Bakker van Helden verandert mee met de klant

Innovaties bakker

Maarten en Elly van Helden startten in 1961 het banketbakkersbedrijf Van Helden, in de dijkwoning waar de bakkerij nog altijd is gevestigd. In 2000 nam hun zoon Peter samen met zijn vrouw Selma het bedrijf in het Zuid-Hollandse Middelharnis over. Het begin van een groot aantal veranderingen.

De kersverse eigenaren besloten vrijwel direct hun assortiment uit te breiden met vers ijs. Volgens Peter een logische beslissing: “In de koude maanden verkopen we veel chocolade. Maar na Pasen, als het weer warmer wordt, daalt die verkoop. We gingen op zoek naar een product dat ons door de zomerdip kon helpen.” De keuze voor ijs was snel gemaakt.

De verkoelende lekkernij past goed in het productieproces; het wordt niet voor niets van oudsher gemaakt door banketbakkers. “Veel van de grondstoffen die we voor het ijs gebruiken waren al aanwezig in de bakkerij, zoals melkproducten voor de basis, smaakpasta’s en fruit. En ik zag overeenkomsten in de manier van werken. Een ijsbereider moet snel en hygiënisch werken, dat was ik al gewend als banketbakker.”

Lunchroom en bakkerij

In 2017 vond de tweede grote verandering plaats in de bakkerij. Toen de bloemist naast hen vertrok, kochten Peter en Selma het pand. Na een grondige verbouwing, waarbij de muur tussen de twee winkels werd verwijderd, openden ze een lunchroom in de bakkerszaak, waar ze hun eigen verse producten serveren.

Sinds de opening van de lunchroom staat broodbakker Wilfred Dropper dagelijks in de winkel, waar hij verschillende soorten desembrood bakt. Peter merkte namelijk aan zijn klanten, zowel buurtbewoners als toeristen, dat er meer vraag kwam naar brood. Het brood wordt gebakken op een stenen vloer, een methode die honderden jaren geleden voor het eerst werd gebruikt. Het proces duurt 48 tot 72 uur en resulteert in gezond brood, zonder toevoegingen.

Verder uitbreiden

Mede dankzij de vele uitbreidingen weten Peter en Selma nog altijd te voldoen aan de wensen van hun klanten. Met ijs en broodjes voor de jeugd en advocaatcake en froufrous voor de oudere generatie, lijkt Bakker van Helden zich voorlopig te hebben verzekerd van een trouwe klantenkring. Maar dat betekent niet dat de plannen stoppen. Peter: “Achter de broodbakkerij is een muur die we eruit gaan slopen, daar maken we een extra lunchruimte voor grote groepen. Zo komt de open bakkerij tussen de lunchrooms in te zitten.” Dat de bakker daardoor de hele dag op zijn vingers kan worden gekeken door de gasten is geen probleem, zegt Peter, integendeel: “We laten graag zien hoe wij onze producten maken.”

Meer weten over Bakker van Helden? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 3-2019 van Christiaan van Beemen. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

Lees ook
Programma IJs-Vakwedstrijden

Programma IJs-Vakwedstrijden

Ook komend jaar vinden de IJsVak-wedstrijden weer plaats tijdens Bakkersvak op 1,2 en 3 maart in Gorinchem. De organisatie is druk bezig met de invulling van deze wedstrijden en maakt de dagindeling alvast bekend.

IJsseminar 2019 Laan Heiloo en Valmar Nederland

IJsseminar 2019 Laan Heiloo en Valmar Nederland

Bekijk hier het verslag van het ijsseminar 2019 van Laan Heiloo en Valmar Nederland.

Bakkerij Gorthuis brengt een ode aan het bakkersvak

Bakkerij Gorthuis brengt een ode aan het bakkersvak

Peter en Aria Gorthuis hebben een passie voor het bakkersvak en dragen dat uit. En niet alleen met hun producten. Met een lied brengen zij een ode aan het bakkersvak.

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Teamleider deegproductie omgeving Amsterdam

Wat ga je doen?Het deeg wordt geproduceerd op basis van vaste recepten. In de nieuw gerealiseerde productieomgeving, welke voldoet aan de hoogste standaarden, draag...

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Koekbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Hoorn

Wat ga je doen?Als Koekbakker produceer je al het droge banket binnen het bedrijf. Je za het hele proces van deegproductie tot het afbakken beheersen. Voornaamste...