Bakker van Helden verandert mee met de klant

Innovaties bakker

Maarten en Elly van Helden startten in 1961 het banketbakkersbedrijf Van Helden, in de dijkwoning waar de bakkerij nog altijd is gevestigd. In 2000 nam hun zoon Peter samen met zijn vrouw Selma het bedrijf in het Zuid-Hollandse Middelharnis over. Het begin van een groot aantal veranderingen.

De kersverse eigenaren besloten vrijwel direct hun assortiment uit te breiden met vers ijs. Volgens Peter een logische beslissing: “In de koude maanden verkopen we veel chocolade. Maar na Pasen, als het weer warmer wordt, daalt die verkoop. We gingen op zoek naar een product dat ons door de zomerdip kon helpen.” De keuze voor ijs was snel gemaakt.

De verkoelende lekkernij past goed in het productieproces; het wordt niet voor niets van oudsher gemaakt door banketbakkers. “Veel van de grondstoffen die we voor het ijs gebruiken waren al aanwezig in de bakkerij, zoals melkproducten voor de basis, smaakpasta’s en fruit. En ik zag overeenkomsten in de manier van werken. Een ijsbereider moet snel en hygiënisch werken, dat was ik al gewend als banketbakker.”

Lunchroom en bakkerij

In 2017 vond de tweede grote verandering plaats in de bakkerij. Toen de bloemist naast hen vertrok, kochten Peter en Selma het pand. Na een grondige verbouwing, waarbij de muur tussen de twee winkels werd verwijderd, openden ze een lunchroom in de bakkerszaak, waar ze hun eigen verse producten serveren.

Sinds de opening van de lunchroom staat broodbakker Wilfred Dropper dagelijks in de winkel, waar hij verschillende soorten desembrood bakt. Peter merkte namelijk aan zijn klanten, zowel buurtbewoners als toeristen, dat er meer vraag kwam naar brood. Het brood wordt gebakken op een stenen vloer, een methode die honderden jaren geleden voor het eerst werd gebruikt. Het proces duurt 48 tot 72 uur en resulteert in gezond brood, zonder toevoegingen.

Verder uitbreiden

Mede dankzij de vele uitbreidingen weten Peter en Selma nog altijd te voldoen aan de wensen van hun klanten. Met ijs en broodjes voor de jeugd en advocaatcake en froufrous voor de oudere generatie, lijkt Bakker van Helden zich voorlopig te hebben verzekerd van een trouwe klantenkring. Maar dat betekent niet dat de plannen stoppen. Peter: “Achter de broodbakkerij is een muur die we eruit gaan slopen, daar maken we een extra lunchruimte voor grote groepen. Zo komt de open bakkerij tussen de lunchrooms in te zitten.” Dat de bakker daardoor de hele dag op zijn vingers kan worden gekeken door de gasten is geen probleem, zegt Peter, integendeel: “We laten graag zien hoe wij onze producten maken.”

Meer weten over Bakker van Helden? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 3-2019 van Christiaan van Beemen. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

Lees ook
IJs van Bakker van Helden

IJs van Bakker van Helden

Bakker van Helden is al bijna zestig jaar gevestigd in Middelharnis. Door continue in te spelen op de wensen van de klant doen Peter en Selma van Helden goede zaken op het dunbevolkte eiland Goeree-Overflakkee. “Jongeren kopen geen gebak, wel ijs.”

Workshop Desem bijzondere granen

Workshop Desem bijzondere granen

De laatste jaren zijn desembroden trendy en veelbesproken binnen de bakkerijsector. Ook de consument komt steeds meer over deze producten te weten en de vraag hiernaar groeit. De ontwikkeling van bijzonder brood met desem neemt een enorme vaart. Ook in uw bakkerij? Wilt u daarnaast een kijkje in de keuken van twee desem-bakkerijen die werken met bijzondere...

Gist en desem

Gist en desem

Je bakker bakt brood in heel veel soorten en maten. Wit of bruin, volkoren of meergranen, krokant of zacht, groot of klein: met brood kun je eindeloos en iedere dag variëren. Al die lekkere broodsoorten hebben, afgezien van matzes en verschillende soorten platbrood, één ding gemeen: ze bevatten gist of desem. Maar wat is nou het verschil? Door Stichting...

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Wat ga je doen?Als operator productie draag je zorg voor de producten die worden bereidt in deze bakkerij. We zijn per direct op zoek naar een ervaren bakker/ operator...

Leerling BBL Artisanaal

Leerling BBL Artisanaal

Wat ga je doen?Gaat er voor jou niets boven de geur van pasgebakken brood? Voor de artisanale bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een leerling BBL. Dagelijks...

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Wat ga je doen?Heb jij altijd al heerlijke brood- en banketproducten willen verkopen? Dan is dit je kans! Een ambachtelijke bakkerij, met meerdere winkels in de...