe verkoopadviseur Van Asselt & Alferink

Van Asselt & Alferink heeft een nieuwe verkoopadviseur. Vanaf 1 februari gaat Coen Nikkels in deze functie aan de slag bij het bedrijf in Culemborg. Als verkoopadviseur is hij verantwoordelijk voor de verkoop van ovens, koelapparatuur en bakkerijmachines in West Nederland.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...