Drie nieuwe CinchSeal-productielijnen bij Mexma Foods

23 februari 2023 Redactie Food

Mexma Foods in Kerkrade, de grootste Tortillaproducent van de Benelux, zette tijdens de coronaperiode vol in op groei. Het bedrijf opende tussen 2020 en 2022 drie nieuwe productielijnen met CinchSeal.

Mexma kwam voor het eerst in aanraking met CinchSeal in 2015, tijdens de installatie van de HS8 Peerless Roller Bar Mixer. Toen was Harald de Hoek, teamleider Technische Dienst bij Mexma, redelijk sceptisch, omdat hij de werking met eigen ogen wilde ondervinden. Hij vertelt: “Ik ben iemand die niet snel overtuigd is van een product, maar bij CinchSeal kwam daar snel verandering. Het systeem werkt en doet wat het belooft. De seals zijn van essentiële waarde voor het schoon- en onderhouden van onze Peerless mengers.”

De Peerless Roller Bars zijn een belangrijk element in het productieproces. In deze menger komen de verschillende grondstoffen samen en worden deze gekneed tot het deeg de juiste consistentie heeft. Aangezien Mexma een breed aanbod aan tortilla’s heeft, wordt er zorgvuldig gekeken naar welke ingrediënten worden toegevoegd. Tussen de batches door moet er dan ook goed gepoetst worden, zodat er geen kruisbesmetting ontstaat tussen de verschillende soorten deeg. De Peerless Roller Bars kunnen tot wel 1 ton aan deeg tegelijk kneden.

Grote afname

Mexma levert vanuit zijn productiehal in Kerkrade aan grote supermarktketens in de Benelux en Duitsland. Enkele afnemers zijn Lidl, Jumbo, Ahold Delhaize, ReWe en Edeka. Met zo’n grote vraag is het voor Mexma belangrijk dat het productieproces zo weinig mogelijk stilligt. Harald vertelt: “Iedere stap in het proces wordt elke dag zorgvuldig nagekeken, gemeten en gepoetst. Dit neemt veel tijd in beslag. Dat we ons geen zorgen hoeven te maken om de afdichtingen is mooi meegenomen. Het zorgt namelijk voor minder personeelskosten en een kortere downtime van de machine.”

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Dichtingen

Bij Mexma is er gekozen voor het onderhoudsvriendelijke CIP-model. Deze Clean-In-Place dichting heeft een deelbare behuizing met grote draaiknoppen en is speciaal ontwikkeld voor de pharma- en foodindustrie. Het model maakt demontage van de dichting mogelijk, zonder loskoppeling van de aandrijfas. Dichtingen zijn de achilleshiel voor veel fabrikanten. Het zijn arbeidsintensieve slijtage onderdelen, die vaak na een paar maanden aan vervanging toe zijn. Bestaande technieken dichten op de as af, waardoor er na enige tijd groefvorming ontstaat. De dode ruimtes waar product zich ophoopt, zijn moeilijk schoon te maken en zorgen na een tijdje voor productverlies of contaminatie van de batch.

De dichtingen van CinchSeal distantiëren zich van de concurrentie door de unieke werking. Het binnenwerk draait met de as mee. Hierdoor wordt de traditionele radiale slijtage aan de as vervangen door een axiale slijtage in het binnenwerk van de dichting. Er komen dus geen externe krachten op de as te staan, waardoor de levensduur van de applicatie aanzienlijk wordt vergroot. Ook hebben de dichtingen een groot contactoppervlak waardoor de gecreëerde warmte goed wordt verdeeld en de slijtage minimaal blijft. Het eenvoudige maar gepatenteerde model van CinchSeal is daarmee een investering in de toekomst en een oplossing voor lekkende mixers, mengers, malers, kneders, vijzels of schroeftransporteuren op de site.

Altijd op de hoogte blijven?